Istaknuto
16.09.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi sedam novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Film

Preminuo legendarni talijanski redatelj Bernardo Bertolucci

26.11.2018. Ziher.hrFoto: davidhudson.tumblr.com
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Bernardo Bertolucci, legendarni talijanski redatelj i scenarist, preminuo je danas u 77. godini života, prenose talijanski mediji. Bertolucci je rođen u gradu Parmi, regija Emilia-Romagna, a umro je u svojem domu u Rimu nakon višegodišnje borbe s rakom.

Bertoluccijev talent brzo se zamijetio pa je tako u šezdesetima surađivao s Paolom Pasolinijem, a zanimljivost je kako ga je Sergio Leone zamolio da napiše priču za njegov film Bilo jednom na Divljem zapadu koju je kasnije odbio zbog prekompleksnosti za američko tržište.

Prvi film La commare secca režirao je davne 1962. godine, u 21. godini života. Deset godina poslije snima Posljednji tango u Parizu s Marlonom Brandom i Mariom Schneider. Tijekom sedamdesetih i osamdesetih snima kultne filmove 1900/Dvadeseto stoljeće (1976) i Posljednji kineski car (1987) za koji osvaja dva Oscara.

U devedesetima se ističe filmovima poput Zavodljiva ljepota i Mali Buda, a sa Sanjarima (2003) ulazi u novo filmsko stoljeće. Posljednji cjeloviti film snimio je 2012. godine pod naslovom Ja i ti.

(Visited 123 times, 1 visits today)

Komentari