Film

Psi iz rezervoara ili Mačka na vrućem limenom krovu: 10 filmova s „cat“ i „dog“ u naslovu

Foto: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 5 minute
Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Gledajući Life of Pi, pošto nisam pročitala istoimenu knjigu, najveći strah bio mi je da čuveni tigar ne progovori. Neka je on opasan, neka pravi reda po čamcu, samo da mi životinja šuti kako joj je i predodređeno i još ću nekako izdržati. Potaknuta time, sjetila sam se koliko samo ne volim sinkronizirane životinje u filmovima. Ipak, paralelno s time, postoje genijalni filmovi s riječi „dog“ i „cat“ u nazivu, a nemaju nužno nikakve ključne veze sa psima i mačkama i što je najvažnije – ako i jesu tamo,životinje su nesinkronizirane, nemaju IQ 120 i šute kako im je prirodom naloženo.
Pogledajte po 5 najpoznatijih od svake kategorije i zaključite koje preferirate!

Dog  Day Afternoon (1975.)
Film koji je 1976. osvojio Oscara za najbolji originalni scenarij, temelji se na istinitoj priči. Radi se čovjeku koji planira opljačkati banku ne bi li platio operaciju svojoj ljubavi. No, ništa ne prođe tako jednostavno nego se pljačka pretvori u talačku krizu koja izazove ogromnu medijsku pompu. Ne bi li se dogodio spoiler, nećemo otkrivati ništa više. Možda je dovoljno reći da je u glavnoj ulozi j Al Pacino i da se film nalazi na 180. mjestu na IMDb-u.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

The Man Who Loved Cat Dancing (1973.)
Ukratko, western iz 1973. napravljen prema bestselleru. Burt Reynolds, divlji zapad, 1880. Priča o Jayu i njegovoj vezi s Catherine, ženom koja se nalazi u nesretnom braku. Jay je otima na svom putu prema pljačkanju vlaka te zajedno proputuju čitav Wyoming. Kasnije saznajemo više o ovom slučaju koji zvuči kao savršen primjer Stockolmskog sindroma, a između ostalog i zašto je Jay volio „cat dancing“. Napomenimo i da je ovo prvi romantični film u kojem se pojavljuje Burt Reynolds.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Reservoir Dogs (1992.)
Svima dobro poznati Quentin Tarantino i Psi iz rezervoara. Nakon što se plan skupine kriminalaca o pljački dragulja izjalovi, preživjeli iz skupine počinju sumnjati kako je jedan od njih policajac. Naravno, nije sve jednostavno kako zvuči, ipak je to Tarantino pa krvi, dobre glazbe i zanimljivosti ne fali ni u jednom trenutku. Harvie Keitel, Tim Roth, Michael Madsen, Chris Penn (Seanov brat), Steve Buscemi, Lawrence Tierney i naravno, neizostavni Quentin u svojoj maloj ulozi. Film datira iz 1992., a sa svojim položajem u top 100 najbolje ocijenjenih filmova na IMDb-u, dokazuje kako ga vrijeme nije pregazilo.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Cat on a Hot Tin Roof (1958.)
108 minuta obiteljske svađe s Elizabeth Taylor i Paulom Newmanom. Radnja se odvija u obiteljskoj kući, a kad tome dodamo alkoholičara i frustriranog bivšeg sportaša, problem karcinoma, ulizivačku svojtu, naporna, razmažena derišta i povrijeđenu, seksualno frustriranu ženu – jasno nam je da nas čeka pravi košmar. Kultna, fenomenalna drama iz davne 1958., nominirana za 6 Oscara, s ocjenom 8 na IMDb-u, nešto je što si ni jedan filmofil ne bi trebao dopustiti ne pogledati.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Dogville (2003.)
Ulažem ogroman napor da objektivno pišem o ovom filmu, unatoč tome, ne uspijevam. Dakle, riječ je o filmu Larsa von Triera, snimljenom na način da izgleda kao kazališna predstava. Ovo je drama nakon koje nitko ne može ostati ravnodušan i film koji svojom brutalnošću i surovošću tjera na razmišljanje i preispitivanje svijeta. Dogville se nalazi u top 5000 filmova na IMDb-u, dobitnik je Zlatne palme u Cannesu, a Quentin Tarantino za njega tvrdi kako mu je u top 20 najdražih filmova i kako bi, kada bi bio napisan na drukčiji način, von Trier zasigurno dobio Pulitzerovu nagradu. U glavnoj ulozi je Nicole Kidman i izvrsno je odradila posao.

Foto:Facebook.com
Foto:Facebook.com

Catwoman (2004.)
Halle Berry i film koji je moga biti puno bolje snimljen. Možda je dovoljan pokazatelj to što je  na  IMDb-u ocijenjen s mizernih 3,2. Nikome omiljena heroina, „Žena mačka“, čini se, više se bazira na seksepilu nego na borilačkim vještinama jednog superheroja. Ipak, film je uspio osvojiti 5 neprestižnih nagrada. Možda je uloga Anne Hathaway u filmu The Dark Knight Rises od dvadesetak minuta najbolji pokazatelj toga kako bi Catwoman zapravo trebala izgledati.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Wag the Dog (1997.)
Film koji je nominiran za 2 Oscara sa zavidnom glumačkom postavom. Wag the Dog je crna komedija koja u svojih 97 minuta trajanja pokazuje suradnju političara (De Niro) i holivudskog redatelja (Hoffman), a svrha joj je uzrokovati rat ne bi li se zataškao predsjednički seks – skandal. Također, jedan je od 5000 najbolje ocijenjenih filmova na IMDb-u.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Cat People (1942.)
Klasik iz 1942., horor triler , ima tek jednu nominaciju i jednu osvojenu nagradu. Ipak, visoko je ocijenjen, a radi se o Amerikancu koji se oženi za srpsku imigranticu, a ona, naime, strahuje kako će se, bude li s njim intimna, pretvoriti u mačku kao što to biva u srpskim legendama. Napravljen je i istoimeni erotski remake 40 godina kasnije koji je, iako slabije ocijenjen, osvojio 2 nominacije za Zlatni globus.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Amores Perros (2000.)
Dovoljno je reći da je Amores Perros film koji se nalazi na 182. mjestu na IMDb-u. Osvojio je i jednu nominaciju za Oscara, pogađate, onu za najbolji strani film 2000. godine. Ova drama / triler prikazuje užasnu automobilsku nesreću čije posljedice povezuju 3 različite priče u jednu cjelinu. Surov život, patnja, gubitci, sve u ime pasje ljubavi.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Cat Run (2011.)
Akcijska komedija iz 2011., jasno, tu su ubojice, detektivi, vlada i atraktivne žene, začinjeni pucnjevima, eksplozijama i specijalnim efektima. Nijedna osvojena nagrada i nijedna nominacija govore za sebe. Možda bi više ljudi pogledalo film da je Jason Statham barem u jednom dijelu skočio sa zgrade, polomio par ruku ili raznio parkiralište.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Čini se kako su, generalno gledajući, filmovi s riječi „dog“ u nazivu, ipak uspješniji. Tome u prilog ide i činjenica da je prosjek ocjena navedenih 5 „pasjih“ filmova na IMDb-u 7,9, dok isti za 5 „cat“ filmova iznosi 5,9. Ipak, ukusi su subjektivni, tako da, možda je najbolje da sami prosudite koje preferirate.

Be social

Komentari