Istaknuto
20.05.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

17.05.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta 4. rujna 2020. izlazi remaster kolekcija u kojoj će se naći proljepšane i osvježene prve dvije igre kultnog serijala Tony Hawk's Pro Skater.

Glazba

Izvještaj – Sóley je donijela dio čarolije s Islanda u Tvornicu kulture

27.05.2017. Helena Kezerić
Foto: Ella Valentić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

S vremena na vrijeme pokuca ta tmurna srijeda usred tjedna i samo natjera da se dani do vikenda brže istope. Srijeda, 24. svibnja bila je ipak nešto drugačija. U ranim večernjim satima koraci su letjeli prema malom pogonu Tvornice kulture. Razlog tom silnom uzbuđenju bio je premijerni hrvatski nastup islandske kantautorice i multi instrumentalistice Sóley uz podršku njemačke glazbenice Josin.

Očekivanja su bila različita, no prevladala je jednostavnost, iskrenost i snažna glazba.

Foto: Ziher.hr

Josin oduševila izvedbom

Organizacija točna kao švicarska urica nije usrećila one koji su se nadali akademskoj četvrti i ušetavali usred nastupa predivne mlade umjetnice Josin. Josin je tiho i skromno zauzela svoje mjesto na pozornici malog pogona i u tišini odmah prvom pjesmom ostavila bez daha. Krhka i simpatična pojava pjevačice ne bi nikad dala naslutiti ono što je uslijedilo. Snažan vokal i predivna svečana tišina natjerali su prednji dio publike da zauzme sjedeću poziciju na podu i preda se pjesmi zatvorenih očiju. To je ona vrsta koncertne čarolije koja se ne događa previše puta.

Ova predivna njemačka umjetnica u samo pola sata repertoara uvela nas je u neki malo drugačiji svijet glazbe. Svoj koncertni program završila je pjesmom Evaporation s istoimenog EP izdanja, a najsnažniji moment njenog nastupa za mene je bilo izvođenje pjesme Oceans Wait.

soley

Foto: Ella Valentić/Ziher.hr

Sóley i neodoljiva količina šarma između pjesama

Došao je taj trenutak kada se simpatična i nasmijana Sóley u društvu pratećih glazbenika popela na pozornicu. Pjesma The Sun Is Going Down prekrila je tišinu, a publika se grubo povukla prema naprijed u strahu da ne propusti ni djelić atmosfere koja se stvarala u malom pogonu. Kill a Clown je uslijedila, a nakon nje sam proročki pogodila da slijedi One Eyed Lady, na moju žalost jedina izvođena pjesma s albuma “Ask the Deep”.

soley

Foto: Ella Valentić/Ziher.hr

Između pjesama Sóley je toncu davala upute na materinjem jeziku što je izazvalo oduševljenje u publici, no jednako oduševljenje je izazvano i za vrijeme same komunikacije između Sóley i publike. Nakon One Eyed Lady uslijedila je još jedna pjesma s albuma “We Sink”, Smashed Birds, a nakon toga nešto prozračniji i veseliji materijal s novog albuma poput Endless Summer, Never Cry MoonÚa. Koncert je završio pjesmom I’ll Drown koja je publiku ostavila sa željom za još, no bisa nije bilo.

soley

Foto: Ella Valentić/Ziher.hr

Ovakvo lijepo koncertno događanje ostavilo nas je gladnima i željnima za više. Iskreno se nadam da ovo neće biti prvo i zadnje gostovanje Sóley, a i Josin u Zagrebu ili Hrvatskoj. Svim našim glazbenicima koji se nezgrapno igraju loopovima Soley bi trebala biti inspiracija i primjer kako se to neprimjetno i neosjetno radi, bez naglih prekida, upakirano u glazbenu priču koja je smislena od početka do kraja.

Ono što bi ipak voljela da se ne ponovi sljedeći put je zveckanje sa šanka za vrijeme nastupa, što uvelike narušava atmosferu i osjećaj poštovanja prema glazbenicima koji nastupaju. Lokacija pozornice u malom pogonu je vrlo nezahvalna što zbog pozicije toaleta, što zbog pozadinske buke koju je nemoguće izbjeći. Za ovakve nježne i emocionalne koncerte ipak bi bilo bolje sljedeći put malo se drugačije organizirati.


(Visited 160 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari