Glazba

Sanin Karamehmedović: „Naši snovi vezani su za Silente”

Sanin Karamehmedović, Silente
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 5 minute

Kada su se krajem 2021. godine Silente vratili s višegodišnjeg izbivanja sa scene, nitko, pa vjerojatno ni sam bend, nije slutio da će im pjesma Poljubi me za kraj biti vrlo simbolična. Iako je fatalnog naslova, nitko kraj nije mogao naslutiti. Silente su prošle godine objavili svoj četvrti studijski album „IV”, najuspješniji u dosadašnjoj karijeri. Za njega su dobili četiri nominacije na 30. dodjeli Porina.

Nagrade su svakako više očekivali od poljupca za kraj jedne ere benda koju je obilježila pjevačica Doris Kosović. Na jubilarnim Porinima su predstavili i novu pjevačicu zbog čega smo sjeli na post-prekidnu kavu s autorom tekstova i basistom Silentea, Saninom Karamehmedovićem i proćakulali na prvom svibanjskom suncu o tome kako je došlo do odlaska Doris nakon deset godina zajedničkog nastupanja.

Sanin bez imalo oklijevanja i glumatanja za medije okreće glavu tužnog pogleda i govori „pa loše, ali stalna na tom svijetu samo mijena jest. Dogodilo bi se prije ili kasnije. Naši snovi vezani su za Silente, njeni više nisu. Nju srce vodi u drugom smjeru i u redu je da ga slijedi bez obzira na to što mi mislili o tome. Možemo jedino biti zahvalni na svemu što je dala ovom bendu, a dala je puno.”

Poljubi me za kraj nakon 10 godina

Doris se obratila javnosti najavom novog i prvog samostalnog singla za koji Sanin kaže da je „to neka skroz drugačija muzika i pristup umjetnosti od onoga koji Silente predstavlja pa nam je teško reći. Znamo samo da je u zvijezdama zapisano da bi se Doris trebala baviti glazbom, a ne drugim stvarima, pa nam je draga svaka situacija u kojoj je njena sudbina vezana za glazbu. Zaslužila je svu sreću u daljnjoj karijeri.”

U svijetu glazbe iz konavalskih krajeva iznikla je mlada duša s predivnim glasom. Lara Viktorija Ilić, s nepunih 20 godina pronalazi svoje mjesto među notama i stihovima benda Silente. Iako nije prošla kroz formalno glazbeno obrazovanje, njen put preplavljen treningom i osvajanjem plesnih natjecanja poput Step ‘n Jazza te nastupom u glazbenom showu Zvjezdice otkriva pravu snagu njenog talenta.

sANIN
Foto: Press

U dubrovačkim pričama, koje su srce Silentea, pronađena je nova harmonija – Larin glas savršeno se isprepleće s njihovim zvukom. Karakterno slični, poput ogledala koje održava vjernu sliku, podsjećaju na samog sebe u trenutku kad su stvorili „Tercu”.

Iskustvo je jedino što nedostaje ovoj mladoj umjetnici, no uz ljubav i podršku benda, ta praznina će brzo biti ispunjena. Dok njeni vokali plešu među notama, Lara također ovladava klavirskim i gitarističkim žicama, a njeni se koraci prepliću u plesnom svijetu. Uz zvukove Silentea, Lara stvara svoju poetičnu melodiju i dodiruje srca svojom nježnošću.

silente
Foto: Press

Audicija

Kad je riječ o novoj pjevačici, otkrivaju da su je pronašli na audiciji. Bili su oprezni da izbjegnu dramu i medijsku pompu oko toga. Na audiciji su se pojavile odlične pjevačice, neke već poznate, a neke će sigurno uskoro biti. Ipak, Larin glas se savršeno uklopio u Silente, posebno uz Tiborov vokal. Oni su oduševljeni njenim talentom i energijom koju donosi u bend.

„U prosincu 2022. imali smo audiciju u Zagrebu u potrazi za nekim tko će preuzeti ženski vokal u bendu. Htjeli smo izbjeći medijsku dramu, nervira nas to pa nismo javno izlazili s time. Sve su to bile vrhunske pjevačice od kojih neke već imaju svoje mjesto na sceni, a druge će ga sigurno pronaći. Koristim svaku priliku da im zahvalim na vremenu i trudu što su se odazvale na tako neobičan poziv. Tražili smo glas koji zvuči prirodno u bendu Silente i koji se dobro slaže uz Tibijev glas. To smo pronašli u Larinom vokalu. Njena boja glasa u kombinaciji s dubrovačkim naglaskom i zavijanjem ide tako prirodno uz Silente.”

