Glazba

Recenzija – Pičke Vrište: Najljepša ‘Nedovršena Priča’ u okvirima melodic punka nove generacije

Foto: Facebook.com/Pičke-Vrište
Vrijeme čitanja: 4 minute

 

 

Foto: Facebook.com/Pičke-Vrište
Foto: Facebook.com/Pičke-Vrište

”Vrijeme igra protiv mene, nosi me kao prašinu. Ponekad se preplašim samoga sebe. Dok živimo odvojeni, sjećanja prolaze pored nas, u mrtvoj tišini rekli smo si sve” Emocionalni genije je izrekao svoje, točnije napisao pa otpjevao. I dogodilo se nešto predivno. Pičke Vrište, nakon puta dugačkog dvije i kusur godine, prešavši preko trnja i kamenja, konačno objavljuju svoj prvi album Nedovršena Priča.

Za sve one kojima ovaj bend zvučnog imena i nije koliko poznat, kratki catch up. Datiraju iz 2011. sa sitnim promjenama u postavi, a svoju glazbu generiraju u okvirima melodic punk žanra. Veseli kvartet, za razliku od prije, sada čine Nino na gitari, njegov brat Raši na basu i za mikrofonom, nezaobilazni karizmatik Fićo Paculius na bubnjevima i Ivan kao glavni vokal i bijela gitara. Iza sebe imaju objavljen demo koji odiše jednim velikim paradoksom. Tako na njemu možete pronaći Iznenađenje. Ono može poslužiti kao vrlo lako pamtljiv jingle reklame za kremu protiv vaginalno gljivičnih infekcija. Nesretna priča o pijanom mladiću, koji se ujutro budi ispunjen, zove se Pederska. Veoma zabavno, veselo i totalno bezbrižno. S druge strane stoje Sama i Sumanut. Toliko predivne, bolne i iskrene, sve one su zaslužne za brojnost fanovlja Pički.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Kako to s godinama ide, i bend je odrastao. Dječaci postaju muškarci, htjeli to ili ne, život ih takvima napravi. U ovom se slučaju to pokazalo kao odlična stvar, jer s albumom dolazi novi, bogatiji zvuk. Fićo je ubio bubnjeve, Nino rastura tu gitaru i pred njim su velike stvari, jer dečko ima tek 20 godina. Raši je svojim vokalom pridonio predivnoj harmoniji. Ivan, kao glavni tekstopisac, u ekipi već dobro poznat pod nadimkom Emocionalni Genije, kroz pjesme pred nas stavlja knjigu svog života. Nadam se da znate čitati između redaka.

”Daj mi samo trenutak ove večeri da ga sakrijem od zaborava vječnosti” refren je pjesme pod nazivom Sjeti se, priče o velikom prijateljstvu između ljudi, bendova i gradova. Nastala na svojevrsnom autoputu bratstva i jedinstva, negdje između Osijeka i Zagreba, na jednom od bezbrojnih mamurnih povrataka kući, kada bi najradije ostali tamo gdje ih srce vuče. Spomenuta pjesma zapravo je oda Debelom Precjedniku, zahvala za sve ono što se riječima u 5 ujutro, kad ste s toplom pivom u ruci puni ljubavi na klimavim nogama, nije moglo izgovoriti.

 

Foto: Matija Rosić/Facebook.com
Foto: Matija Rosić/Facebook.com

Opraštate li se pak od stare ljubavi, predajete li se u potpunosti onoj koja nikad ne jenjava, ili ste samo ogorčeni na svijet pomanjkanja istinskih vrijednosti, baš ovaj u kojem živimo, pronaći ćete pjesmu za sebe. Tako Svijet Ludila savršeno opisuje svijet bez budućnosti u kojem novac igra jedinu ulogu, a pravim ljudskim vrijednostima se gubi svaki trag. Tvoje ime priča priču o ljubavi koja, bez obzira na sve prepreke i nepredvidive situacije, otvara jednom zatvorena vrata i pronalazi rješenje nekad nepremostivih problema. Boje tuge govore o djevojci zelenih očiju u prolazu. Oprosti sadrži sve ono što jednom davno u riječi nije imalo hrabrosti stati. Svaka je pjesma jedno poglavlje. U njemu se krije puno više nego čujete i osjetite, u njemu se krije iskrena emocija trenutka, uspješno transformirana u ljepotu koju slušate.

Foto: Vid Vrbanović/Facebook.com
Foto: Vid Vrbanović/Facebook.com

Nedovršena Priča najljepši je melodični punk čemer koji je ugledao svjetlo dana. Radi se o albumu prvijencu, stoga nema smisla bacati usporedbe, no valja dodati da je glazbeni izričaj Pički mnogo zreliji, ozbiljniji i kvalitetniji od onoga na što su obožavatelji možda navikli. Prilikom stvaranja albuma, pazilo se na svaku sitnicu. Majice s logom benda su spremne. Slika s covera djelo je mladog talentiranog crtača u usponu, Ivice Purgara, dok se za zvučne finese pobrinuo Marky. Mark Mrakovčić, poput glazbenog Mide, sve što dotakne pretvara u zlato, drugačije nije bilo ni ovog puta.

Nino, Raši, Fićek i Ivek su dečki različitog muzičkog ukusa, no neki koje dijele su ipak ostavili traga u njihovoj glazbi. Tako su na albumu prisutni predivni Blink 182 trenuci, već spomenuta Sjeti se odiše Debelim Precjednikom, inspiracija se tražila i u pjesmama NOFX-a i nezaobilaznom No Use For A Name. Pičke Vrište razvijaju se u dobrom smjeru, materijala za novi album već sada ne nedostaje. Dečki su vrijedni i predani svojoj životnoj filozofiji, a to je družiti se i svirati te pritom stvarati što iskreniju glazbu. Zasad im to odlično polazi za rukom. Deset izrazito slušljivih numera zaraznih melodija i predivnih solaža, za koje će čak i bake koje znaju što je glazba reći da valja.

Foto: Fcebook.com/Pičke-Vrište
Foto: Fcebook.com/Pičke-Vrište

Neću vam odati sve tajne koje znam, no šuška se da će nam pred oči uskoro izaći i video za prvi single. Za sada se možete zadovoljiti promocijom albuma koja će se održati u petak 24.10. u Klubu. Nakon što sam, na sebi svojstven način, secirala ovu melodic punk divotu, postavljam vama jedno pitanje. Što kada snimite album s deset pjesama, a svaka je potencijalni hit? Ne preostaje ništa drugo no sjesti, čekati, zadovoljno trljati ruke i gledati kako pičke vrište.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari