Glazba

Proslava 50. rođendana u riječkom Pogonu kulture: Goran Bare, Majke i sinopsis hrvatskog rocka

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Rijeka će 14. studenog biti pod pravom paljbom onoga šte se uistinu može nazvati hrvatskim rock ‘n’ rollom. U Pogon kulture dolaze Goran Bare i Majke te će nas odvesti na putovanje ispunjeno fantastičnim tekstovima i brutalnom, čistokrvnom rock muzikom. Ovaj nastup biti će poseban i po tome što ove godine Bare slavi pedeseti rođendan i tom prilikom već je odsvirao koncert u Zagrebu u Tvornici kulture. Slavljenik će sigurno i ovaj put napraviti ono što se od njega najmanje može očekivati (ili najviše), a kako bi upotpunili rođendanski ugođaj, napraviti ćemo kratki pregled Baretove karijere koje je započela još tamo ranih 80-ih godina na istoku Hrvatske, u Vinkovcima.

Prve nastupe tako bilježi s prijateljem i gitaristom Marinom Pokrovcem koji će u budućnosti postati član Majki. Sredinom osamdesetih Bare osniva bend koji će obilježiti njegov život – Majke. Iako iz početka nije išlo sve prema planu, prvi veći proboj događa se na razdiobi desetljeća. Ulaskom u devedesete Bare s Majkama snima prvi pravi album (prije je 1988. izdan demo) koji nosi naziv „Razum i bezumlje“. Već u samom nazivu albuma vidimo da će to biti prvijenac koji će obilježiti nešto tamniji tonovi rock svijeta. Na njemu se već mogu pronaći odlične pjesme, nekarakteristične za bend s jednim albumom, poput Svaku noć i svaki dan i Iz sve snage. U međuvremenu počinje rat, Bare gubi nekoliko bliskih prijatelja (jedan od njih je Marin Pokrovac), a 1992. snima se drugi album „Razdor“. Puno zaokruženiji od prvoga, a i puno produkcijski bolji, „Razdor“ donosi hitove poput Krvarim od dosade, Mršavi pas, 89′ i Budi ponosan. Majke su najviše kreativne i aktivne bile u razdoblju od 1994. do 1998. Snimljena su još tri albuma („Milost“, „Vrijeme je da se krene“, Put do srca sunca“) s nebrojenim rock himnama koje će zauvijek ostati u vrhu hrvatske glazbene baštine (Ja sam budućnost, Vrijeme je da se krene, A ti još plačeš, Odvedi me, Cigan, Baretov Blues, Mene ne zanima, Daj mi…), a između snimanja albuma snimljen je i live album „Život uživo“.

Baretov  kreativni proces je trajao i trajao, bend je mijenjao članove, a dolaskom novog milenija izgleda da je bilo vrijeme za velike promjene. Goran Bare je raspustio Majke i zaželio se nešto blaže varijante rocka s primjesama bluesa i folka. Rodila se grupa Bare i Plaćenici koja već s prvim albumom iz 2001. „Izgubljen i nađen“ ponovo regenerira hrvatsku glazbenu scenu, izbacuje pjesmu Put ka sreći i Bare je, nakon mračnih devedesetih, ponovo na vrhuncu, ali s nekako svjetlijom varijantom svojih tekstova. U mnogima se može pronaći optimističnih poruka, a i sama glazba prožeta je veselijim prizvukom. Bare s Plaćenicima radi još dva albuma, više-manje, svaki za sebe je pravo malo remek- djelo (na „7“ iz 2003. nalaze se ponajbolji stihovi karijere, dok je „Srce“ iz 2006. ipak produkcijski najlošiji). Za Bareta je došlo vrijeme da ponovo otvori priču s Majkama i to je bio jedan od najvećih i najboljih poteza. Odsvirani Unplugged u Tvornici 2007. godine spada u jedne od najboljih koncerata u Hrvatskoj od osamostaljenja. Potpuni povratak Majke doživljavaju s albumom iz 2011. „Teške boje“ s kojim je ponovo pokorena hrvatska rock scena – osvojena je nagrada za rock album godine, nominacija za 11 Porina i još nebrojeno mnogo drugih pohvala i nagrada. Postoje naznake o novom albumu, ali Bare je još uvijek dovoljno tajnovit.

Što se tiče članova, Bare kao frontmen i ikona benda jednako je zaslužan za odlazak i dolazak istih. Veliki doprinos, gotovo u jednakoj mjeri kao i sam Bare, cijelom stvaralaštvu benda imaju Zoran Čalić, Damir Trkulja, Željko Mikulić – Korozija,, Ivica Duspara, Nedjeljko Ivković – Kilmister, Ivan Dujmić, Jurica Nižić i još mnogi drugi koji su proteklih godina svirali u ponajvećem hrvatskom rock sastavu. Današnju postavu, uz neponovljivog lidera, čine Kruno Domačinović (gitara), Davor Rodik (slide gitara), Alen Tibljaš (bubanj, ex-Laufer), Berislav Vrabec i Dan Divjak (klavijature). Ta će nam se postava Majki predstaviti u Rijeci, a s obzirom na reputaciju svih članova, spektakl neće izostati.

Goran Bare je čovjek i glazbenik o kojem će se jednog dana pisati knjige, secirat će se njegov privatan život, ali na kraju, najvažnije će biti njegovi stihovi – koji su bili, jesu i ostat će – jednim od vrhunaca glazbe na našim prostorima.

Spomenimo još kako će koncert u Pogonu kulture početi u 23 sata, a ulaznice se u pretprodaji mogu kupiti po cijeni od 80 kn, dok će na dan koncerta biti 95 kn. Službena prodajna mjesta su OKC Palach, The Beertija te Entrio prodajna mjesta i online entrio.hr.

Be social

Komentari