Izvedbene umjetnosti

Predstavljene mlade nade regionalnog kazališta na prvom Festivalu Akademija

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Završen je prvi Međunarodni festival akademija dramskih umjetnosti održan 25. – 29. lipnja koji je, uz potporu Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, organizirala Scena Amadeo. Scena, koja od 2000. godine svakoga ljeta obogaćuje uspavani kulturni program Zagreba, ovim je projektom htjela stvoriti platformu za suradnju dramskih akademija na širem području jugoistočne Europe. Ove godine na festivalu je izvedeno pet predstava kojima su se predstavile akademije iz Ljubljane, Osijeka, Zagreba, Tuzle i Rijeke. Programski odbor Festivala čine dr.sc. Petar Jandrić, Denis Patafta i Maksimilijan Ružinski, a stručni žiri dr. sc. Višnja Rogošić, teatrologinja, Sead Đulić, kazališni redatelj i dramski pedagog te glumac Dean Krivačić.

Prva predstava rad je studenata Akademije za gledališće, radio, film in televizijo iz Ljubljane. Riječ je o predstavi 1981. nastaloj prema djelu Simone Semenič koju je režirala Nina Rajić Kranjac, a glumačku ekipu čine Lovro Finžgar, Nik Škrlec, Nejc Cijan Garlatti, Lena Hribar, Patrizia Jurinčič, Nataša Keser, Anja Novak i Urška Taufer. Predstava uspoređuje vrijednosti za koje se na našim prostorima borilo 1980.-ih s onime za čim težimo danas. Ujedno je ovo rad koji preispituje mogućnosti kazališne predstave kod ovakvih tema.

U četvrtak je izvedena predstava Kabanica, Gogoljev klasik, kojom se predstavila Umjetnička akademija u Osijeku. Za režiju je zaslužna Tamara Kučinović, a glumili su Matea Grabić, Ivana Gudelj, Lidija Kraljić, Selma Mehić, Martina Stjepanović, Tvrtko Štajcer, Justina Vojaković-Fingler i Dina Vojnović. Predstava je posebno zanimljiva jer se radi o diplomskom ispitu iz lutkarstva kojim su mladi glumci i lutkari pokušali oživjeti zanemarenu formu lutkarske predstave za odrasle.

Studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu izveli su predstavu Puno larme, a za niš, kajkavsku verziju jedne od najpoznatijih Shakespeareovih komedija “Mnogo vike ni za što” koja je ovogodišnja ispitna produkcija iz Glume studenata druge godine pod vodstvom profesorice Franke Perković i asistenta Nikše Butijera. Glume Iva Šimić, Tena Nemet Brankov, Ivan Čuić, Pavo Fabijan Medvešek, Bernard Tomić, Lujo Kunčević i Denis Bosak.

Akademija dramskih umjetnosti iz Tuzle sudjelovala je s predstavom Čekaonica. Autorica teksta je Marina Vujčić, a izvodili su studenti Almir Kurtić, Branislav Mijatović, Armin Omerović, Haris Šertović, Ana Perković, Samra Mahmutović, Andrea Slama, Nina Terzić i Željka Marinić. Predstava govori o skupini likova koji su se zajedno zatekli u čekaonici i kroz njihove doživljaje život se metaforički prikazuje kao čekaonica boljeg sutra.

Predstava I… divan dan djelo je studenata sveučilišnog poslijediplomskog specijalističkog studija “Gluma mediji i kultura” iz Rijeke te Kazališta Ulysses. Predstava je nastala po motivima Beckettove drame “Happy Days” i istražuje mogućnosti glumačke improvizacije i njenog odnosa prema drugim aspektima kazališne predstave unutar teatra apsurda. Autor koncepta je Rade Šerbedžija, a studentice koje su izvodile te su ujedno odgovorne za dramatuški i redateljski dio projekta su Valentina Lončarić i Nina Sabo.

Stručni žiri odlučio je nagradu festivala za najbolju predstavu ravnopravno dodijeliti predstavama 1981. i Kabanica zbog dojmljivog raspona kazališne kreativnosti koji su obje predstave pokazale. Festival Akademija svakako je dobrodošla pojava na ljetnoj kulturnoj sceni grada Zagreba i nadamo se da će uspjeti zaživjeti te da će u svojim budućim izdanjima okupljati sve više radova i Akademija te postati mjesto okupljanja od kojeg će krenuti neke nove suradnje među mladim kazališnim umjetnicima.

Be social

Komentari