Glazba

Preminula cijenjena tekstopiskinja Marina Tucaković

Marina Tucaković
Izvor fotografije: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Poznata srpska tekstopiskinja Marina Tucaković preminula je jučer u Beogradu u 68. godini života. Prema riječima obitelji, Marina je preminula usred teške višegodišnje borbe s rakom i uslijed komplikacija izazvanih COVID-om. Obitelj navodi da cjepivo nije stigla primiti zbog tek nedavno završene terapije koju je primala.

Bila je jedna od najpoznatijih autorica glazbenih tekstova ovih prostora, zaduživši Balkan za nekoliko tisuća pjesama, a njena karijera protezala se preko pet desetljeća. Bila je prepoznata u više žanrova, pisala je pjesme koje su postale pop hitovi, rock himne, ali i poznate narodne pjesme.

Bezvremensko nasljeđe i ExYu hitovi

Od naših njezine su stihove pjevali Doris Dragović (Željo moja), Magazin (Ti si želja mog života, Tri sam ti zime šaptala ime, Rano ranije), Massimo (Stranac u noći), Mišo Kovač ( Svi pjevaju, ja ne čujem, Malo mi je jedan život s tobom, Ja nemam više razloga da živim, Odavno više ne plačem zbog tebe), Oliver Dragojević (Što to bješe ljubav), Severina (Gade, Tridesete, Unaprijed gotovo, Imaš pravo, Silikoni), Zdravko Čolić (Ruška), ali i brojni drugi glazbenici.

Povjerenje su joj dali i Boris Novković (i Noćna straža), Divlje jagode, Duško Lokin, Neda Ukraden (Zora je), Frajle, Nina Badrić, Novi fosili, Haris Džinović, Jasmin Stavros, Karma, Ljupka Dimitrovska, Neki to vole vruće, Toše Proeski (Ledena), Vlado Kalember, Zlatko Pejaković i Željko Bebek.

Osobno su mi najdraže njene pjesme one koje je otpjevao Oliver Mandić, a zbilja ih je nemalo. Upravo je Marina Tucaković zaslužna za tekstove poput Smejem se, a plakao bih, Ljulja me nježno, Biću tvoj, Sve je propalo, Pomagajte drugovi, Pitaju me, pitaju, oko moje, kao i bezvremenska Osloni se na mene.

Marina je zaslužna i za pjesme grupe Zana, čija je članica i sama bila, pa je tako iz njenog pera izašao bezvremenski hit Dodirni mi kolena, ali i Majstor za poljupce, Mladiću moj, Jabuke i vino, Loše vesti te mnoge druge pjesme. Dag, Davorin Popović, Jadranka Stojaković, Hari Mata Hari, Generacija 5, Slađana Milošević, YU grupa, Mirzino Jato, Smak, Riblja Čorba i broji drugi ExYu glazbenici također su pjevali njezine pjesme.

Kraljica srpskog folka, ali i Eurosonga

Marina Tucaković kasnije je često radila u žanru srpskog (turbo) folka, a autorica je tekstova jednih od najpopularnijih mu pjesama, gotovo “crossover” ostvarenja koja su dotakla uši i srca i onih koji isti žanr čak osuđuju.

Također, napisala je tekstove za tri pjesme koje je Srbija slala na Eurosong, Ovo je Balkan (Milan Stanković), Nije ljubav stvar (Željko Joksimović) i Ljubav je svuda (Moje 3).

Rođena je u Beogradu 04. studenog 1953. godine, a prve tekstove počela je pisati već s dvanaest godina, s devetnaest godina počela je pisati za glazbenike. Prvi veliki hit donijela joj je pjesma Dodirni mi kolena koju je 1982. napisala za grupu Zana. Yugopapir objavio je odličan intervju s Marinom i članovima grupe Zana, u kojem nam približava entuzijazama i šarenu narav spisateljice, a koji možete pročitati na linku.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari