Glazba

Preminuo Shane MacGowan iz grupe The Pogues

Shane MacGowan
Izvor forografije: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Shane MacGowan, lider i autor pjesama irskog celtic punk benda The Pogues i jedan od najvećih raspjevanih Iraca, preminuo je u dobi od 65 godina nakon dugotrajne borbe s encefalitisom (upala mozga). Obiteljsko priopćenje na društvenim mrežama navodi da je umro u 3:30 sati 30. studenog, opisujući ga kao “našeg najljepšeg, dragog i voljenog”. Slučajnost je htjela da premine na isti dan kada i njegov sunarodnjak Oscar Wilde.

Supruga Victoria Mary Clarke napisala je u priopćenju na Instagramu:

„Shane će zauvijek biti svjetlost koju nosim ispred sebe, mjera mojih snova i ljubav mog života… Blagoslovljena sam što sam ga upoznala, voljela i što me on volio beskrajno i bezuvjetno.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Victoria Mary Clarke Angels (@victoriamaryclarke)

MacGowan je U prosincu 2022. bio hospitaliziran zbog virusnog encefalitisa zbog čega je mnoge mjesece ove godine proveo na intenzivnoj njezi.

MacGowan je rođen na Božić, 25. prosinca 1957. godine blizu Tunbridge Wellsa u Engleskoj. Njegovi su roditelji bili irski imigranti iz Kenta, a odreda su bili muzikalni. MacGowan je puno puta isticao da bi svakodnevno učio po jednu pjesmu od roditelja i rodbine s majčine stran, pa je prvi put nastupio sa samo tri godine – na kuhinjskom stolu. „Nakon toga sam redovito nastupao u javnosti.”

Mladi MacGowan bio je uočljiv po svojoj književnoj darovitosti i dobio je stipendiju za Westminster, ali je bio izbačen zbog droge već u drugoj godini. Kao tinejdžer je razmišljao o svećeničkom pozivu, kao i mnogi mladi Irci pod strogom odgojnom rukom obitelji i zajednice, ali onda je pronašao punk: „Bio sam sretan u vrijeme  punka. Nevjerojatno sretan”, rekao je MacGowan za Vox. „Vi to nazivate kaosom. Ja to ne smatram takvim. Smatram to prirodnim načinom života.”

Često je pisao o irskoj kulturi, nacionalizmu i iskustvima irske dijaspore u (post)kolonijalističkoj Britaniji. U ranim je danima karijere često nastupao u odijelu na nacionalnu zastavu Britanije iliti Union Jack, ali je u dokumentarcu „Crock of Gold: A Few Rounds With Shane MacGowan” Juliena Templea iz 2020. godine je „izjavio da se srami što se nije imao hrabrosti pridružiti se IRA-i”. Pogues su bili njegov način da to prevlada i stane uz irska prava i pravdu.

MacGowan je nastojao unijeti snagu irskog folka u punk i rock , pri čemu su mu inspiracija bile književnost, mitologija i Biblija. „Mi smo samo htjeli ugurati glazbu koja ima korijene, općenito je jača i ima više pravog bijesa i emocije, u grla potpuno orijentirane na pop”, rekao je u intervjuu za Guardian.

Njegova posvećenost zanatu donijela mu je Nagradu Ivor Novello 2018. godine nakon pet albuma s The Poguesima i samostalnim albumima. Najuspješnija pjesma The Poguesa, Fairytale of New York koji je duet s Kirsty MacColl dosegnula je drugo mjesto ljestvica 1987. godine i postala je božićni klasik.

Među najvećim pjesmama njihova kataloga je pjesma Dirty Old Town – obrada engleskog pjevača i kantautora Ewana MacColla, koju su popularizirali The Pogues i također Dublinersi. Ova obrada postala je jedan od najpoznatijih hitova benda.

U izvedbi The Poguesa Dirty Old Town se ističe po svojoj energičnoj izvedbi i spoju tradicionalnih irskih zvukova s punk rock elementima. Pjesma je uvrštena na njihovom albumu „Rum Sodomy & the Lash” iz 1985. godine.

Ova verzija Dirty Old Towna postala je ikonična zahvaljujući karakterističnom glasu Shanea MacGowana, frontmena benda. Pjesma se smatra jednom od najupečatljivijih interpretacija ove klasike i odlikuje se snažnim emotivnim nabojem koji je postao prepoznatljiv za The Poguese kao bend.

Riječki cover bend Belfast Food, osnovan 1996., doživio je veliku popularnost krajem prošlog stoljeća izvodeći irsku glazbu temeljenu na glazbi bendova poput The Poguesa, Dublinersa i Levellersa. Nakon tri albuma s obradama tuđih pjesama, grupa je objavila prvi autorski album nazvan „Zeleni album”, što je bio vrhunac njihovog desetogodišnjeg rada. Belfast Food su upravo popularizirali pjesmu Dirty Old Town izvodeći je na hrvatskom jeziku pod nazivom Šporki stari grad.

The Pogues u Hrvatskoj

The Pogues su prvi put nastupili u Hrvatskoj na koncertu na Šalati usred srpanjske žege 2011. godine u izvornoj formaciji povodom 30. godišnjice benda. Shane MacGowan, Jem Finer, Philip Chevron, Terry Woods, Darryl Hunt, Andrew Ranken i Spider Stacy zabavljali su domaću publiku svojim uspješnicama.

Frontmen je potvrdio svoj alkoholni mit dok je s viskijem teturao pozornicom. Ne prestar, ali ni premlad, ipak nije pokazivao snagu svojih vršnjaka. Umoran, iscrpljen i znojan djelovao je kao da se bolje osjeća u manjim prostorima, nego na velikoj pozornici. Uzimao je pauze i teško komunicirao. Zato, ruku na srce, koncert su iznijeli Poguesi više negoli on sam kao lice benda.

Svejedno, pamtljive i vesele folk-punk pjesme, njihova neosporiva originalnost i MacGowanova karizma čine vječni duh benda. Njihova bolibriga o konvencijama možda je razlog zašto su ostali na vrhu irske folk scene i zarazili veselicom ljude duž kontinenta. Iako tada MacGowan nije imao snage za cijeli koncert, ostatak benda, osobito Spider Stacy, preuzeo je vodstvo izvedbe.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari