Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Film

Preminula Olivia de Havilland, diva zlatnog Hollywooda iz filma “Zameo ih vjetar”

26.07.2020. Ziher.hrFoto: imdb.com
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Jedna od posljednjih živućih filmskih diva iz zlatnog doba Hollywooda Olivia de Havilland preminula je u nedjelju u svom domu u Parizu. Doživjela je 104 godine, a rođendan je proslavila prije nekoliko tjedana.

De Havilland je u svojoj dugačkoj karijeri imala pet nominacija za nagradu Oscar, uključujući za ulogu u filmu „Zameo ih vjetar”. Dvaput je zlatni kipić i osvojila, za uloge u filmovima „Nasljednica” i „Svakom svoje”. Osim što je često uzdrmavala holivudski svijet sudskim tužbama (često se sporila s filmskim studijima), u povijest se upisala kao prva predsjednica žirija na festivalu u Cannesu 1965. godine.

Posljednjih nekoliko desetljeća svog života provela je daleko od grabežljivih očiju javnosti u Parizu (osim ako se pojavila s kojom novom tužbom ili vozeći se na triciklu), a francuski predsjednik Nicolas Sarcozy 2010. godine udijelio joj je titulu Viteza Legije časti. Odlikovana je i Viteškom titulom dame. 

(Visited 50 times, 3 visits today)

Komentari