Film

Predstavljen program 12. Vukovar Film Festivala

Foto: press Vukovar Film Festival / "Za ona dobra stara vremena"
Vrijeme čitanja: 4 minute

I ovog je ljeta kraj kolovoza u najljepšem gradu na Dunavu rezerviran za Vukovar film festival. Dvanaesto izdanje festivala održat će se u razdoblju od 23. do 26. kolovoza, a kao i svih prethodnih godina i na ovome će se prikazati mnoštvo atraktivnih, nagrađivanih i – što je najvažnije – kvalitetnih filmova za publiku gladnu istinskih djela sedme umjetnosti. Tradicionalno, nagrada Zlatni šlep dijeli se u tri različite kategorije: za najbolji dugometražni igrani film, najbolji dokumentarni film i najbolji kratki igrani film, a o čijoj podjeli odlučuju dva tročlana žirija. Na održanoj konferenciji za medije u Zagrebu direktor, producent i selektor festivala Igor Rakonić te umjetnički direktor festivala Dean Sinovčić predstavili su kompletan program.

Dvanaesti filmski festival u Vukovaru pod generalnim pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma otvara se domaćim uratkom, filmom Za ona dobra stara vremena iskusnog redatelja Eduarda Galića. Riječ je o savršenoj mješavini umjetničkog i komercijalnog filma kojeg će domaća publika premijerno imati prilike vidjeti u četvrtak, 23. kolovoza na svečanom otvorenju festivala na kojem će prisustvovati i ekipa iz filma.

Foto: press Vukovar Film Festival
Novi film Eduarda Galića

Novi Galićev film ujedno se nalazi i u službenoj konkurenciji dugometražnih igranih filmova gdje mu društvo prave srpska znanstveno-fantastična drama Ederlezi Rising redatelja Lazara Bodrože (dobitnik nagrade za najbolji film na ovogodišnjem FEST-u te dobitnik posebnih nagrada žirija za najboljeg redatelja, glumca i glumicu na istom festivalu), zatim njemačka drama Ples između redova redatelja Thomasa Stubera (dobitnik prestižne njemačke nagrade German Film Award u kategoriji najboljeg glumca te prikazan u službenoj konkurenciji Berlinalea) i rumunjski film Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari redatelja Radua Judea (pobjednik ovogodišnjeg filmskog festivala Karlovy Vary).

Od ostalih filmova iz konkurencije dugometražnih filmova svakako treba izdvojiti i bugarsku dramu Radiogram redateljice Rouzie Hassanove (osvajač nagrade publike za najbolji film na filmskom festivalu u Sofiji; ujedno i film s kojim se zatvara ovogodišnji festival u Vukovaru) te hvaljeni njemački film 3 dana u Quiberonu redateljice Emily Atef (dobitnik apsolutno svih najvažnijih ovogodišnjih njemačkih nagrada German Film Award: najbolji film, režija, glavna glumica, sporedna glumica i sporedni glumac; film je također prikazan u službenoj konkurenciji Berlinalea).

Filmovi s Berlina, Amsterdama, Karlovyh Vary

Film 3 dana u Quiberonu bavi se poznatom njemačkom glumicom Romy Schneider, a njome se bavi i Bijeg redatelja Vladimira Tintora koji predvodi službenu konkurenciju ovogodišnjih kratkih igranih filmova u kojoj se još nalaze i moldavijska drama Cica maca, rumunjski Crna mantija, dva austrijska uratka Lacrimosa i Oprostite tražim sobu za ping-pong i moju djevojku te tri hrvatska – Nisam pio, Ulazak vlaka u stanicu i Izlazak radnika iz tvornice.

Foto: press Vukovar Film Festival / Still Excuseme”

Konkurencija dokumentarnih filmova ove je godine iznimno jaka. U njoj se, naime, nalaze mađarski Ultra redatelja Balazsa Simonyija (dobitnik Europske filmske nagrade za najbolji dokumentarni film), srpski Druga strana svega redateljice Mile Turajlić (dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film na festivalu u Amsterdamu), hrvatski Živjeti, ploviti redateljice Lane Šarić (dobitnik nagrade publike na Mediteranskom filmskom festivalu u Splitu), češki Život u Batinim naseljima redatelja Karoline Zalabákove i Petra Babineca, njemački Izlaz redateljice Katharine Woll, bugarski Jam Session redatelja Borislava Koleva te još dva hrvatska – Uvik isto redateljice Slavice Šnur i Varoški Amarcord: Tri pjevača malo jača redatelja Ivana Živkovića.

Ovogodišnji popratni program filmskog festivala u Vukovaru pojačan je za još jednu kategoriju – pobjednike Cannesa. Riječ je o četiri filma koji su ove godine osvojili glavne nagrade na ovom najprestižnijem filmskom festivalu u svijetu: Obiteljske veze redatelja Hirokazua Kore-Ede (dobitnik Zlatne palme za najbolji film festivala), Hladni rat redatelja Pawela Pawlikowskog (dobitnik nagrade za najboljeg redatelja), Dogman redatelja Mattea Garronea (dobitnik nagrade za najboljeg glumca) i Izgaranje redatelja Leeja Changa-donga (dobitnik nagrade FIPRESCI za najbolji film).

Popratni program Festivala

Već tradicionalno u popratnom programu festivala očekuju nas i kategorije Europo, otvori se, Francuski fokus i Viking invazija, a jedna od atraktivnijih svakako je Europskih velikih četiri gdje prikazujemo novi film Asghara Farhadija Svi znaju sve s oskarovcima Javierom Bardemom i Penelope Cruz u glavnim ulogama, zatim Na plaži Chesil redatelja Dominica Cookea sa Saoirse Ronan u glavnoj ulozi, njemački Styx redatelja Wolfganga Fischera (dobitnik nagrade publike u sekciji Panorama i dobitnik nagrade ekumenskog žirija na Berlinaleu) te talijanski Sretni Lazzaro redateljice Alice Rohrwacher (dobitnik nagrade za najbolji scenarij ovogodišnjeg festivala u Cannesu).

Foto: press Vukovar Film Festival / “Everybody knows”

Kao i prethodne dvije godine i ove nastavljamo s uspješnim programom DokuTV – Odabrao Đelo Hadžiselimović u kojem prikazujemo komercijalne dokumentarne filmove koji su jednako dobro prepoznati od strane publike, kritike i medija. Niti ove godine najmlađi neće ostati zakinuti budući će se svakoga dana u jutarnjim satima prikazivati animirani filmovi, a za posebne sladokusce pripremili smo i retrospektivu Charlesa Chaplina.

O najboljim filmovima festivala i ove godine odlučuju dva žirija u sastavu istaknutih filmskih profesionalaca. Žirijem za kratke i dugometražne igrane filmove predsjedaju istaknuta glumica Nela Kocsis, producent Nebojša Taraba i novinar Zlatko Gall, a stručni sud za dokumentarce daju nagrađivani njemački redatelj Benjamin Best, zapaženi filmski kritičar i voditelj programa kinoteke Vlado Ercegović te ugledni HRT-ov urednik i autor dokumentaraca Leon Rizmaul.

Zabavni dio

Za zabavni dio festivala ove godine zadužen je Ante Gelo Band koji u petak, 24. kolovoza nastupa s Jimmyjem Stanićem, a u subotu 25. kolovoza s Ivanom Rushaidat na šetnici u Vukovaru u centru grada. Za razliku od prethodnih godina u kojima je Zvonimir Rumboldt vodio radionice stop animacije, ove godine za sve zainteresirane cijelo vrijeme trajanja festivala vodit će radionicu jednominutnog filma snimljenog u jednom kadru.

I ove je godine srebrni sponzor festivala tvrtka Pevec.

Sponzor nagrade za kratki igrani (500 eura) i dokumentarni film (1000 eura) i ove je godine American Express.

Gosti će uživati u odabranim vinima Iločkih podruma, nazdraviti uz Vukovarsko pivo, a s lokacije na lokaciju prevozit će ih Opel Autowill, službena vozila festivala.

Gradom će se šetati u Borovo startasicama s logom festivala.

Kompletan program pronađite na www.vukovarfilmfestival.com

Be social

Komentari