Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Vizart

Retrospektiva Tomislava Gotovca u novom prostoru MMSU-a u Rijeci

20.09.2017. Jelena KovačevFoto: Facebook/Tomislav Gotovac: Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Izložba Tomislava Gotovca naziva Anticipator kriza- Kuda idemo ne pitajte otvara se u petak 22. rujna u bivšoj tvornici Rikard Benčić, odnosno na novoj adresi Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. To je prva retrospektiva velikog umjetnika nastala sedam godina nakon njegove smrti i donosi presjek šezdeset godina duge umjetničke prakse.

Izložba meandrira između različitih medija i različitih umjetnikovih faza, kombinirajući ranije sa starijim radovima, manje poznate s ključnim djelima, autorove akcije s njihovim produžecima u novinama i dokumentima sudskih procesa. Umjetnika se ne pokušava zadržati unutar galerijskih zidova, već ga se prepušta njegovim uhodanim stazama na razmeđu kino dvorane, galerije i ulice. Stotinjak radova se, poput filmske trake, odmotava od prostorija Rikarda Benčića do Art-kina Croatia i vrti javnim prostorom.

Izložba je proširena umjetničkim programima Art Kampa Empeduja i Dana otvorenog performansa Rijeka – DOPUST te studentskom izložbom D Day. Gotovčev lik izdvaja se kao sinonim za avangardnog umjetnika i heroja popularne kulture koji cilja na ukidanje granica između umjetnosti i općinstva, kako bi to rekao Gotovac.

Studentska izložba D Day usmjerena je na realizaciju novih umjetničkih radova koji za polazišnu točku uzimaju Gotovčevu umjetničku praksu. Dani otvorenog performansa Rijeka: Akcija! donose izlaganja, performanse i akcije u javnom prostoru, te povezuju bečki akcionizam s provokativnim metodama Gotovčevog javnog nastupa. Trodnevna umjetnička manifestacija ArtKampa Empeduja: Nahranite spomenike dok su živi! u potpunosti je posvećena stvaralaštvu Antonija G. Lauera koji je riječkoj alternativnoj sceni bio i mentor i drug. Svojim prisustvom davao je značaj, ali i odavao priznanje, bio prijateljem i protagonistom riječke scene.

(Visited 79 times, 1 visits today)

Komentari