Knjige

Putovanje kroz Matoševe stihove

foto: naklada Ljevak, Čitanja Matoša
Vrijeme čitanja: < 1 minuta
foto: naklada Ljevak
foto: naklada Ljevak

Danas se obilježava 140 godina od rođenja jednog od najvećih hrvatskih pisaca, Antuna Gustava Matoša. U gradskoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića odlučili su obilježiti tu posebnu obljetnicu predstavljanjem knjige koja se bavi Matošem, autorom i osobom, te njegovim stvaralaštvom. Tako će u prostorijama knjižnice večeras, 13.6.2013. u 20 sati, iz nove knjige Dubravke Oraić Tolić, prikladno imenovanom Čitanja Matoša, čitati Krešimir Nemec, Viktor Žmegač, Marina Protrka Štimec, Nives Tomašević i naravno, sama autorica.

Knjiga je zapravo razdjeljena u dva dijela, Stara i Nova čitanja. Stara čitanja se tako više bave strukturalnom semiotikom i stilističkom analizom i sastoje se od ranijeg eseja Matoš i avangarda, studije Matoševa proza i dviju analiza poznatih Matoševih djela, pripovijetke Camao i putopisa Oko LoboraNova čitanja se baziraju na seciranju kultoroloških, antropoloških i imagoloških fenomena u Matoševim djelima, te se ulazi u dublju analizu problematike istih i prati se razvoj Matoševih svjetonazora i sukladno tome njegove umjetnosti.

U knjizi Čitanja Matoša susrećemo dvije epohe u književnoj teoriji, ali i dva Matoša, mlađeg i starijeg. Uz bogatu likovnu opremu, šarmantnim Matoševim citatima raspršenim po rubovima stranica, reprezentativnim odabirom Matoševih djela i njihovom zavidnom analizom, ova knjiga se samo može preporučiti svim zaljubljenicima u Matoševe riječi.

Be social

Komentari