boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Film

Retro petak: 40 godina Chinatowna

Foto:Facebook.com/ChinatownTheMovie
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto:Facebook.com/ChinatownTheMovie
Foto:Facebook.com/ChinatownTheMovie

Rubriku Retro petak, koju ćemo posvetiti filmskom putovanju kroz prošlost, počet ću jednom godišnjicom. Prije točno četiri desetljeća, Roman Polanski snimio je Chinatown, krimić u stilu noir filma koji je iste godine osvojio Oscara, četiri Zlatna globusa, hrpu drugih nagrada i svjetsku slavu. Scenarij je Roberta Townea svrstan u najbolje filmske scenarije i postao školski primjer dobrog pisanja. Također, lansirao je Jacka Nicholsona u vodeće hollywoodske glumce. Osim Nicholsona, u filmu glume poznati John Huston (The Treasure of the Sierra Madre) i Faye Dunaway (Little Big Man).

Sve se manje snimaju kriminalistički filmovi. Pretpostavimo da je to  zbog trendova u kinematografiji, a možda i zbog preiskorištene formule privatnog detektiva koji samo istražuje nevjere, upletanja zgodne žene i naoko bezveznog slučaja iz kojeg naglo počnu isplivavati tajne. Međutim, ta je formula uspješno inkorporirana u film bez zloupotrebe noirskog žanra. Chinatown se svrstava u najbolje kriminalističke filmove, zbog čega je svakako preporuka za one koji ga nisu gledali, a ugodno prisjećanje za one koji jesu.

Fabula

Privatni detektiv, J.J.Gittes (Jack Nicholson) po zahtjevu gospođe Evelyn Mulwray dobiva posao pratiti bogatog inženjera kako bi razotkrio njegovu nevjeru. Nakon što fotografira sastanak nepoznate žene s inženjerom, slike procure u novine zbog čega ga kontaktira prava Evelyn Mulwray (Faye Dunaway). Gittesu lažna naručiteljica i cijeli slučaj postaju sumnjivi zbog čega mu se u potpunosti posvećuje u strahu od namještaljke. Ubrzo inženjera pronalaze mrtvog, što detektiva ponuka da kopa dublje. Nailazi na ogromnu prijevaru u koju je upleten Evelynin otac (John Huston), dok se cijela istraga pomiče korak po korak.

Redatelj je uspio ostvariti gledateljevo poistovjećivanje s glavnim likom. Istovremeno nam se otvara radnja, i gledatelju i Gittesu, malo po malo. Postigao je to izostankom detektivove naracije koja je česta u kriminalističkim filmovima četrdesetih i pedesetih godina.

Gittes je bivši policajac, razočaran poslom i potaknut osobnom tragedijom, napustio posao i otvorio ured privatnog detektiva. Većina slučajeva mu čine bračne nevjere, zbog čega se postavlja pitanje moralnosti njegova posla nekoliko puta kroz film na što on poprilično nasilno reagira. Kontrastno, Gittes se čini kao dobra osoba, sa željom da pomogne, bezobzira na posljedice koje bi mogao imati. On je i ciničan, a istodobno idealističan, zbog čega biva na kraju kažnjen ponovnim oduzimanjem onoga što mu je drago.

Foto:Facebook.com/ChinatownTheMovie
Foto:Facebook.com/ChinatownTheMovie

Film je provučen mračnom notom te stalnim osjećajem napetosti. Ovo prvo se pripisuje Polanskom. Producent Robert Evans za ovaj je film htio isključivo Polanskog, s objašnjenjem kako će europski redatelj unijeti mračnjački štih. Bio je u pravu, jer je redatelj promijenio kraj koji je trebao biti tipični hollywoodski happy end. Scenarist Towne se nije slagao s njegovom odlukom, zbog čega su se posvađali, ali je prije 15 godina priznao kako je Polanski donio dobru odluku.

Faye Dunaway se uživjela u ulogu udovice s tajnom, naoko arogantnom, ali zapravo vrlo emocionalnom te ustrašenom za svoje najmilije. Polanski je uredio Dunaway po sjećanju na svoju majku iz predratnog razdoblja, s karakterističnim nacrtanim obrvama i usnama u obliku Kupidovog luka.

Film nosi ime Chinatown kao pojam neuspjeha, mjesta gdje nema pomoći bez obzira na trud. U originalnom scenariju ne postoje scena u pravoj kineskoj četvrti, ali ih je Polanski dodao te tako naglasio kraj filma. Jedan od najpoznatijih citata iz filma koji govori sam za sebe o osjećaju beznadnosti: „Forget it Jake, it’s Chinatown.“

Chinatown je smišljen kao dio trilogije, od koje je snimljen još samo drugi dio The Two Jakes koji nije doživio uspjeh kao prvi, iako je scenarist ostao isti, a redateljsku palicu preuzeo Jack Nicholson.

Odlična kombinacija redatelja, scenarija i glumačke postave su Chinatown smjestili među filmove koji se pamte i najbolje napete krimiće.

(Visited 171 times, 1 visits today)
Be social

Komentari