Intervju

Razgovarali smo sa šest punk bendova uoči Halloween vs. Hardcore festivala u Grey Roomu

Grey Room
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ovog tjedna računica je sljedeća: pet pitanja, šest bendova i mini vikend festival u sklopu Halloweena u jedinom Grey Roomu. U službi velebnog hardcore punk događanja postavila sam pet bazičnih pitanja svakom od šest bendova koje ćete imati prilike čuti na Halloween vs Hardcore vikendu u Grey Roomu. Popisu bendova u međuvremenu se pridružio i Eke Buba.

U dva dana sedam će bendova zasvirati na pozornici Grey Rooma. Rušit će se rekordi bučnosti, lude atmosfere, ispijanja eliksira života i đuskanja na što je više moguće pjesama Olivera Mandića na afteru. Perica će u dva dana svirati u tri benda, a publiku ponovno očekuje spajanje noći i jutra u još jedan izlazak za pamćenje.

Intervju pozivnica

Šest je bendova, od toga četiri aktivna, jedan povremeno aktivan i jedan isključivo u Grey Roomu aktivan. Uvijek ažurni Bojan iz Krive Istine, Lovro – Lav koji nikad ne kasni iz Raspada Sistema, veseli Perica iz Saučešća, susretljivi Frane iz Stepped Outa, obzirni Ivan iz .upseta i kolegijalni Damjan iz Devil’s Whorehousea bili su moji sugovornici. Ovi hardcore punk vitezovi strpljivo su dali odgovore na nekoliko univerzalnih pitanja te svoju publiku na ovaj način pozivaju na koncertno događanje koje će se održati 27. i 28. listopada.

Ovom prilikom se posebno zahvaljujem dečkima iz Devil’s Whorehousea koji su iz zabave i kolegijalnosti svoje sugovorništvo manifestirali minimalističkim odgovorima. Ovaj all star cover bend inače svira isključivo u Grey Roomu, a samo za njih i njihove obožavatelje jedino ispravno je dodati link njihove vječne inspiracije – Misfitsa.

Kako bi se ukratko opisali nekome tko je čuo za vas, ali vas do sada nije slušao?

Devil’s Whorehouse (Damjan Spajić): Misfits cover bend.

Kriva Istina (Bojan Tomić): Sekularni hardcore punk bend koji muziku koristi kao podlogu za širenje političkih ideja i stavova kojima smo skloni uz zdravu dozu lakrdije i autoironije.

Raspad Sistema (Lovro Koružnjak): Stari zagrebačko požeški anarho hardcore punk. Djelovali u periodu između 1999. i 2003. godine. Izdali samostalni album za Dhp-ak47 Records te se našli na nizu kompilacija. Svirali duž Hrvatske i Slovenije s bendovima kao što su AK47, Intoxicate, Aktivna Propaganda, Nula, Fakofbolan, Mikrofonija, Wasserdicht, Radikalna Promjena, Hoću?Neću!, La Kurtizana. Preživjeli članovi originalne postave danas sviraju melodični punk rock, dok dio članova koji je paradirao kroz bend danas svira u bendovima kao što su Loš Primjer, Dislike i ostali.

Saučešće (Predrag Perica): Komercijalni pop punk zapadne okultno – hermetičke tradicije.

Stepped Out (Frane Kalinić): Old school meets 90’s hc. Malo melodije, malo punk rocka.

.upset (Ivan Čefko): Prvi i jedini hardcore bend iz Zagorja. Stilski nas se trpa u koš sa Madballom, trudimo se ne ograničavati se previše tako da ima svega pomalo. Tupalica, jumpalica, a u zadnje vrijeme i pjevnih dijelova.

Možete li izdvojiti neku od anegdota s neke od posjećenih ili odsviranih svirki u Grey Roomu?

Devil’s Whorehouse: Bilo ih je dosta.

Kriva Istina: Prije nešto više od dvije godine nastupali smo u Grey Roomu s Motusom i Crasso de Odiom. Kao što svi znaju, koncerti u Greyu najčešće počinju prema dogovorenoj satnici. Tog puta to nije bio slučaj tako da smo koncert započeli zadnji u pola 4 ujutro. Koliko me sjećanje služi to je više ličilo na punk štalu, nego na punk koncert. Čitavo vrijeme je netko pjevao s nama, a atmosfera je za tako kasni sat bila poprilično živahna i vesela. Rekao bih da je tome kumovala poveća količina alkoholnih pića koje su posjetitelji popili čekajući da i mi dođemo na red. Samo je falilo da se još kolo zaigra ili kako se to u Americi kaže circle pit.

