Film

Kultni film braće Coen u sklopu programa Kinolektira

Foto: inquisityveg.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

subotu, 3. veljače u 19 sati u sklopu programa Kinolektira koji na veliko platno kina Europa donosi odabrane filmske klasike, prikazuje se jedan od najboljih filmova 1990-ih, Fargo (1996.) kultne filmske braće Coen, crnohumornu kriminalističku priču smještenu u snijegom zametenu Minnesotu.

Smotani i beskarakterni prodavač automobila Jerry Lundegaard (William H. Macy) organizira otmicu vlastite supruge kako bi izvukao novac od njezina oca, ujedno i svojega šefa, bogatog vlasnika salona automobila Wadea Gustafsona. Otmičari su naizgled nespojiv par – brbljavi sitni lopov „neobična izgleda“ Carl Showalter (Steve Buscemi) i šutljivi sociopat i strastveni pušač Marlbora Gaear Grimsrud (Peter Stormare).  No – kao što to obično biva u filmovima braće Coen – sve krene po zlu. Smirena i inteligentna policajka Marge Gunderson (Frances McDormand) na tragu je ekscentričnim otmičarima koji ostavljaju iza sebe sve više leševa. No u usporenoj i uspavanoj sredini kao što je najsjevernija američka savezna država, čak su i slučajevi višestrukog ubojstva letargični.

Ova tmurna priča o ubojstvu, pohlepi i otmici, ujedno je i crnohumorna posveta film noiru koja se vješto poigrava sa žanrovskim konvencijama. Smještajući radnju u svoju rodnu Minnesotu, Joel i Ethan Coen izvrsno oslikavaju tamošnje ljude, njihov dijalekt i djetinjasti mentalitet. Izvrsna fotografija Rogera Deakinsa pak, riječima Rogera Eberta „pretvara vrijeme u filmski lik – nezaboravnu snježnu pustoš u kojoj se auti neće pokrenuti, a čak i policajci nose kape poput Elmera Fudda.“

Foto: bestperformances.tumblr.com

Jedan od najuspjelijih filmova braće Coen (autori neprijepornih remek-djela kao što su ‘Veliki Lebowski’ i ‘Nema zemlje za starce’), uz vrhunsku režiju i originalni scenarij (tobože utemeljen na istinitim događajima, kako ironično tvrde na početku filma) prvenstveno pamtimo po maestralnoj glumi neponovljive Frances McDormand. Ulogom srčane lokalne policajke u sedmom mjesecu trudnoće McDormand se pozicionirala kao jedna od najvažnijih američkih karakternih glumica. Da i dalje briljira nedavno je potvrdila osvojivši Zlatni globus za najbolju glumicu u drami i to za za svoju izvedbu majke u potrazi za kćerinim ubojicama u filmu ‘Tri plakata izvan grada’ (Three Billboards Outside Ebbing Missouri) čija je radnja smještena u neobični gradić Ebbing u Missouriju, pomalo nalik Fargu braće Coen.

Među brojnim priznanjima koja je ovaj kultni film nanizao, ističu se nagrada za režiju u Cannesu te Oscar za scenarij i glavnu žensku ulogu (Frances McDormand), a bio je nominiran i za Oscara za najbolji film, režiju, fotografiju, sporednu mušku ulogu (William H. Macy) i montažu. ‘Fargo’ je inspirirao i istoimenu hvaljenu televizijsku seriju koju također potpisuju braća Coen, čiju četvrtu sezonu nestrpljivo iščekujemo.

Prije projekcije filmski kritičar Boško Picula napravit će kratki uvod u film. Ulaznice za projekciju filma ‘Fargo’ mogu se nabaviti na našoj blagajni ili na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 27 kn.

Napomena: za program Kinolektire ne vrijede paketi ulaznica kina Europa.

Be social

Komentari