Glazba

Rekord vrijedan pamćenja: Plácido Domingo otpjevao 150. ulogu u karijeri

placido_domingo
Foto: www.spainculture.us
Vrijeme čitanja: 3 minute

Više od četiri tisuće izvedbi diljem svijeta, preko 100 snimljenih albuma i 12 Grammyja. Iako već ove brojke zvuče impozantno, one nisu ono što je Plácida Dominga pretvorilo u svjetskog opernog rekordera. Naime, čuveni španjolski tenor u četvrtak, 23. kolovoza otpjevao je svoju 150. ulogu, tumačeći lik ribara Zurge u Bizetovoj operi “Les pêcheurs de perles” (“Lovci na bisere”) na prestižnom Salzburg festivalu.

Pogrešna prognoza Marije Callas

Placido Domingo široj je javnosti poznat kao jedan od “Trojice tenora”. Uz Joséa Carrerasa i Luciana Pavarottija od 1990. godine izvodio je najljepše operne arije. Tijekom šest desetljeća karijere nastupao je u svim vodećim opernim kućama kao što su La Scala, Metropolitan i Covent Garden.

Prvi profesionalni nastup Domingo je imao 1957., u dobi od šesnaest godina, kada se pridružio majci na koncertu u Méridi u Yucatánu. Njegovi roditelji bili su pjevači zarzuela, narodnih španjolskih napjeva. Dvije godine kasnije postao je član Meksičke nacionalne opere. Ove godine, osim što je otpjevao 150. ulogu, Domingo obilježava i 50 godina od svoga debija u njujorškom Metropolitanu, koji je ostvario pjevajući s čuvenom Renatom Tebaldi u operi “Adriana Lecouvreur” Francesca Cilee. Otada je sezonu u Metropolitanu otvorio 21 put, opet više nego bilo koji drugi pjevač.

Ipak, uloga koja je njegov zaštitni znak je Otello. Osim tamnije puti i visine od gotovo 190 centimetara, čime vizualno dočarava herojskog generala, Domingov snažni, veliki glas odlično interpretira zahtjevnu Verdijevu ulogu. Nakon prve izvedbe u Hamburgu, Domingo je odradio Otella preko 200 puta. Iako mu je već tada, početkom sedamdesetih, operna diva Maria Callas rekla da pjeva previše i da će ga se publika zasititi, bila je u krivu.

Ulica Sezam, Simpsoni i Real Madrid

Osamdesetih godina Plácido Domingo snima duet Perhaps Love s američkim country pjevačem Johnom Denverom. S vremenom postaje prava zvijezda pop kulture, pojavljuje se u emisijama poput The Tonight Show (s Johnnyjem Carsonom) i 60 minutes. Svoju popularnost želio je iskoristiti za promoviranje klasične glazbe i privlačenje nove publike. Tako je u kultnoj seriji “Ulica Sezam” utjelovio lik Plácida Flaminga koji, između ostalog, s Elmom izvodi duet “Pa-pa-pa-Papagena”, satiru na Mozartovu “Čarobnu frulu”. Zapjevao je i u “Dora istražuje”, “Cosby showu” i “Simpsonima”.

Više je puta otvarao Svjetska prvenstva u nogometu i Olimpijske igre. Plácido Domingo veliki je obožavatelj nogometa, a navija za Real Madrid. Za klub iz svog rodnog grada Domingo je izveo Himno del Centenario del Real Madrid, a 2016. snimio i novu verziju pjesme Hala Madrid Y Nada Mas.

Povratak tinejdžerskim danima

S vremenom Domingo uočava promjene u svome glasu i vraća se svojim tinejdžerskim počecima, odnosno tumačenju baritonskih uloga. Upravo zbog promjene repertoara, ostavljanja uloga koje su ga proslavile i okretanja novim, modernim operama, rijetko izvođenim djelima ili ulogama koje prije nije mogao otpjevati, Domingo je postigao zasad nedostižnu brojku od 150 pjevačkih rola.

Ovaj svestrani umjetnik djeluje i kao dirigent. Njegova prva operna izvedba u ulozi dirigenta bila je “La traviata” u New York City Operi 1973., a iste godine objavljuje i svoj debitantski dirigentski album “Domingo Conducts Milnes/Milnes Conducts Domingo”. Baš kao i u pjevačkoj, u svojoj dirigentskoj karijeri surađivao je s vodećim orkestrima poput Bečke i Berlinske filharmonije. Iako češće kritiziran nego što je to navikao u pjevačkoj karijeri, Domingo je dospio do ugledne pozicije umjetničkog direktora opere. Prvi put u Nacionalnoj operi u Washingtonu još 1996. gdje je, zahvaljujući poznanstvima, publici doveo Annu Netrebko i Joséa Carrerasa. Od 2000. je umjetnički direktor Opere u Los Angelesu, a s vremenom postaje i generalni direktor.

Ako odmaram, zahrđat ću

Kao što je nastupao s tada tek zvijezdom u usponu Annom Netrebko, Domingo je oduvijek priliku davao mladim umjetnicima. Osnivač je Operalije, međunarodnog opernog natjecanja čiji pobjednik dobiva priliku surađivati s opernim ansamblima diljem svijeta. Jedan od pobjednika toga natjecanja slavni je argentinski tenor José Cura koji je nekoliko puta nastupao i pred hrvatskom publikom.

Plácido Domingo, čiji je životni moto “ako odmaram, zahrđat ću”, i u osmom desetljeću života osvaja svjetske pozornice. Kako sam ističe u intervjuima, nastavit će se baviti svojom najvećom strašću dok god to radi dobro. U nadolazećoj sezoni već ga čeka i 151. uloga – u operi “El gato montés” u kojoj je prije 60 godina otpjevao svoj tenorski debi.

Be social

Komentari