nova glazba
28. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

očekujemo
31. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 20 minute Dora 2023 održat će se u Opatiji 11. veljače, a Vedran, Eva, Patrk i Helena otkrili su što očekuju od 18 odabranih kandidata.

Glazba

Preminuo Florian Schneider, suosnivač kultnog Kraftwerka

Vrijeme čitanja: < 1 minute

U 74. godini života nakon teške bolesti preminuo je njemački glazbenik, član i jedan od osnivača čuvenog sastava Kraftwerk, Florian Schneider. Tužnu vijest je objavio njegov kolega iz benda, Ralf Hütter, koji je za medije kazao kako je Schneider preminuo nekoliko dana nakon svog 73. rođendana.

Zajedno s Hütterom, Schneider je 1970. godine u Düsseldorfu osnovao electro pop sastav Kraftwerk koji je se smatra pionirom električne glazbe i jednim od najvažnijih predstavnika eksperimentalnog krautrocka. Njihovo stvaralaštvo utjecalo je na mnoge glazbene žanrove, od popa i hip-hopa pa do techna. Isto tako, nadahnuli su i druge glazbenike poput Davida Bowieja koji je pjesmu V-2 Schneider na albumu „Heroes” imenovao upravo prema Schneideru. Osim što je bio jedan vokala,  Schneider je u bendu svirao sintesajzer, vokoder flautu i saksofon, ali i druge instrumente.

Tijekom 40 godina duge karijere, Kraftwerk je izdao 10 albuma među kojima su Autobahn”, „Trans-Europe Express” i „Computer World”. Iako je Schneider napustio sastav 2009. godine, Hütter  i ostali članovi su nastavili nastupati. Tako je Kraftwerk gostovao i u Hrvatskoj – na festivalu INmusic 2009. godine i na otvaranju festivala Dimensions u pulskoj areni 2018. godine.

Za svoj rad i doprinos glazbi, Kraftwerk je 2014. godine osvojio Grammyja za životno djelo. Na Grammyjima 2017. godine su pak osvojili nagradu za najbolji album plesne i elektroničke glazbe za album „3-D The Catalogue”. Ove godine je sastav trebao održati veliku koncertnu turneju po Sjevernoj Americi povodom 50. godišnjice osnivanja benda, no, zbog pandemije koronavirusa, ona je odgođena.

(Visited 220 times, 1 visits today)
Be social

Komentari