nova glazba
28. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

očekujemo
31. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 20 minute Dora 2023 održat će se u Opatiji 11. veljače, a Vedran, Eva, Patrk i Helena otkrili su što očekuju od 18 odabranih kandidata.

Glazba

Preminuo je suosnivač Fleetwood Maca, Peter Green

peter green
Izvor fotografije: Facebook.com
Vrijeme čitanja: < 1 minute

U subotu, 25. srpnja, u dobi od 73 godine, preminuo je Peter Green, kultni britanski blues i rock gitarist te suosnivač sastava Fleetwood Mac. Njegova je obitelj objavila kako je glazbenik umro mirno u snu.

Green je rođen 1946. godine u Londonu. Prije nego što je s bubnjarom Mickom Fleetwoodom  osnovao bend Fleetwood Mac, bio je član sastava John Mayall & the Bluesbreakers čijim je dijelom postao nakon odlaska Erica Claptona. Fleetwood Mac svoj istoimeni album prvijenac izdaje 1967. godine, a prvi veliki uspjeh postižu singlom Albatross sa svojeg drugog albuma „English Rose”. Osim Albatrossa, poznate su još i pjesme Black Magic Woman, Man of the World i Oh Well

Nakon tri godine djelovanja, Green napušta sastav zbog problema s mentalnim zdravljem. Uskoro mu je dijagnosticirana shizofrenija pa sedamdesete godine provodi na liječenju u bolnici. Glazbi i nastupima vraća se tijekom osamdesetih i devedesetih pa tako formira Peter Green Splinter Group.

S drugim članovima sastava Fleetwood Mac (Mick Fleetwood, Stevie Nicks, Lindsey Buckingham, John McVie, Christine McVie, Danny Kirwan i Jeremy Spencer), a koji je nastavio djelovati nakon njegovog odlaska, 1998. godine uvršten je u Rock and Roll kuću slavnih. Jedan je od najutjecajnijih gitarista svih vremena o čemu svjedoči i časopis Rolling Stone koji ga je uključio na svoju listu 100 najvećih gitarista opisujući ga kao britanskog najprogresivnijeg blues glazbenika.

(Visited 165 times, 1 visits today)
Be social

Komentari