Film

Projekcija “Woyzecka” i razgovor o filmu uz suradnju HNK Zajc i Art-kina

woyzeck
Foto: facebook.com/art.kino.croatia
Vrijeme čitanja: 2 minute

U suradnji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Goethe instituta i Art-kina, u utorak, 16. siječnja bit će prikazan film Woyzeck Warnera Herzoga, nakon čega slijedi razgovor pod nazivom „Woyzeck u kazalištu i na filmu“.

Nakon veoma uspješne prošlogodišnje suradnje HNK Zajc i Art-kina centrirane oko Bergmanove „Jesenje sonate“, dvije kulturne institucije ponovno surađuju, ovaj put uz Goethe-Institut na „projektu Woyzeck“. Naime, 12. siječnja u HNK premijerno je izvedena istoimena predstava, dok će se 16. siječnja u 19 sati u riječkom Art-kinu prikazati kultni film Wernera Herzoga iz 1979. godine, nakon čega će uslijediti tribina pod nazivom „Woyzeck u kazalištu i na filmu“. Na tribini će sudjelovati redateljica predstave Anica Tomić te glavni glumci Dean Krivačić (Woyzeck) i Hana Selimović (Marie), kao i filmski kritičar Saša Stanić te moderator Dejan Durić.

hnk zajc woyzeck
Foto: www.hnk-zajc.hr
Priča nastala po istinitom događaju

Najveća je zanimljivost da Herzogu nije bitna radnja filma, kao ni filmovi koji se lako prate sa svojom klasičnom naracijom. Stoga nije čudno da se odlučio uzeti nedovršenu dramu Georga Büchnera i snimiti film u svega 18 dana, a rezultat je ovo remek djelo koje se sastoji od samo 27 kadrova. Sama je priča nastala po istinitom događaju u kojem je vojnik Johan Christian Woyzecka pogubljen 1821. godine u Leipzigu zbog brutalnog ubojstva. Glavne uloge tumače Eva Mattes, koja je osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu u Cannesu, te Klaus Kinski, čije je briljantno tumačenje lika koji psihički tone sve dublje u ponor ludila zaslužno za to da se često ističe na listama najbolje odglumljenih likova. Uz to, Kinski je bio poznat kao veoma ekscentričan glumac, a Herzog kao jedini redatelj koji je mogao (često) surađivati s njim.

Posebne pogodnosti

Za prikazivanje filma „Woyzeck” u Art-kinu: cijena ulaznice za pretplatnike HNK Ivana pl. Zajca (DP, PP, G1, G2, VP i SP) je 10,00 kn (50% popusta). Cijena ulaznice za publiku koja kupuje/posjeduje kartu predstave „Woyzeck” je 10,00 kn (50% popusta).

Za reprizne izvedbe predstave „Woyzeck” u HNK Ivana pl. Zajca:  cijena ulaznice za Filmski klub Art-kina je 30% popusta na redovne cijene. Cijena ulaznice za gledatelje koji ima ulaznicu za film: 50% popusta na redovne cijene ulaznica.

Svoje mjesto u Art-kinu možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili telefonom (051 323 261) svakim danom od 16 do 20 sati. Ulaz je slobodan za članove Filmskog kluba.

Be social

Komentari