Film

Preminula je Smiljka Bencet-Jagarić, Regica iz „Gruntovčana”

Smiljka Bencet Jagarić
Izvor fotografije: Facebook.com
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

S velikom tugom pišemo da nas je jučer napustila hrvatska glumica Smiljka Bencet-Jagarić. Preminula je u KBC Zagreb na odjelu Rebro u 89. godini života, nakon što joj je pozlilo, za 24 Sata je izjavio Nino Matijašec, nećak Smiljke Bencet.

Rođena je 11. lipnja 1934. godine u Novom Sadu, otac joj je bio iz Gradečkog Pavlovca kod Vrbovca, a majka iz Varaždina. Roditelji joj nakon vjenčanja u Varaždinu poslom sele u Novi Sad gdje Smiljka ostaje do preseljenja u Zagreb 1965. godine.

Kazalište, serije, filmovi

Smiljka Bencet-Jagarić bila je dio glumačke postave varaždinskog HNK-a, glumila je u kazalištima u Karlovcu i Bjelovaru, ali i splitskom HNK te kazalištu Komedija. Za vrijeme svoje velike karijere glumila je u kazalištu, u televizijskim serijama i na filmu. Odigrala je 131 ulogu u preko 3 tisuće predstava. Najpoznatiji likovi koje je utjelovila su bili oni Ann Boleyn, Cesarčeve Tonke i Petronile Brezovačkog.

Najzapaženije uloge ipak su bile one u televizijskim (crno-bijelim) dramskim serijama „Mejaši”, „Gruntovčani i „Neuništivi”. U sve tri tumačila je isti lik, a to je vječna Regica Katalenić. Kao što je i sama Smiljka svojevremeno priznala, uloga Regice nije bila predviđena za nju već za Nelu Eržišnik, kojoj je zbog bolesti Smiljka bila zamjena. Ulogu Regice prihvatila je na nagovor supruga Vladimira Jagarića, preminulog hrvatskog glumca i redatelja.

U zasluženu mirovinu Smiljka Bencet-Jagarić je otišla 1991. godine. Ostavila je neizbrisiv trag i pečat na hrvatskom kazalištu, televiziji i filmu. Počivala u miru.

Be social

Komentari