nova glazba
4. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
1. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 4 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled što je novih naslova u kinu u friško načetom mjesecu.

Vizart

Predstavljen kontroverzni projekt novog Guggenheima u Helsinkiju

Foto: tumblr.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Tokom godina Guggenheim je sa svojim satelitskim muzejima lociranim u Veneciji, Bilbau, a uskoro i u Abu Dhabiju, postao svojevrsni muzejski brend koji je za svoju iduću lokaciju izabrao Helsinki.

Pobjednički projekt pod nazivom “Art in the City” predstavljen je u Palace Hotelu u Helsinkiju u četvrtak, a izabran je između 1715 anonimno podnesenih projekata tokom jednogodišnjeg natječaja koji je, kako tvrdi predsjednik odbora Mark Wigley, zapravo poboljšan kontroverzom koja ga je konstantno pratila. “Arhitektura bi uvijek trebala biti prožeta debatom, a javna sredstva se nikada ne bi trebala uzimati zdravo za gotovo”, rekao je Wigley.

Još uvijek nije sigurno hoće li projekt, koji potpisuje relativno mlada tvrtka Moreau Kusunoki Architectes, biti prihvaćen od strane grada, koji je izrazito podijeljen oko projekta, uglavnom zbog predviđenih troškova koji bi iznosili oko 147 milijuna dolara.

Sam dizajn sastoji se od serije povezanih paviljona i trgova organiziranih oko unutrašnje ulice. Toranj je mostom povezan s obližnjim Obzervatorijskim parkom te je ukomponiran u šetalište luke. Mark Wigley i njegov odbor tražili su projekt koji je bio otvoren prema evoluciji, koji nije zamrznut u svojoj ljepoti, budući da će na ovakvom projektu sigurno doći do promjena. Arhitekti su rekli kako su pokušali uklopiti projekt građevine u postojeći pejzaž šume i mora, a uz to koristiti lokalne materijale. Njihov cilj bio je povezati građevinu sa gradom i životom koji stanovništvo vodi u njemu.

Foto: tumblr.com
Foto: tumblr.com

Javna podrška projektu bila je skromna i mnogi su tvrdili da će pobjednički projekt privući kritiku zbog visine glavnog tornja i tamnim tonovima izvedbe. Eric Adlercreutz, arhitekt iz Helsinkija koji nije sudjelovao u natječaju, istaknuo je kako je slogan Helsinkija “Kći Baltika” ili “Bijeli Grad Sjevera”, a pobjednički projekt kao glavni materijal koristi crno drvo, što bi poremetilo glavne znamenitosti u blizini – Luteransku crkvu i Rusku crkvu.

Istraživanja iz 2011. godine pokazala su kako se većina stanovnika protivila projektu, a ni lokalni umjetnici nisu bili oduševljeni idejom da će novi Guggenheim zasjeniti postojeći gradski muzej. Ipak, u diskusiji oko Guggenheima uglavnom je prevladala ekonomska uloga nad onom estetskom. Gradonačelnik Helsinkija i različiti ekonomski savjetnici podržali su projekt novog muzeja kao pokretača ekonomskog razvoja. Predviđeno je kako bi muzej mogao pružiti profit od 56 milijuna dolara godišnje te pružiti gotovo 500 radnih mjesta u i oko institucije, kao i 800 pozicija na projektu građenja.

Richard Armstrong, ravnatelj Guggenheima, siguran je će projekt biti dobro prihvaćen, budući da će Helsinki moći uživati brojne ekonomske beneficije kao što je to bio slučaj u Bilbau.

Osku Pajamaki, potpredsjednik gradskog izvršnog odbora, koji će odlučiti hoće li projekt ići u realizaciju, smatra kako će toranj građevine dominirati lukom unatoč zahtjevu da se projekt uklopi u neoklasičnu okolicu. “Simbolika svjetionika iznimno je arogantna u kontekstu povijesne jezgre” izjavio je Pajamaki.

Autori projekta izjavili su kako se ne brinu previše oko opozicije. Smatraju kako sada, kada je natječaj završio, konačno imaju priliku predstaviti i objasniti projekt.

(Visited 158 times, 3 visits today)
Be social

Komentari