Glazba

Preminuo je legendarni skladatelj Vangelis

vangelis
Foto: Facebook.com/VangelisOfficial
Vrijeme čitanja: 2 minute

Filmska i glazbena scena ostala je bez još jedne legende. Grčki skladatelj Vangelis, čija je glazba obilježila filmove „Blade Runner” i „Vatrene kočije”, preminuo je u Parizu u 79. godini života od srčanog zastoja. Vijest o smrti ovog pionira elektroničke glazbe objavio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis na službenom profilu na Twitteru.

Kratkotrajni nastupi u grupama

Rođen 1943. kao Evángelos Odysséas Papathanassíou, Vangelis se počeo zanimati za glazbu u dobi od samo četiri godine, nakon čega su ga roditelji upisali na satove glazbe. Međutim, ubrzo je shvatio kako će biti puno kreativniji ako sam razvije svoju tehniku stvaranja glazbe, te je napustio formalno glazbeno obrazovanje. Svoju prvu grupu Forminx osnovao je 1963. godine, kombinirajući uptempo rock’n’roll, emocionalne balade i obrade Beatlesovih pjesama. Nakon raspada 1966., Vangelis je postao autor i skladatelj za druge izvođače i grčke filmove.

Nakon kratkotrajne avanture u grupi Aphrodite’s Child, ponovno se upustio u skladanje glazbe za filmove i televiziju, nakon čega je dobio ponudu da potpiše za izdavačku kuću RCA Records. Oba albuma „Heaven and Hell” (1975.) i „Albedo 0.39” (1976.) ušla su na britansku ljestvicu 40 najprodavanijih albuma, a onaj prvi je korišten kao soundtrack za seriju „Cosmos” Carla Sagana. Ipak, vrhunac rada na glazbi za filmsku industriju dosegnuo je tijekom 80-ih.

Filmski uspjeh u 80-ima

Svima poznati taktovi glazbene teme iz filma „Vatrene kočije” postali su neodvojivi od Vangelisovog opusa, te su često korišteni kao glazbena tema usporenih filmova sportskog treninga. Soundtrack filma našao se na prvom mjestu Billboardovih najprodavanijih 200 albuma, te je svom autoru donio Oscara za najbolju originalnu glazbu. Da je i danas ta pjesma utjecajna, pokazuje kako je uvijek u sjećanju otvaranje londonskih Olimpijskih igara 2012., kada je tu scenu parodirao Rowan Atkinson u ulozi Mr. Beana.

Uspjeh s Vatrenim kočijama Vangelisu je donio suradnju s Ridleyjem Scottom, koji ga je angažirao kao skladatelja soundtracka za film „Blade Runner”.

U periodu od 1980. do 1991. Vagelis je objavio četiri albuma u suradnji s engleskim glazbenikom Jonom Andersenom.

Osim za ova dva filma, Vangelis je, među ostalima, skladao i za „Missing” Coste Gavrasa, „Gorki mjesec” Romana Polanskog i dokumentarne filmove Jacquesa Cousteaua. Zadnji put glazbu za soundtrack skladao je 2007. za film „El Greco”, koji govori o grčko-španjolskom slikaru kojem se iznimno divio. Osim za filmove, skladao je i glazbu za kazališne predstave.

Kakav je velikan otišao, govori činjenica da je iza sebe ostavio 23 studijska albuma, 26 kompilacijskih albuma i 12 soundtrack albuma.

Vangelis se u preko pedeset godina glazbene karijere smatra jednom od najvažnijih ličnosti u povijesti elektronske glazbe. Njegova diskografija je pozamašna, broji preko četrdeset albuma što suradnji, što samostalnih izdanja. Njegovi najpoznatiji soundtrackovi su oni za filmove „Chariots of Fire”, „Blade Runner”, „1492: Conquest of Paradise” i „Aleksandar Veliki”. Vangelisov Fields Of Coral se našao na službenom soundtracku serije Stranger Things”. Mnogo je tu još nagrada, postignuća, valja izdvojiti i NASA Mission: 2001 Mars Odyssey za koji je također Vangelis skladao glazbu.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari