Film

Preporuka – Hannibal: Nova serija o zloglasnom kanibalu premašila očekivanja

Foto: Facebook.com/Hannibal
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Facebook.com/Hannibal

Nakon najave da će se snimati serija o životu Hannibala Lectera prije nego što je uhvaćen, mnogi su se možda zapitali čemu to sve i hoće li serija ‘uprljati’ status filmova o legendarnom kanibalu kojeg je superiorno utjelovio Anthony Hopkins. Ali nakon emitiranje prve epizode, shvatili smo da nema razloga za brigu, jer ova serija zasad savršeno uvodi u prvi film.

Već pri završetku prve epizode možemo vidjeti mali marketinški trik – serija se ne vrti oko Hannibala, nego agenta Grahama, koji će ga na kraju i uhititi. No, budimo realni, koliko bi uopće pažnje privukla serija koja se zove Graham? Kad stavimo to na stranu, agent Will Graham možda i zaslužuje biti centar radnje u ovoj priči. Svi smo već manje-više upoznati s pronicljivom monstruoznošću Hannibala Lectera, dodatno karakteriziranje njegovih osobnosti vjerojatno bi izgledalo forsirano i nepotrebno. Umjesto toga, Lecter je u prvoj epizodi predstavljen točno onakav kakvim ga i znamo, s ponekim scenama njegovih obroka koje nas podsjećaju tko je on, s obzirom da smo otprilike upoznati sa sastojcima njegovih recepata.

Zašto je serija drukčija?

Hannibal je drukčiji prvenstveno zbog nekarakterističnog glavnog lika Willa Grahama (Hugh Dancy). Dosad smo mogli gledati masu kriminalističkih serija gdje agent-lovac pokazuje superiornost pri hvatanju hladnokrvnih ubojica, pritom konstantno zadivljujući ljude s kojima radi. Will Graham je nešto pak svojstven. Iako posjeduje moć ulaska u glavu sadista kao i brojni drugi slični njemu, uz tu sposobnost posjeduje i nešto što ga čini ranjivijim od ostalih – visoku razinu empatije i anksioznosti (ponekad se čini da graniči a autizmom), a ta kombinacija čini njegov život i rad skoro nepodnošljivim. Dok promatra scene zločina, on je taj koji u svojoj glavi povlači okidač, jer je to jedini način da otkrije što se zapravo događalo tu.

Nadalje, ‘highlight’ serije ustvari je taj odnos između Lectera i Grahama. Obojica su psihoanalitički genijalci, ali Graham ima slabu točku – mrzi kad drugi analiziraju njegovu psihu, što Lecter primjećuje i iskorištava kako bi ga mentalno raščetvorio. Kao i u pilotu, u daljnjim epizodama će njih dvojica vjerojatno nastaviti tu igru mačke i miša, pritom otežavajući gledateljima da raspoznaju tko je miš, a tko mačka. Obojica su virtuozi u onom što rade, iako je zasad samo Lecter očaran Grahamom i njegovom psihom, no Graham će brzo uzvratiti uslugu.

Foto: Facebook.com/Hannibal

Hannibala ne treba mnogo predstavljati ovdje, možda samo reći da danski glumac Mads Mikkelsen, koji tumači doktora, briljantno slijedi obrazac inteligentnog i šarmantnog sociopata koji se krije na otvorenom, obrasca kojeg je postavio Hopkins. Njegov danski naglasak, iako ponekad nerazumljiv, čini ga profinjenim, što i jest cilj njegovog karaktera. Njegova inteligencija (nadamo se i inteligencija scenarista) omogućavat će mu da što duže krije svoju mračnu stranu i zajedno s Grahamom pruža pravi trilerski užitak.

Serija nije za one koji odvraćaju pogled od krvoločnih scena, kojih će izgleda biti mnogo. Ali moram reći da su one odrađene sa stilom (npr. položaj mrtvih tijela često se čini kao kazališno-galantnim), pogotovo kad Graham premotava film u svojoj glavi, gdje se prikaz prskanja krvi vraća unatrag. Tako da to nije nedostatak, što očekujete o seriji o krvoločnom kanibalu?

Postavlja se pitanje koliko zapravo sezona Hannibal može potrajati, s obzirom na to da će agent Graham vjerojatno brzo staviti Lectera pod povećalo, a i svi znamo kakav će biti kraj otprilike. Ako  se ne uvrsti neka ogromna prekretnica, serija može potrajati možda dvije sezone, ali to neće utjecati na kvalitet i finalni proizvod. Naravno, ako se nastavi stazama pilot-epizode. Čim odlučite pogledati ovo, naviknite se da vjerojatno brzo slijedi kraj, dok uživate u trenutno najboljoj trilerskoj poslastici na TV-u.

Be social

Komentari