Glazba

Prti Bee Gee prvi su objavljeni headlineri velikog spektakla naziva #DritoIzTvornice

Foto: facebook.com/prtibeegee.hiphop
Vrijeme čitanja: 2 minute

Beogradske hip hop legende Prti Bee Gee prvi su objavljeni headlineri velikog spektakla naziva “#DritoIzTvornice” koji će se održati u Tvornici kulture u subotu 30. siječnja, a koji će pred zagrebačku publiku dovesti najatraktivnija regionalna rap imena. Iza koncerta stoji ekipa yem kolektiva organizatori klupskih hip hop večeri “In Da Klub” i koncerata “Štaš pit?”.

Prti Bee Gee, beogradska rap grupa koja je rap fenomen širih razmjera. Mogli bi se tumačiti kao beogradski NWA, mada bi to bilo nepotrebno umanjivanje njihove neosporne autentičnosti. Grupu su oko 2000. formirali Davor Bobić (Mos-kri, preminuo u 2005.), Marko Jarnević (Euffrat/Eufframe) i Mickrey Mouse. Vrlo brzo su dostigli zavidnu reputaciju u beogradskim underground rap krugovima, a potom osvojili i publiku po okolnim zemljama, najviše Hrvatskoj i Bosni, medju tinejdžerima Zagreba i Sarajeva – koji su vrlo dobro razumjeli o čemu Prti Bee Gee repaju.

Davor Bobić je neosporno čovjek čija je lucidnost, duhovitost i iskustvo sa gradskih ulica formirala ideologiju grupe Prti Bee Gee, koja je definirala njihov (za neke) vrlo kontroverzan pristup životu kroz slogan “heroin rap”, koja ovu grupu stavlja daleko daleko ispred bilo čega što je balkanski hip hop imao, ali i ne samo balkanski. Pjesma Pajp se prvi put zavrtila na radio SKCu oko 2001. i najavila dolazak nečega što regija još nije čula.

Grupa je izdala samo jedan pravi album (“Grejtest ThITS”, 2003.), album koji se kao zaraza pronio regiom i svojom direktnošću vrlo brzo osigurao posebno mjesto među fanovima, ne samo hip-hopa. Uz Bad Copy, Prti Bee Gee su bili drugi do beogradskog “smoked” undergrounda, u kojem su jos Bwana, Seven, Hejter Luca…

Koncerti Prti Bee Geea su uvijek bili događaji koji su se pamtili, kao i nastup u SKCu u prosincu 2003. kad su bili predgrupa Bad Copyju na promociji albuma “Sve sami hedovi”. Prti Bee Gee su slikovito rečeno “pokidali” u nekih 15 minuta i praktično uzeli show naslovnoj grupi, koja to, očigledno, nikada nije zaboravila. Posthumno izdanje “Moskri” je izašlo 2006. i s njim su samo unaprijed stečene pozicije dalje utvrđene – sjajnim matricama, autentičnim tekstovima, neodoljivim humorom i velikim mikrofonskim umjećem.

Nakon Prtijevaca bit će objavljena još četiri headlinera, svaki u pojedinačnoj objavi od 7. do 30. studenog, nakon čega će se 14. prosinca program zaokružiti objavom after partyja.

Ulaznice su u prodaji po promotivnoj cijeni od 40kn do 15. studenog. Od 16. studenog cijena im se penje na 50 kn i ostaje do dana koncerta kada će iznositi završnih 70 kn. Službena prodajna mjesta Tvornica kulture, Aquarius CD shop, Dirty Old Shop i www.entrio.hr. Ovaj događaj organizira YEM.

Be social

Komentari