Ovih su dana Silente objavili prvi zajednički singl s Larom Sve što treba znat o ženi te se postavlja pitanje kako se Lara snalazi u studiju unatoč manje iskustva negoli Doris, no čiji je glas nevjerojatno snažan i prirodno se uklapa uz Silenteov zvuk. Sančo ističe kako Lara brzo uči i prilagođava se, dok svojom energijom i entuzijazmom obogaćuje snimanje novog materijala.

Neopterećenost

„Lara ima tu boju koja nama savršeno odgovara. Nježan, a jak glas. Iskustvo samo pokvari igru, što je nama falilo u tim godinama, ludi i neopterećeni. Ništa njoj ne treba, potpuno je spremna. Mora se samo obraniti od naših ludih ideja i biti svoja jer zato smo je i pozvali u bend. Pronaći će ona svoje mjesto na pozornici već nakon prvog koncerta, isto kao što je s prvom snimljenom pjesmom otpjevala nešto što se već sad čini kao jedna od najboljih pjesama Silentea.”

Novi članovi neminovno donose osvježenje izvana, a u ovom slučaju i Larine godine igraju veliki faktor davanju elana bendu, na što Sanin govori da je: „jako lijepo vidjeti nekoga tko je jednostavno sretan što je dobio priliku, tko uživa i u dobrim i u lošim stvarima posla i tko je potpuno neopterećen. Ne kažem da mi nismo takvi, ali sigurno ne u onoj mjeri u kojoj smo bili kad smo krenuli. Da si nam tada rekao – koncert je u Francuskoj, ali morate ići pješke tamo – mi bismo krenuli. Takva je Lara sad i to je očaravajuće. I to se prenosi na bend. Energije se uvijek miješaju i u takvom malom kolektivu ne možemo mi pobjeći jedni od drugih.”

Autora stihova i basista Silentea morali smo suočiti s istinom i izazovom pripreme nove pjevačice na staro nasljeđe i nadolazeće nastupa benda, na što Sanin gleda optimistično:

„Puno je posla pred njom, ali nije sama. Pa mi smo tek krenuli, najbolje i najteže je pred svima nama. Lara će učiti od Tibora, a ako je on mene gluhog mogao naučiti svirati onda sigurno može i nju, mega talentiranu, samo malo usmjeriti. I to prema prostoru gdje će pronaći najbolje od sebe. Sve će to ići jako brzo i prirodno, a naši fanovi ili frendovi, ne znam više kako da ih zovem, pokazat će joj da se nalazi među prijateljima, da je dobrodošla i da će rado pratiti njen razvoj u bendu.”

Novi nastupi s novom pjevačicom

Silente su 2022. kao postpandemijsku godinu u karijeri ovjekovječili hvaljenim i uspješnim albumom „IV” kao kulminacijom niza radijskih uspješnica. Međutim, sada razumijemo i zašto se manje izvodio negoli prethodnici. S novom formacijom vjerojatno će korigirati tu situaciju u nadolazećem razdoblju, pa se Sanin osvrće: „To je div od albuma i obožavamo svirati ga. Pjesme s njega su vrhunci koncerta. Navečer se srca lome, Mene moje uši lažu, Nikada ovako Poljubi me za kraj, Idi…

Unatoč tome što je objavljen nedavno, valjda zbog cijele ove situacije, imamo jaku motivaciju i želju raditi na novim pjesmama i silno smo uzbuđeni oko toga. U jednoj jako nezgodnoj situaciji bend je najednom dobio novu energiju, nalet volje i inspiracije koji se ne smije propustiti. Sve što treba znat o ženi je prvi primjer. Sad idemo odraditi ljetnu turneju i vraćamo se u studio.”

Ove se godine i slavi deset godina od prvijenca „Lovac na čudesa” kojeg namjeravaju objaviti prvi put na vinilu.

Silente na kraju razgovora na Suncu podno Nacionalne knjižnice zaključuje da namjeravaju napraviti veliki koncert gdje će odsvirati cijelog „Lovca na čudesa”, otpočetka do kraja kako je i snimljen. Lokacija će biti ista na kojoj su ga svirali i 2013.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari