Glazba

Sedmi MAGfestival: Sjajni ansambl Ars longa na večerašnjem otvorenju

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Čast da otvore ovogodišnji MAGfestival, ove subote (27.8.) u Muzeju grada Splita s početkom u 20 h, pripala je sjajnom ansamblu Ars longa sastavljenom od vrhunskih profesionalnih glazbenika – Ane Benić (barokna flauta), Stjepana Nodila (barokna oboa i blok flauta), Lee Sušanj Lujo (barokni violončelo), Linde Mravunac Fabijanić (čembalo) i Monike Cerovčec (sopran). Ansambl Ars longa nastao je kao rezultat nastojanja profesionalnih glazbenika da povežu ljubav prema komornom muziciranju s ljubavlju prema glazbi 18. stoljeća – jednog od najbogatijih i najraznolikijih u povijesti glazbe.

Iako je većina članova stalno zaposlena i uspješna na polju modernije glazbe (Ana je solo flautistica orkestra Opere HNK u Zagrebu, Lea članica Simfonijskog orkestra HRT-a, a Linda viša umjetnička suradnica korepetitorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu), svi se jednako aktivno bave i baroknim instrumentima, prvenstveno u svom ansamblu, gdje se mogu posvetiti i bogatoj solističkoj literaturi za svoje instrumente, ali i kao članovi Hrvatskog baroknog ansambla, gdje su već imali priliku surađivati s brojnim uglednim imenima europske scene tzv. povijesno osviještene interpretacije. Najnoviji član ansambla oboist i blok flautist Stjepan Nodilo prvi je hrvatski puhač s diplomom i povijesno informirane interpretacije. Stalna članica ansambla je i istaknuta sopranistica Monika Cerovčec, solistica Zbora HRT-a i ansambla Antiphonus, pa su na stalnom repertoaru koncerata često i kantate i arije za sopran, obligatni puhački instrument i basso continuo, omiljena forma 18. stoljeća.

Za prvu večer festivala su pripremili program “Talijanski barok: od Venecije do Napulja”: 

A. CORELLI (1653.-1713.)

Trio sonata u D-duru, op.3, br. 2

Grave – Allegro – Adagio – Allegro

A. VIVALDI (1678.-1741.)

kantata All` ombra di sospetto, RV 678

za sopran, ­flautu i continuo

D. GABRIELLI (1651.-1690.)

Ricercar br. 3

T. CECCHINO (1583.-1644.)

Sonata seconda

Sonata settima

F. GEMINIANI (1687.-1762.)

Sonata za flautu i continuo u g-molu,

Adagio – Allegro – Largo – Allegro

B. GALUPPI (1706.-1785.)

Sonata za flautu, obou i continuo u G-duru

Allegro moderato – Andante – Alegro

F. MANCINI (1672.-1737.)

kantata Quanto e dolce quell`ardore

za sopran, obou i continuo

A. CORELLI

Trio sonata u d-molu, op.3, br. 5

Grave – Andante – Allegro – Largo – Allegro

Sedmi MAGfestival – međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja, koji se već tradicionalno održava u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita, su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Turistička zajednica Splitsko dalmatinske županije.

Kao i svake godine posjetitelji kupovinom ulaznice za neki od koncerata imaju priliku čuti renomirane hrvatske i inozemne komorne sastave, kao i mlade glazbenike sa šireg splitskog područja koji tek traže svoju afirmaciju, a u cijeni karte je uključeno i razgledavanje Muzeja grada Splita te stalnog postava Galerije Emanuel Vidović. Ulaznice za pojedinačne večeri po cijeni od 40 kn, kao i kompleti ulaznica za cijeli festival po cijeni od 100 kn, moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita. Svi koncerti počinju u 20 h.

Be social

Komentari