Film

Predstavljen 11. ZagrebDox: Omiljeni festival ulazi u drugo desetljeće postojanja

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Press
Foto: Press

Jedanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se u zagrebačkom Cineplexxu Centar Kaptol od 22. veljače do 1.ožujka 2015. Početak festivala koji će zasigurno okupiti ljubitelje dokumentarnih filmova danas su u Centru Kaptol najavili direktor festivala Nenad Puhovski, producentica festivala Lucija Parać i Sanja Milinović, direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu, generalnom sponzoru festivala.

Svi zaljubljenici u dokumentarne filmove moći će uživati u približno 150 filmova raspodijeljenih u 16 programa, a kako su iz organizacije najavili, čekaju nas i uzbudljivi programski noviteti. Cijena ulaznica ostaje nepromijenjena, 20 kuna za dnevne projekcije te 25 kuna za večernje.  Za program TeenDox koji je, prema riječima direktora festivala u svijetu rijetkost i kojem je cilj privući mlađe gledatelje cijena ulaznice bit će 15 kuna. Nakon zatvaranja festivala, tradicionalno će se održati The Best Of Fest, gdje će gledatelji po cijeni od 35 kuna moći pogledati sve nagrađene filmove.

Službeni natjecateljski program uključuje međunarodnu i regionalnu konkurenciju, dok službeni program uključuje Biografski Dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni Dox, Majstori Doxa, Stanje stvari, Factumentarce, ADU Dox i već spomenuti Teen Dox. Važno je naglasiti i nove posebne programe Triler Dox, Blistok i ZagrebDoXXL te dvije retrospektive hrvatskih dokumentaraca u selekciji filmske kritičarke i filmologinje Diane Nenadić – Autorsku večer Vinka Brešana i Retrospektivu hrvatskih glazbenih dokumentaraca.

Utrka za Veliki pečat, glavnu festivalsku nagradu, bit će vrlo napeta jer će se za nju u međunarodnoj konkurenciji boriti višestruko nagrađivani filmovi poput O ljudima i ratu redatelja Laurenta Bécue-Renarda, Pravila igre Patricea Chagnarda i Claudine Bories, Olupina Morgana Knibbea, Besani u New Yorku za Oscara nominiranog Christiana Freija i aktualnog kandidata za Oscara- Virunga.

U utrci za Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji također je velik broj kvalitetnih filmova kao što su U podrumu Ulricha Seidla, S mladenkine strane redateljskog trojca Augugliaro, Del Grande, Al Nassiry, te mađarski film Kainova djeca u režiji Marcella Geroa.

Ostale nagrade koje će se dodijeliti na kraju festivala su Mali pečat, koji se dodjeljuje autoru ili autorici do 35 godina starosti, nagrada Movies That Matter za film koji najbolje promiče ljudska prava te HT nagrada publike koju dodjeljuje generalni sponzor festivala Hrvatski Telekom. Također je važno napomenuti i nagradu Mojoj generaciji koju dodjeljuje direktor festivala Nenad Puhovski i to najboljem filmu autora njegove generacije. Nagrađuju se i najbolji filmovi iz programa Teen Dox.

 PREGLED PROGRAMA 11. ZAGREBDOXA

SLUŽBENA KONKURENCIJA: Međunarodna konkurencija, Regionalna konkurencija

SLUŽBENI PROGRAM: Biografski dox, Glazbeni globus, Kontroverzni dox, Happy Dox, Majstori doxa, Stanje stvari, Teen Dox, Factumentarci,  ADU Dox

RETROSPEKTIVE: Autorska večer Vinka Brešana, Retrospektiva hrvatskog glazbenog dokumentarca

POSEBNI PROGRAM: Blistok, Triler dox, ZagrebDoXXL

Be social

Komentari