Knjige

Preminuo je češki književnik Milan Kundera

kundera
Foto: https://www.facebook.com/Milan-Kundera
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Češki književnik Milan Kundera preminuo je u 94. godini života zbog duge i teške bolesti, kako izvještavaju češki mediji.

Kundera je rođen u Brnu 1. travnja 1929. godine. Autoru „Nepodnošljive lakoće postojanja” oduzeto je čehoslovačko državljanstvo  zbog „antikomunističkih aktivnosti”  i od 1975. život je provodio u Parizu gdje je pisao romane na francuskom i češkom jeziku. 40 godina kasnije dobio je češko državljanstvo.

Od oca pijanista i muzikologa Milan je učio svirati glasovir i kasnije je pohađao studij muzikologije i kompozicije, a utjecaj glazbe i brojne glazbene reference vidljive su u njegovom književnom opusu.

Kunderin književni stil prelazi granice samo jednog žanra, a svojim djelima ostavlja veliki prostor za promišljanje o ljubavnim, povijesnim, filozofskim i egzistencijalističkim pitanjima.

Za hrvatska izdanja knjiga zaslužan je „Meandarmedia” koji možda najpreciznije opisuju njegov književni stil:

Kundera ne dijeli strasti svojih junaka i ne očekuje od čitatelja da se slijepo identificiraju s tim junacima, on njihova stanja ispituje, precizno bilježi, skeptično komentira. Stoga ta knjiga o strastima jest, paradoksalno, racionalni konstrukt. Otud i fragmentarna forma, diskontinuitet u naraciji: Kundera svjesno razbija narativnu iluziju, obnažuje vlastiti književni postupak, izravno se obraća čitatelju, nudi mu kulturološke i filozofske eksplikacije kojima temu svojega romana situira u širi kontekst tradicije europske umjetnosti i filozofske misli.

 – Velimir Visković, Danas

Be social

Komentari