Istaknuto
13.01.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

09.12.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Mreža mladih Hrvatske i UNICEF motiviraju mlade da dijele svoje mišljenje o mentalnom zdravlju i drugima temama u cilju poboljšanja položaja mladih kod nas.

Vizart

Festival Re:Think Sisak obogatio je grad sa sedam novih impresivnih murala

03.08.2017. Katarina JukićColectivo Licuado/ Foto: Press
Vrijeme čitanja: 4 minute

U Sisku se ovoga ljeta događaju zanimljive stvari, a grad je odnedavno bogatiji i za nekoliko velikih murala. To je trag koji je za sobom ostavilo nekoliko stranih i hrvatskih umjetnika, okupljenih na festivalu ulične umjetnosti Re:Think Sisak. Ove godine održalo se drugo izdanje festivala čiji je cilj oživiti grad putem urbanih intervencija u prostoru. Time se Sisak ucrtao na mapu važnih street art destinacija.

Chez 186/ Foto: Press

Autori novih murala koji odsada krase sisačke zidove su: Farid Rueda (Meksiko), Nicolas Alfalfa i Colectivo Licuado (Urugvaj), OKO (HR), Šumski (HR), Chez186 (HR), i Neman/Atek/Mowe, a gost festivala bio je i umjetnik s njemačkim prebivalištem Robin Abramović koji je obnovio svoj uništeni mural prošlogodišnjeg izdanja festivala.

Sisak treba postati važna točka na mapi street art destinacija

Festival se održavao od 26. lipnja do 2. srpnja, a za njegovu organizaciju zaslužan je tim koji tvore Alma Trauber, Dahna Prskalo Peco i Dean Zlovolić. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Sisak, Sisačko-moslavačka županija i INA – industrija nafte d.d.

Nicolas Alfalfa/ Foto: Press

Organizatori ističu važnu poruku koja se krije iza festivala, a to je nužnost rada na slici Siska koja se stvara u medijima: „Festival ulične umjetnosti Re:Think nastao je iz potrebe za dovođenjem umjetnosti tamo gdje je nema – na ulice. Vizija nam je bila omogućiti svim građanima Siska da svakodnevno žive uz umjetnost i da iz te umjetnosti stvore nove točke susreta, kao i da osvijeste u sebi ideju javnog prostora grada. Jedan od glavnih pokretača bila je i loša slika Siska koja je već godinama plasirana u medijima, odnosno pokušaj promjene percepcije Siska u očima drugih.“

“Vođen svojim srcem on sadi san, san koji raste i pruža se u beskonačno”

Umjetnik iz Meksika, Farid Rueda ukrasio je zid svojim impresivnim muralom koji nosi naziv Totem. Prikazuje tri životinjske glave, a psihodeličan rezultat njegova truda zaista plijeni pozornost. Urugvajci Nicolas Alfalfa i Colectivo Licuado krivci su za dva murala velikih formata. Colectivo Licuado naslikao je par koji čita Priče iz davnine, a Nicolas Alfalfa velikog Regoča koji ih promatra iza ugla. Izvrsna komunikacija između ta dva murala samo je još jedna potvrda kvalitete i simpatične kreativnosti uličnih umjetnika. Neman, Atek i Mowe su zajedno oslikali veliku horizontalnu plohu old – school grafitima. Chez 186 oslikao je pedeset metara dugački zid u Ulici Ferde Hefelea.

Šumski/ Foto: Press

Ivan Blažetić Šumski ostavio je možda najupečatljiviji mural festivala – prikaz dječje igre pod nazivom Vrijedi sanjati. Dječja igra smjestila se na sedamnaest metara zida, na adresi Ulica hrvatskih domobrana 2-4. Za autora je ovaj mural oda dječjoj mašti i neiscrpnosti ideja i mogućnostima koje dječja igra predstavlja. „Dijete zamišlja novi svijet, novi početak koji počinje u njemu. Svojim kistom oblikuje taj svijet kao galaksiju iz koje nekom svemirskom rijekom potječe novi život, različit život, različiti organizmi s istim izvorom. Poziva nas da iznova oživimo poštovanje prema našoj planeti Zemlji, prema svim živim bićima i nama samima. Vođen svojim srcem on sadi san, san koji raste i pruža se u beskonačno.“, ističe Šumski.

“Prijatelji – to je to što trebamo u životu, koliko god sladunjavo zvučalo”

OKO/ Foto: Press

Marina Mesar OKO, jedna od najzanimljivijih hrvatskih suvremenih umjetnica, ostavila je Sisku jedan od svojih prepoznatljivih crno – bijelih radova. Umjetnica ima samo riječi hvale za atmosferu festivala, jednako kao i za organizatore i naravno, Siščane: „Siščani su se pokazali kao srdačni ugostitelji, tako da mi se čini da ću se vraćati još godinama. Mural koji sam napravila posvećen je svim mojim prijateljicama, ljudima koji te svojom vlastitom snagom i nježnošću drže kad imaš osjećaj da padaš na dno. Prijatelji – to je to što trebamo u životu, koliko god sladunjavo zvučalo. Dodala bih kako mi je super upravljati dizalicama i koliko god je možda nelagodno biti na visini od šest katova, sam u dizalici, ima nešto zakon u svom tom adrenalinu.“

2018. bit će obilježena ženama

Gost festivala ove godine bio je i umjetnik Robin Abramović, koji je došao obnoviti svoj uništeni mural Soul. Budući da je ideja tog murala snažna feministička poruka, mural je poslužio kao odličan uvod u iduće izdanje, kada će Re:Think okupiti samo umjetnice: „Iduću godinu obilježit će premještanje fokusa iz centra u druge dijelove grada, kao i all-girl izdanje. Budući da smo u ove dvije godine bili nezadovoljni brojem žena koje sudjeluju na festivalu, odlučili smo im posvetiti čitavo iduće izdanje.“

Farid Rueda/ Foto: Press

Sedam završenih ogromnih murala stavlja Sisak u centar interesa hrvatske ulične umjetnosti, a građanima Siska umjetnost uz koju svakodnevno žive. Mapa svih završenih djela je u pripremi, u tiskanom i u digitalnom izdanju.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

(Visited 1.563 times, 1 visits today)

Komentari