Intervju

Intervju – Jasminka Mesarić: 'Nekako je najlakše svoje emocije pretvoriti u stihove'

Foto: Pisci i književnost
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Pisci i književnost
Foto: Pisci i književnost

Jasminka Mesarić rođena je u Zagrebu gdje i danas živi i radi. Desetak godina provela je pjevajući plešući u Hrvatsko kulturno – prosvjetnom društvu ‘Bosiljak’ iz Čučerja. Piše pjesme na standardnom hrvatskom jeziku, ali i na rodnom kajkavskom narječju. Njeni uratci objavljivani su u brojnim zbirkama i zbornicima recitala, primjerice pjesma Dodirni me pogledom izdana je u međunarodnoj zbirci ljubavne poezije Valentinovo 2013. godine, a pjesma Tragovi suza u međunarodnoj zbirci poezije More na dlanu iste godine. Godina 2013. bila je uspješna u njenoj spisateljskoj karijeri jer joj je tada izdana i samostalna zbirka pjesama Tango ispod duge. Sa svojim pjesamama sudjelovala je i na brojnim književnim natječajima.

Kruno Šafranić (pisac): Koja Vam je najbolja uspomena iz škole?
Najbolja uspomena, ne znam na što konkretno misliš, ali meni je najljepša stvar koja mi se dogodila jedno divno prijateljstvo koje još uvijek traje i svakim danom je sve čvršće. Imam prekrasnu, dragu i iskrenu prijateljicu koju sam upoznala prvi dan u školi.

Mateja Barić (čitateljica): Kada ste se počeli baviti pisanjem?
Pisanjem sam se počela baviti u srednjoj školi. Možda tako većina počne, u tinejđerskoj dobi. Baš intenzivno sam počela pisati u kasnim dvadesetim godinama.

Petra Kranjec (čitateljica): Imate li neki određeni ritual prije pisanja?
Nemam neki posebni ritual za pisanje pjesama, to jednostavno dođe samo od sebe. Jednom mi se dogodilo u autobusu da sam morala zapisati stih koji mi je ‘uletio’, kasnije je nastala lijepa pjesma.

Mateja Barić: Kada najčešće pišete, ujutro, popodne ili navečer?
Nemam neki ritual kad pišem pjesme, ali na noćnom ormariću uvijek je spreman blok i olovka da mogu zapisati svaku misao. Mogu reći da ipak bude najčešće na večer.

Mateja Barić: Pišete li rukom, na pisaćem stroju ili odmah u računalo?
Najprije pišem rukom, prepišem u jednu bilježnicu (za svaki slučaj), pa kasnije prepišem na računalo.

Mateja Barić: Imate li neko posebno mjesto za pisanje?
Nemam posebno mjesto za pisanje, ali dok prepisujem na računalo onda je to moja soba.

Vlasta Šafranić (čitateljica): Koliko vremena dnevno provedete u pisanju poezije?
Ne može se reći ‘dnevno’ jer poeziju ne pišem svaki dan. Ovisi kad dođe inspiracija. Zato uvijek imam pokraj sebe olovku i papir. Hehehe…

Vlasta Šafranić: Pišete li nešto drugo osim poezije?
Pišem kratke priče.

Kruno Šafranić: Godine 2013. izdali ste svoju prvu knjigu poezije Tango ispod duge. Kako su nastale te pjesme?
Pjesme su nastajale godinama, skupljale su se u bilježnici, sazrijevale su zajedno sa mnom.

Elma Suta (čitateljica): Koji su bili ciljevi i namjere u Vašoj knjizi, i kako ste se osjećali kad ste ih dosegnuli?
Htjela sam svoje osjećaje i razmišljanja zauvijek zabilježiti, a to se najbolje moglo pokazati kroz knjigu. Kad sam konačno dobila svoju prvu knjigu i pročitala svoje ime i prezime na njoj ne samo da sam bila sretna nego i ponosna. Ostvarila sam jedan od svojih snova. Naravno ne mislim ostati samo na toj knjizi. Već su spremne pjesme i za drugu zbirku, ali s obzirom na financijsku situaciju, malo ću još pričekati.

Kruno Šafranić: U virtualnom klubu pisci i Književnost osvojili ste na natječaju poetski motiv 3. Mjesto za najljepše pjesme godišnjeg doba-brončana titula. Kako ste dolazili do inspiracija za pjesme na zadane motive? Što su rekli Vaši prijatelji kada su čuli da ste osvojili nagradu?
Za zadanu temu uvijek je bila i fotografija tako da je uz maštu bilo lakše pretočiti riječi u stihove. Imam divne prijateljice koje su jako ponosne na mene.

Mirela Osmanović Ćupina (pjesnikinja): Koliko sebe unosite u svoje pjesme? Koliko osobnih emocija ste spremni podijeliti sa svojim čitateljima?
U svakoj pjesmi sam ja, to se ne može izbjeći. Nekako je najlakše svoje emocije pretvoriti u stihove i kad ste tužni i kad ste sretni. Možda se tuga lakše prenosi, jer nam se čini da si tako olakšamo dušu.

Petra Kranjec: Čime se još bavite osim pisanjem poezije?
Plesala sam u folkloru deset godina, ali zbog drugih obaveza morala sam prekinuti, pokušala sam slikanjem, ali uz posao ne stignem sve što bi željela.

Petra Kranjec: Što najviše volite raditi u slobodno vrijeme?
Kad nađem slobodnog vremena najviše volim otići prošetati šumom. Nije bitno koje je godišnje doba. Bez obzira da li je ljeto ili zima, sama šuma daje divan osjećaj mira i spokoja. Tako napunim svoje baterije za nove radne pobjede.

Kruno Šafranić: Volite li životinje i imate li kućnog ljubimca?
Jako volim životinje, kao dijete imala sam psa, a sada imam dva mačka koji su velike maze.

Foto: Jasminka Mesarić
Foto: Jasminka Mesarić

Petra Kranjec: Tko vas najviše podržava u vašem radu?
Najveća podrška su mi roditelji i moje drage prijateljice koje su mi pratnja na recitalima i promocijama. Sretna sam što ih imam, jer u svakom radu čovjek mora imati podršku, neki oslonac i kad se dižemo i kad padamo.

Petra Kranjec: Koja Vam je najdraža knjiga i koje žanrove najviše volite čitati?
Volim čitati romane, ali i za poeziju se uvijek nađe vremena. Od lektire sam voljela Zlatarovo zlato, Kći Lotrščaka, Pleme spiljskog Medvjeda, a novije koje sam čitala jako mi bila dobra Replay – Ken Grimwood.

Elma Suta: Što mislite o e-knjigama u odnosu na klasične knjige?
Možda mlađa populacija više čita e-knjige, ali ja sam više za klasiku, kad knjigu držim u ruci i kad okrećem stranice i onaj poseban miris papira. Da, uvijek ću izabrati pravu knjigu, od e-knjige.

Petra Kranjec: Koji su vaši planovi za budućnost?
Imam dosta planova za budućnost. Htjela bi objaviti barem još dvije zbirke poezije (jer za sad bi se našlo toliko pjesama) i naravno samostalnu zbirku kratkih priča. Možda s vremenom, u nekoj svjetlijoj budućnosti bude mjesta i za roman.

Petra Kranjec: Gdje vas možemo čitati u virtualnom svijetu?
Imam svoju e- stranicu na kojoj se nalaze neke informacije o meni o mojem radu, također se mogu pročitati i neke pjesme. http://jasminkamesaric.weebly.com/

 

Intervju s Jasminkom Mesarić vodila Petra Kranjec.
Oko realizacije intervjua pomogao Kruno Šafranić.

Be social

Komentari