Izvedbene umjetnosti

Najava: Sredinom rujna lutke će zavladati Zagrebom na 47. PIF-u

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Press
Foto: Press

Međunarodni festival kazališta lutaka, 47. PIF, održat će se u Zagrebu od 15. do 20. rujna. Tijekom pet festivalskih dana vjerna lutkarska publika imat će prilike vidjeti čak 16 predstava u službenom natjecateljskom programu, ali i predstave studenata Umjetničke akademije u Osijeku, dva ulična performansa i predstave mladih nada zagrebačkog lutkarstva, polaznika lutkarskog studija Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih i učenika OŠ Frana Galovića.

Prije službenog početka festivalskog programa, PIF je organizirao i bogat program najave festivala. U četvrtak, 11. rujna u prostorima Kulturnog centra Travno bit će otvorena izložba 100 godina slovenske lutkarske umjetnosti, dok nas 12. rujna čeka otvaranje izložbe nagrađenih radova s natječaja Lutka, maska… PIF! u EtnoArt galeriji. Kao i svake godine, lutke će na jedan dan zavladati zagrebačkom špicom – 13. rujna održat će se tradicionalna Pifkova povorka koju predvodi maskota festivala, gigantska lutka Pifka, rad akademske slikarice Mire Dulčić.

Foto: Press
Foto: Press

Festival će službeno biti otvoren 15. rujna predstavom U trenu britanskog lutkara Stephena Mottrama, koji je na 31. PIF-u osvojio nagradu za animaciju. Stephene Mottram predstavit će se publici najslavnijom i najkompleksnijom lutkarskom tehnikom, marionetama, pomoću kojh će ispričati niz bajkovitih priča uz glazbu trojice značajnih britanskih suvremenih skladatelja, Glyna Perrina, Simona Watersa i Petea McPhaila. Kao i svake godine, PIF je pripremio i program namijenjen isključivo odraslima, što je na domaćoj lutkarskoj sceni prava rijetkost. . Predstava “Saga u izvedbi skupine Wakka Wakka iz New Yorka i Vizualnog kazališta Nordland iz Norveške povezuje tmurnu svakodnevnicu s motivima nordijskih saga, dok u izvođačkom smislu naglasak stavljaju na tjelesni izričaj i razne groteskne i apsurdne elemente. Predstava “Tristan, Izolda…” Kazališta u Klodzkom spaja najpoznatiju srednjovjekovnu romancu s japanskom lutkarskom poetikom i tako donosi dodatne estetske doživljaje.

Festival ima cilj i predstaviti hrvatsko lutkarstvo, tako da će ove godine u službenoj konkurenciji nastupiti čak sedam predstava hrvatskih lutkarskih kazališta i družina, među kojima izdvajamo predstavu Genijalni genije iz Kazališta lutaka Zadar koja donosi priču o Leonardu da Vinciju prilagođenu za najmlađe generacije u režiji Tamare Kučinović, prve hrvatske redateljice specijalizirane za lutkarsko kazalište i pod dramaturškom palicom Nine Horvat. I ove godine se nastavlja suradanja sa studentima glume i lutkarstva s Umjetničke akademije u Osijeku koji će izvesti adaptaciju Gogoljeve “Kabanice” namijenjenu odrasloj publici i autorski projekt “Potraga za dijamantnom suzom” koji će biti izveden na otvorenom.

Ulaznice za 47. PIF možete kupiti u pretprodaji 11. i 12. rujna u KUC-u Travno. Nakon 14. rujna moći ćete ih kupiti i na blagajnama dvorana u kojima se održavaju predstave. Ulaznice za predstave za odrasle moguće je kupiti i putem internetske stranice www.ulaznice.hr. Cjelokupan program PIF-a dostupan je ovdje.

Be social

Komentari