Raspad Sistema: Momačka u Greyu na kojoj je svirala Poruka u Prazno, te par zalutalih turista koji su mislili da se nalaze u filmu strave.

Saučešće: Ima ih toliko da su neizdvojive. I nisu više ni smiješne. Ako potražiš malo ima neki video di ja tri puta unutar petominutnog videa padam u pojačalo i rušim sve iza sebe. Kriv je alkohol, ali ovaj put ne u meni nego u ljudima koji su se obrušili na mene. (smijeh)

Stepped Out: FOAD live u Špajzi je pripremio nezaboravno iskustvo. Biciklić live u Špajzi također je bio nadrealno iskustvo. Vodio sam curu, nije mogla vjerovati što se događa unutra. (smijeh)

.upset: U Grey Roomu uvijek ima anegdota, ali sumnjam da ijednu mogu podijeliti ovako javno. (smijeh) U svakom slučaju uvijek je kaos, uvijek ludilo. Volimo svirati takve gigove. Mislim da se na takvim gigovima može najbolje osjetiti čista esencija hardcore punka.

Kakvi su vam planovi za budućnost? Pripremaju li se nova izdanja? Gdje vas se sljedeće može slušati?

Devil’s Whorehouse: Danzig se vratio u bend. Ako naprave neku novu stvar, možda je i skinemo. U Greyu se vidimo za godinu dana.

Kriva Istina: Trenutno nam je u procesu miksanja najnoviji singl koji će se pojaviti na našem novom albumu koji uskoro planiramo dovršiti i snimiti. Za taj singl planiramo složiti i video koji će jednim dijelom biti snimljen i na koncertu u Grey Roomu. Trenutno smo u dogovorima za neke svirke u Požegi i Puli sredinom jedanaestog mjeseca. Detalje ćemo objaviti na našoj Facebook stranici.

Raspad Sistema: Nemamo planova. Bend se okuplja jednom svakih pet godina.

Saučešće: Mi smo tromi i spori. Činjenica da imamo četiri nove nesnimljene pjesme i plan to jednom snimiti je veliki napredak, a nakon Grey Rooma nas se ne može nigdje slušati. Možda je tako i bolje.

Stepped Out: Pripremamo novi EP koji će sadržavati šest pjesama i novi, teži i žešći sound. Još zasad nemamo zakazanu sljedeću svirku. Sviramo svugdje gdje nas pozovu. Mi smo DIY hc bend, sviramo za putne.

.upset: Trenutno dovršavamo i uvježbavamo novi materijal za sljedeći EP kojeg ćemo, nadamo se, snimati u proljeće 2018., a izdati u ljeto 2018. Što se koncerata tiče, taman smo završili neku seriju gigova po Hrvatskoj i okolici i još nam za ovu godinu preostaje šećer na kraju, dernek u Grey Roomu 28. listopada. Ako uleti još neki gig do kraja godine, bit će sigurno objavljeno na našoj Facebook stranici.

Što se zadnje vrtjelo na vašem playeru/mobitelu/gramofonu?

Devil’s Whorehouse: Misfits.

Kriva Istina: Ja trenutno najviše vrtim zadnji album Propagandhija, “Victory Lap”.

Raspad Sistema: Sve što se vrtjelo i zadnjih 20 godina. Od Mikrofonije do Refuseda.

Saučešće: Elder – “Reflections of a Floating World”.

Stepped Out: U zadnje vrijeme slušali su se bendovi poput Fury, Praise, Turnstile, Stick to Your Guns, Trapped Under Ice, Lionheart, Comeback Kid, Turning Point, No Warning, Shelter.

.upset:  Slušamo sve i svašta, ali mogu za sebe reći da trenutno vrtim novi Comeback Kid koji je čisti vrh. Ti Kanađani jednostavno ne mogu napraviti loš album.

Da ne svirate u hardcore/punk bendu, svirali bi…?

Devil’s Whorehouse: Samo punk. Eventualno punk rock.

Kriva Istina: Možda bih svirao tamburicu u svatovima. Kod nas u Slavoniji je to dosta popularno.

Raspad Sistema: Ne znam. U zadnjih 15 godina sviralo se u dosta projekata, od old school hip hopa, Dnb-a, hardcore punka. Znam samo da prezirem kuruzu i slična sranja.

Saučešće: Suicidal depressive black metal!

Stepped Out: Vjerojatno ne bi svirao. Punk i hardcore su meni strast i ljubav. Nije unosan biznis, barem nama. Slušam hrpu drugih žanrova, ali korijeni benda su duboko u američkom hardcoreu.

.upset: Da ne sviram u hardcore bendu, sviral bi u punk bendu, to je sigurno.

Be social

Komentari