Glazba

Skladateljice predstavljaju Hrvatsku u Tallinnu na Svjetskim danima Nove glazbe

Vrijeme čitanja: 2 minute

Skladateljice Ana Horvat i Margareta Ferek Petrić predstavljaju Hrvatsku na Svjetskim danima Nove glazbe Međunarodnog društva za suvremenu glazbu u Tallinnu. Ovaj prestižni festival predstavlja kroz međunarodnu komisiju izabrane skladbe cijeloga svijeta – od Novog Zelanda da Farskih otoka. Ana Horvat predstavlja se instalacijom Music Score, dok Margareta Ferek Petrić predstavlja svoje djelo Ištaratu za čembalo solo. Kao delegatkinja hrvatske sekcije na festivalu je Nina Čalopek.

Ana Horvat (Foto: Press)

Ana Horvat diplomirala je elektroničku kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Zlatko Tanodi), a kompoziciju je studirala i s Markom Ruždjakom te Srđanom Dedićem. Skladateljica ima poseban interes za spajanje različitih područja umjetnosti te upravo iz tog razloga vrlo često djeluje u kolektivima i tandemima s drugim umjetnicima, robotičarima, multimedijalcima, informatičarima, kao i DIY and DIWO entuzijastima. Ana je u travnju ove godine na 30. muzičkom biennalu Zagreb predstavila i projekt za djecu, pametne telefone i slične gadgete, “Mob music for kids”.

Margareta Ferek Petrić (Foto: Press)

Margareta Ferek Petrić je napisala velik broj solo i komornih skladbi, vokalnih i orkestralnih djela, glazbu za kazalište i big band. Njene kompozicije redovito izvode ugledni ansambli i glazbenici diljem svijeta. Surađivala je, između ostalog, s Muzičkim biennalom Zagreb na kojem je i ove godine praizvedeno njezino djelo, Donaufestival Strudengau, Tribinom u Opatiji, umjetničkim kolektivom SNIM, ansamblima: Die Reihe, Reconsil, Platypus, Kontrapunkte, TENM, Klingekunst, Chromoson, Koehne kvartet, Papandopulo kvartet, Trio GIG, pijanisticom Mariom Radutu, itd. Njena glazba je objavljena na albumima izdanima kroz Decca Records i Croatia Records, a nedavno je odabrana i za umjetničku ravnateljicu 31. i 32. muzičkog biennala Zagreb 2021. i 2023. godine.

Prvi Svjetski dani Nove glazbe Međunarodnog društva za suvremenu glazbu održani su 1922. godine u Salzburgu, a radi se o festivalu koji je nakon festivala u Donaueschingenu koji je osnovan 1921., najstariji festival suvremene glazbe koji se odvija u Europi.

Be social

Komentari