Istaknuto
08.05.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Godina se nastavlja lijepo glazbeno oblikovati. Travanj je bio emotivan, raznolik, bogat i zabavan, a nova Mjesečna doza popa eliminirat će mogući FOMO osjećaj.

06.05.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Inače sam etiketi višemanjezauvijek zamjerao reciklažu, ali čini se da ipak imaju još kojeg asa u rukavu.

Film

Ljetna Kinolektira u kinu Europa odlazi u hipijevske šezdesete

20.06.2018. Ziher.hrFoto: press Kino Europa / "Kosa"
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ljeto je pred vratima, a lipanjska Kinolektira vodi nas u hipijevske šezdesete. U srijedu, 27. lipnja u 20 sati u sklopu programa Kinolektira koji na veliko platno kino Europa donosi odabrane filmske klasike, prikazuje se kultni mjuzikl Kosa (1979) u režiji nedavno preminulog češko-američkog filmskog velikana Miloša Formana.

Antiratna glazbena drama Kosa prati naivnog Claudea (John Savage) mladog regruta koji dolazi u New York iz rodne Oklahome kako bi se prijavio u vojsku no putem upoznaje i sprijateljuje se s grupom hipija predvođenih karizmatičnim Bergerom (Treat Williams) koji ga uvode u svijet psihodeličnih droga, mirovnih demonstracija i neobaveznih veza. Pritom se zaljubljuje u imućnu debitanticu Sheilu (Beverly D’Angelo) koja je ambivalentna prema ekscentričnoj Bergerovoj družini čiji je slobodarski duh istovremeno privlači i straši.

Film je baziran na uspješnom brodvejskom rock mjuziklu iz 1968. godine, a uz sjajne originalne songove poput “Let the Sunshine In”, “Manchester”, “Hare Krishna”, “Black Boys/White Boys” i nezaobilazni “Aquarius” treba izdvojiti i fenomenalne plesne scene koje je osmislila slavna koreografkinja Twyla Tharp. Forman glazbene numere vješto koristi kako bi izgradio slojevitu i politiziranu priču koja probija žanrovske okvire mjuzikla.

Foto: press Kino Europa / “Kosa”

Flower-power generacija

Dok je mjuzikl Kosa debitirao na brodvejskim kazališnim daskama Miloš Forman morao je nakon sovjetske okupacije Čehoslovačke emigrirati u SAD gdje je nastavio portretirati buntovnike protiv društvenih normi (Let iznad kukavičjeg gnijezda, Kosa i Amadeus). Dvostruki oskarovac i ključno ime češkog novog vala ostavio nam je u nasljeđe jedan od najboljih filmskih mjuzikla svih vremena, koji je ujedno i jedan od najomiljenijih i najdugovječnijih filmskih portreta flower-power generacije. Film je premijerno prikazan na Cannesu, a bio je nominiran za Zlatnog globusa u dvije kategorije: najbolji film (mjuzikl ili komedija) i filmska nada godine (Treat Williams).

Raspustite svoje kose, zapjevajte iz petnih žila i u nizu legendarnih filmskih scena i plesnih točaka naučite više o političkoj klimi 1960-ih, rasnim i klasnim društvenim pitanjima, Vijetnamskom ratu te zašto nikada ne treba zvati hipije na otmjenu večeru!

Uoči projekcije o filmu će pričati filmolog Nikica Gilić.

Ulaznice za projekciju mogu se nabaviti na blagajni ili na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 27 kn. Napomena: za program Kinolektire ne vrijede paketi ulaznica kina Europa.

(Visited 105 times, 1 visits today)

Komentari