Izvedbene umjetnosti

Predstavljen 47. PIF: 'Želimo da lutke okupiraju cijeli grad'

Foto: press
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: press
Foto: press

U četvrtak, 11. rujna u prostorima KUC Travno održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen službeni i popratni program 47. međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF. Nakon konferencije svečano je otvorena izložba “100 godina slovenske lutkarske umjetnosti“.

Program 47. međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF predstavili su Josip Forjan, ravnatelj Kulturnog centra Travno, Livija Kroflin, urednica programa te Ljubica Suturović i Arsen Ćosić, stručni suradnici za programe PIF-a, dok se na kraju novinarima u ime Grada Zagreba obratio Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Josip Forjan istaknuo je kako je Grad Zagreb prepoznao važnost PIF-a te mu i u doba krize ne uskraćuje financijsku potporu. Na PIF-u ove godine sudjeluju 23 kazališta i kazališne skupine, što je velik pomak s prošlogodišnjih 15. Prošlogodišnji PIF bio je jedan od najposjećenijih u posljednjih nekoliko godina, a zahvaljujući suradnji s osnovnim i srednjim školama, i ove se godine očekuje nastavak tradicije dobre posjećenosti festivala.

Livija Kroflin, urednica programa 47. PIF-a, istaknula je kako je jedini kriterij pri izboru predstava bila želja da se dovedu najbolje lutkarske predstave, ujedno detaljno predstavivši službeni program festivala. Kroflin je objasnila i kriterije kojima se vodila prilikom osmišljanja programske koncepcije: „Cilj nam je bio predstaviti bogatstvo lutkarskog izraza, različite poetike i estetike lutkarstva“. Iz programa je izdvojila niz predstava koje nas čekaju na 47. PIF-u, posebice Saga njujorške skupine Wakka Wakka, koju opisuje kao pravi spektakl vrlo zahtjevne produkcije, te U trenu Stephena Mottrama, s njegovim osebujnim promišljanjem lutkarstva. Na kraju je istaknula kako je jedan od ciljeva ovogodišnjeg PIF-a bio i donijeti presjek hrvatskog lutkarstva te prepoznati njegove vrline i mane.

Foto: press
Foto: press

Stručni suradnici za programe PIF-a Ljubica Suturović i Arsen Ćosić predstavili su popratne programe 47. PIF-a. „Želimo da lutke okupiraju cijeli grad, a ne samo kazališne prostore“, istaknula je Suturović, dodavši kako je jedan od ciljeva PIF-a odgojiti nove generacije lutkara, tako da su ove godine u povorku i popratni program PIF-a uključeni i lutkari iz Osnovne škole Frana Galovića i Učilišta ZKM-a. U popratnom programu čekaju nas ruski “Petruška”, kojim PIF nastavlja predstavljati tradicionalne lutkarske likove, interaktivna instalacija “Ti si lutka” te performans u pokretu “Zarsissa”.

Naposljetku, Tedi Lušetić je u ime Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport pohvalio PIF kao festival koji okuplja kazališta iz svih dijelova svijeta i često dovodi predstave koje hrvatska publika ne bi imala prilike vidjeti. Lušetić je pohvalio promjenu termina održavanja festivala, koja je omogućila organizirane posjete osnovnoškolaca festivalu, što je uvelike doprinijelo posjećenosti. Također, pohvalio je međunarodnu suradnju koju festival svake godine ostvaruje, kao što je ona s lutkarskim festivalima u Ljubljani i Subotici.

Nakon konferencije za medije, druženje s lutkama nastavilo se u foajeu Scene Travno, gdje je svečano otvorena izložba “Sto godina slovenske lutkarske umjetnosti”. Izložbu su predstavili autori izložbe Edi Majaron i Agata Freyer te Zvonko Festini, predsjednik umjetničkog savjeta PIF-a, a prigodnom riječju okupljenima se obratio i Tedi Lušetić. Majaron je zahvalio svim umjetnicima koji su upleli dio sebe u slovensko lutkarstvo, dodavši kako je ova izložba “neka vrsta hommagea lutkarstvu i važna poruka današnjim lutkarima što lutkarstvo jest”.

Zvonko Festini je povukao paralelu s hrvatskim lutkarstvom: “Rekao sam s mnogim istaknutim hrvatskim kreatorima lutaka da se ugledaju na ovu izložbu. Tu su sačuvane cijele predstave, dobar dio slovenskog lutkarstva, a oni nemaju niti jedan sačuvan artefakt. Kao da ništa nisu napravili. No nadam se da bi ova izložba mogla biti važan poticaj na sličnu našu”.

Be social

Komentari