novo u kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Film

Preminuo legendarni talijanski redatelj Bernardo Bertolucci

bertolucci
Foto: davidhudson.tumblr.com
Vrijeme čitanja: < 1 minute

Bernardo Bertolucci, legendarni talijanski redatelj i scenarist, preminuo je danas u 77. godini života, prenose talijanski mediji. Bertolucci je rođen u gradu Parmi, regija Emilia-Romagna, a umro je u svojem domu u Rimu nakon višegodišnje borbe s rakom.

Bertoluccijev talent brzo se zamijetio pa je tako u šezdesetima surađivao s Paolom Pasolinijem, a zanimljivost je kako ga je Sergio Leone zamolio da napiše priču za njegov film Bilo jednom na Divljem zapadu koju je kasnije odbio zbog prekompleksnosti za američko tržište.

Prvi film La commare secca režirao je davne 1962. godine, u 21. godini života. Deset godina poslije snima Posljednji tango u Parizu s Marlonom Brandom i Mariom Schneider. Tijekom sedamdesetih i osamdesetih snima kultne filmove 1900/Dvadeseto stoljeće (1976) i Posljednji kineski car (1987) za koji osvaja dva Oscara.

U devedesetima se ističe filmovima poput Zavodljiva ljepota i Mali Buda, a sa Sanjarima (2003) ulazi u novo filmsko stoljeće. Posljednji cjeloviti film snimio je 2012. godine pod naslovom Ja i ti.

(Visited 209 times, 1 visits today)
Be social

Komentari