Istaknuto
16.09.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi sedam novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Film

Presjek aktualne produkcije europskog filma na prvom Filmofeel Festu

27.11.2017. Ziher.hrFoto: press / "Muškarci ne plaču"
Vrijeme čitanja: 3 minute

Prvo izdanje Filmofeel Festa koji donosi presjek aktualne produkcije europskog filma, održat će se od 1. do 10. prosinca u Kaptol Boutique Cinema, u organizaciji distribucijske kuće 2i film te pod pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma. Filmofeel, dugogodišnji partner hrvatskih filmskih festivala, tako po prvi put organizira vlastitu reviju filma i donosi 20 recentnih naslova europske kinematografije koji su premijerno prikazivani na najznačajnijim svjetskim filmskim festivalima, a koje je prepoznala struka i kritika. Filmofeel je svakako jedinstvena prilika da publika pogleda filmove koji većinom zaobilaze domaći kino-repertoar.

Na Filmofeel stiže bosansko hercegovački film Muškarci ne plaču – riječ je o naslovu koji je oduševio publiku, ali i struku, o čemu svjedoče dvije nagrade na festivalu u Karlovym Varyma kao i glavna nagrada nedavno završenog Zagreb Film Festivala, Zlatna kolica. Riječ je o igranom prvijencu Alena Drljevića o skupini sredovječnih veterana ratova u iz bivše Jugoslavije koji se nađu na grupnoj radionici s ciljem suočavanja s prošlošću. Film je izabran kao bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar, a u glavnim ulogama nastupaju Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović i Ivo Gregurević.

Jedna vrsta obitelji argentinski je film autora Diega Lermana koji progovara o posvajanju; u središtu priče je doktorica Malena koja iz Buenosa Airesa putuje na sjever Argentine gdje će usvojiti dijete. Nakon rođenja djeteta, njegovi roditelji Malenu traže dodatni novac, što kod nje uzrokuje niz moralnih dilema. Jedna vrsta obitelji osvještava niz dilema i pitanja – o etici samog usvajanja djece, koje u ovom slučaju graniči s trgovinom ljudima, o tome kako imperativ majčinstva žene ostavlja ranjenima, o moralnosti rađanja djece bez osnovnih sredstava za njihov odgoj; i posljedično, o nemogućnosti zakona da rasvijetli sve ove dileme i moralne zamke. Film je u rujnu premijerno prikazan na festivalu u Torontu, a osvojio je nagradu za najbolji scenarij na međunarodnom festivalu u San Sebastianu te za najbolji film na međunarodnom festivalu u Chicagu.

Sezona u Francuskoj

Foto: press / “Sezona u Francuskoj”

Ruska drama Bliskost redatelja Kantemira Balagova smještena je u grad Nalchick na Sjevernom Kavkazu krajem 90-ih godina, u židovsku obitelj, čiji sin i zaručnica jedne noći bivaju oteti. Obitelj je primorana sakupiti novac koji otimači potražuju; konačno, sklapaju dogovor s drugom židovskom obitelji koja im garantira novac ako njihovu kćer udaju za njihova sina. Bliskost je vjerni prikaz svakodnevnih izazova koje donose vjerske predrasude i etnička podijeljenost u mračnom dijelu Rusije, Sjevernom Kavkazu. Film je ovjenčan nagradom FIPRESCI na festivalu u Cannesu.

Egon Schiele: smrt i djevojka austrijski je film redatelja Dietera Bernera, a riječ je o portretu jednog od najprovokativnijih umjetnika u Beču s početka 20. stoljeća. Njegov život i rad oblikovale su erotizam i osjećaj prolaznosti, dok su žene bile poticaj za njegovo umjetničko izražavanje. Schieleove radikalne slike izazivale su skandale među bečkim društvom dok su čuveni Gustav Klimt i agenti u njima prepoznali nešto izvanredno. Film je nagrađen s nizom priznanja u Austriji.

Iz Brazila pak stiže film Prijateljska zvijer u režiji Gabriele Amaral; riječ je o izrazito provokativnom trileru koji prikazuje skrivene predjele ljudskog uma i nevjerojatno načine na koji u neuobičajenim situacijama reagiramo kako bismo došli do željenog cilja. Središnji lik je vlasnik restorana u kojem u jednom trenutku biva počinjena pljačka. No kako bi ju spriječio, on zatvori i drži na nišanu sve, i posjetitelje restorana i pljačkaše, što pretvara situaciju u noćnu moru, vođenu manipulacijom i prisilom. Glavni glumac Murilo Benicio nagrađen je za najbolju mušku ulogu na međunarodnom festivalu u Riu de Janeiru.

Grčki film Park debitantski je uradaka autorice Sofie Exarchou, a kroz prikaz nekad velebnog kompleksa, korištenog za Olimpijske igre u Ateni 2004., progovara o stanju suvremenog društva. U tom prostoru danas živi nekoliko radničkih obitelji kojima je ponuđeno besplatno stanovanje. Zarobljeni unutar zapuštenog sela, skupina mladih provodi dane lutajući po ruševinama, igrajući iskrivljene verzije olimpijskih igara. Park tako portretira današnje izgubljene generacije, ali i prikazuje apsurd između nekad ‘slavne’ Grčke i današnje dekadencije, kao i društva koje neupitno smjera ka potpunom raspadu. Film je osvojio desetak međunarodnih priznanja, uključujući one za najbolji film na Palić film festivalu te za najboljeg debitanta na međunarodnom filmskom festivalu u Ateni.

Cijene ulaznice iznose kao i za redovne projekcije Kaptol Boutique Cinema:, regularna sjedala – 33-38 kn; boutique sjedala – 62-67 kn. Kompletan raspored projekcija možete pronaći na linku. Uz kupljenu ulaznicu svaki posjetitelj ima osiguran Somersby ili Panonsku Wheat pivu.

Organizator Filmofeel Festa je 2i Film, a generalni pokrovitelj Hrvatski Telekom.

(Visited 106 times, 1 visits today)

Komentari