Glazba

Program Artcoustic ove jeseni u KSET-u ujedinjuje glazbenu i likovnu umjetnost

Vrijeme čitanja: 2 minute

Do sada je program Artcoustic predstavio dvanaest mladih i kreativnih izlagača uz glazbenu podlogu izvođača poput Nine Romić, Mark Mrakovčića, Sare Renar, Rolin Humesa, Miki Solusa, Porto Morta (unplugged), Metka za zlikovca, Maria Rašića & Balkan Zoo Ensemblea…

U novu sezonu ulaze s konceptom programa koji tečno sjedinjuje likovnu i glazbenu umjetnost, pa će vam uz izložbe mladih likovnih kreativaca predstaviti, u najmanju ruku, i jednako dobre glazbene entuzijaste. Gosti ovog programa rade ono što najviše vole, njihovu ispunjenost možemo prepoznati u kvalitetnom radu i rezultatima, a predstavit će se u drugačijoj i ugodnoj atmosferi KSET-a.

Zavod za Eksperimentalni Zvuk (ZEZ) je prije dvije godine prvi put ksetovoj publici predstavio mladi zagrebački trio Chui, a nedugo zatim su na istoj lokaciji održali i promociju svog drugog albuma The second arrival“. Nakon Liburnia jazz festivala i ljetne pauze, 25. rujna stižu ponovno u KSET, neposredno poslije nastupa na Kaunas Bijenaleu, uglednom međunarodnom festivalu suvremene umjetnosti i s još neobjavljenim albumom u džepu. Predstavnici „nove umjetnosti“ na hrvatskoj glazbenoj sceni svojim će space jazzom otvoriti novu sezonu Artcoustica.

U listopadu će vam osim nove izložbe predstaviti i jedan mladi bend iz Beča. Još jedan trio iskusnih muzičara krije se pod imenom Frustrations, jednostavnu postavu čine bubanj, bas gitara i klavir, a glazbu koju stvaraju teško bismo nazvali jednostavnom. Ideja benda motivirana je citatom “We like to complicate our music, because of our frustrations about everything., a nastao je raspravom o njemu između bubnjara Jasmina Sultanića i Philipa Windsor-Topolsky koji sada brine o njihovim vizualizacijama za vrijeme koncerta. Već su se ove godine predstavili u svim susjednim zemljama i šire u regiji, a sada je vrijeme da se predstave i u Zagrebu.

Studeni je rezerviran za EYOT, odličan alternativan jazz fusion kojeg ste mogli čuti na nekoliko nacionalnih radio postaja poput BBC-a, Radio France, German National Radio, WNYC New York… Ovaj kvartet iz Niša je već posjetio Midem – Cannes, Jazz Café London, Dubai International Jazz Fest, Vicenza Jazz Fest, Hong Kong Jazz Fest, ali u Zagrebu ih još niste mogli vidjeti. Iza sebe imaju već 3 albuma, a zadnji pod nazivom „Similarity“ su objavili 5. kolovoza prošle godine. Drago nam je što ćemo predstaviti još jedan bend uz kojeg se vežu komentari poput „The cultural cold war in improvisational music could easily be over with super groups such as Eyot taking the stage.” – Brent Black

Premda će se i kod nekih prethodnih bendova moći primjetiti utjecaj orijentalnog melosa, iskusni Vasko Atanasovski Trio iz Ljubljane zagrijat će nas svojim orijentalnim-gypsy-jazz-rock skladbama uz tople dionice na saksofonu. Iako je već više puta nastupao u Hrvatskoj, u Zagrebu baš i nije čest gost. Iskusni slovenski kompozitor i instrumentalist poznat je po suradnji s Vlatkom Stefanofskim i slovenskim filharmonijskim orkestrom, a iza sebe ima deset izdanih albuma, od toga dva u društvu virtuoza Marjana Stanića na bubnjevima i akademski školovanog gitarista Dejana Lapanja koji zajedno s njim čine trio koji ćemo ovog prosinca imati prilike slušati u KSET-u.

Više informacija o samom programu i izvođačima uskoro.

Be social

Komentari