Istaknuto
08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

06.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute U svijetu suvremenih skladatelja nema puno živućih legenda, a do prvog srpanjskog ponedjeljka jedna od njih bio je Ennio Morricone – tata najvećih kompozicija spaghetti westerna.

Film

Prvo izdanje Filmofeel Festa otvara “Loving Vincent: Van Goghov misterij”

01.12.2017. Ziher.hrFoto: press / "Loving Vincent"
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prvo izdanje Filmofeel Festa – revije nezavisnog filma u petak, 1. prosinca u 20 sati otvara jedinstveni i iščekivani filmski uradak Loving Vincent: Van Goghov misterij – riječ je o prvom dugometražnom animiranom filmu nastalim isključivo od slika u tehnici ulja na platnu.

Naime, ova filmska tehnika dosad još nije iskušana na filmu – svaki je prizor ručno oslikan, a u stvaranje filma i proces rada koji uključuje čak 62 450 originalnih slika oslikanih uljem bilo je uključeno čak 107 umjetnika iz raznih krajeva svijeta, vrlo dobro upoznatih sa stilom van Gogha. Film Loving Vincent: Van Goghov misterij u režiji oskarovca Hugha Welchmana (Peter and the Wolf) i  Dorote Kobiele sniman je šest godina, a inspiriran je s više od 800 pisama ovog slavnog umjetnika. U filmu se u sekundi izmjenjuje 12 slika, što je 720 slika, tj. umjetničkih djela, u samo jednoj minuti. Također, film uključuje i 120 najpoznatijih radova slikara. Film je na međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju osvojio nagradu publike, a na festivalu u Šangaju nagradu za najbolji animirani film.

Loving Vincent za cilj ima na jedinstven način prikazati kompliciran život i kontroverznu smrt jednog od najcjenjenijih umjetnika u povijesti. Kroz pisma, kao i preko priča prijatelja i poznanika, autori pokušavaju rasvijetliti misterioznu smrt, ali i neke manje poznate dijelove njegova života. Film uključuje impresivnu glumačku ekipu koju čine Douglas Booth, Jerome Flynn, Saoirse Ronan, Helen McCrory, Chris O’Dowd, John Sessions, Eleanor Tomlinson i Aidan Turner. Prvo je snimljen uobičajeno s glumcima, da bi potom umjetnici ručno oslikali svaki kadar. Bilo je potrebno četiri godine da razviju tehniku, a onda još dvije da dovrše film.

Spomenuti film prikazat će se u još niz termina tijekom trajanja Filmofeela, koji će se održati od 1. do 10. prosinca u Kaptol Boutique Cinema, u organizaciji distribucijske kuće 2i film te pod pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma. Filmofeel, dugogodišnji partner hrvatskih filmskih festivala, tako po prvi put organizira vlastitu reviju filma i donosi 20 recentnih naslova europske kinematografije koji su premijerno prikazivani na najznačajnijim svjetskim filmskim festivalima, a koje je prepoznala struka i kritika. Filmofeel je svakako jedinstvena prilika da publika pogleda filmove koji većinom zaobilaze domaći kino-repertoar.

Projekcije će se održavati svakodnevno u terminima od 17 do 21 sat, a kompletan raspored može se pronaći ovdje. Cijene ulaznice su jednake kao i za redovne projekcije Kaptol Boutique Cinema; regularna sjedala – 33-38 kn; boutique sjedala – 62-67 kn. Uz kupljenu ulaznicu svaki posjetitelj ima osiguran Somersby ili Panonsku Wheat pivu.

(Visited 74 times, 1 visits today)

Komentari