22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Izvedbene umjetnosti

HNK Zajc odlazi na “Put oko svijeta u 80 dana”

Foto: hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Predstava „Put oko svijeta u osamdeset dana” redatelja Matjaža Pograjca prema pustolovnom romanu Julesa Vernea premijerno će zaigrati na pozornici HKD-a na Sušaku u subotu, 11. veljače u 19:30 sati. Iako je to prva premijera „kazališta za mlade” Hrvatske drame, ona svojom kreativnošću, maštom i ljubavlju itekako prelazi i ukida granice godišta i generacija. Matjaž Pograjc istaknuti je slovenski redatelj koji prvi put režira u Hrvatskoj.

Intendant Marin Blažević istaknuo je kako se vrlo jasno sjeća rada Matjaža Pograjca, jednog od redatelja slovenske avangarde, na Eurokazu devedestih, te kako je s dobrim razlogom upravo on izabran ostvariti jednu od najzahtjevnijih produkcija u Zajcu, a to je ona za mlade. „Osim edukativnih funkcija, važno je ostvariti maksimalne standarde, predstaviti promišljenu, elaboriranu kazališnu estetiku, zbog čega je Matjaž Pograjc najbolji odabir za takav projekt.”

Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić nadovezala se riječima: „Odgovornost je velika, jer kako je Stanislavski rekao: Između kazališta za djecu i mlade i kazališta za odrasle nema neke bitne razlike, osim što kazalište za djecu i mlade mora biti bolje. Pogotovo danas, kada u svijetu mladih, kazalište ima prilično veliku konkurenciju u internetu, TV-u i kinu.” Pred glumce su stavljeni vrlo zahtjevni izvedbeni i glumački zadaci. „Oni će nas povesti na sasvim specifično putovanje u kojem će podsjetiti na ljepotu putovanja, na vrijeme koje nam je potrebno i kilometre koje trebamo prijeći ako zaista želimo putovati. Podsjetit će nas i koliko je važno svaki dan prelaziti granice, kako one geografske, tako i one naše vlastite koje smo si tko zna kada i tko zna zašto sami postavili”, zaključila je Kovačić.

Foto: hnk-zajc.hr

Glumica Sabina Salamon kao olakšavajuće je okolnosti rada na predstavi istaknula jasnu ideju spremnog redatelja i autorske ekipe te mlade i predane glumce uz koje je teško ne zaigrati se. Kazala je također: „Nadam se da će ta energija dotaknuti i mlade koji su pobjegli u virtualni svijet, nadam se da će se vratiti u kazalište gdje je itekako moguće pobjeći iz stvarnosti na najljepši mogući način.“ Anastazija Balaž dotakla se zanimljivih projekcija i animacija koje će se događati uživo pred publikom: „Puno pustolovina iz romana preneseno je uz pomoć tehnologije na pozornicu, a mi svojom izvedbom obogaćujemo tehničku doslovnost”.

Jules Verne (1828 – 1905) autor je više od šezdeset knjiga, desetaka drama, kratkih priča i libreta.  Stvorio je stotine nezaboravnih likova, ali i „najavio“  bezbroj inovacija, uključujući i podmornice, letove, putovanja u svemir i istraživanja u dubokom moru. Unatoč tome što je tehnologija odavno ostvarila sve što je Verne predvidio, ono što već 144 godine ostaje važno su avantura i ljubav, koje u Rijeku donose Phileas Fogg, Jean Passepartout, detektivka Fix, Aouda i svi koji im se na putovanju pridružuju.

Na „Putu oko svijeta u osamdeset dana”, prema prijevodu Maje Ožegović, radili su i autorica adaptacije i dramaturginja Blažka Müller Pograjc, skladatelj Davor Herceg, autor songova Nikola Nedić, scenograf i oblikovatelj svjetla Tomaž Štrucl, kostimografkinja Sandra Dekanić, koreograf Branko Potočan, oblikovatelj videa Luka Dekleva, asistent redatelja Edo Kalebić. Lutke i makete osmislile su Barbara Stupica i Barbara Bulatović. Igraju Jurica Marčec, Jerko Marčić, Anastazija Balaž, Nika Ivančić, Nikola Nedić te Sabina Salamon i Jelena Lopatić u alternaciji. Reprize predstave su svakog dana u HKD-u na Sušaku od 13. do 18. veljače.

Be social

Komentari