Glazba

Space festival: Prvi glazbeni unplugged festival u kuli Lotrščak

Foto: facebook.com/ Galerija Klovićevi Dvori (ziher kolaž)
Vrijeme čitanja: 5 minute
Foto: facebook.com/ Galerija Klovićevi Dvori (ziher kolaž)
Foto: facebook.com/ Galerija Klovićevi Dvori (ziher kolaž)

Danas u Kuli Lotrščak počinje prvi glazbeni unplugged festival na kojem će nastupiti veći broj umjetnika, od kojih su neki dobro poznati široj javnosti, a neki će se tek predstaviti. U uzastopnom trajanju od 10 dana, s pozornice na prvom katu Kule Lotrščak će se čuti velik broj glazbenih stilova aktualnog glazbenog izričaja te pokušati publici približiti glazba nekomercijalnog karaktera, s naglaskom na autorskoj vrijednosti. Space Festival traje do 21. rujna, do kad se mogu poslušati i akustično doživjeti brojni glazbenici i sastavi.

12.9. / 21.00 / Chui

Chui su mladi hrvatski trio koji njeguje ponešto drugačiji pristup jazzu. Spoj suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji s jazzom, elektronikom i rock’n’roll beskompromisnim pristupom već s prvim albumom (“Chui”, Dancing Bear 2012.) osigurao je Chuievcima kultni status na hrvatskoj glazbenoj sceni. Krajem 2013. godine za Dancing Bear objavljuju i drugi album, “The Second Arrival”, koji kao i prvijenac dobiva same pohvale od glazbene kritike i publike. Chui nastupa u sastavu Toni Starešinić – klavijature & elektronika, Vojkan Jocić – sax & elektronika, Janko Novoselić – bubnjevi.

13. / 21.00 / Oridano Gypsy Jazz Trio

Oridano Gypsy Jazz Trio okupio se 2010. godine nakon što su se članovi međusobno upoznali na jazz radionici u Grožnjanu. Dijele ljubav prema glazbi Djanga Reinhardta, belgijskog glazbenika, koji je inače podrijetlom Rom, i prema gypsy jazzu. Od tada sviraju njegovu i srodnu glazbu, nastupajući po jazz klubovima diljem Hrvatske. a 2011. godine osvajaju prvu nagradu na Liburnijskom Jazz Festivalu.

14. 9. / 21.00 / Gilbert

Pratiteljima domaće alternativne rock scene već dobro poznati “power trio” iskusne multiinstrumentalistice i kantautorice Melite Sabljo nazvan Gilbert. Kada Gilbert pod noćnom lampom piše pjesme o ljubavi i smrti, kada stvara melankolične, ali žive melodije i kada svira gitaru, voli se nazivati Melita. Kada se bavi glumom, kada se osjeća mlado i ludo, kada zvukom bubnja slavi život, naziva se Filip. Ponekad Gilbert samo sjedne pod zemlju i najdubljim zvukom basa povezuje se sa svojim precima iz podzemlja, tada se naziva Jadran. Mladi Gilbert dovest će vas u stanje apsolutne živosti i sreće od koje ćete shvatiti koliko ste mrtvi i tužni.

15. 9. / 21.00 / Valent Samardžija- NT:wave

Producent i glazbenik Valent Samardžija, koji nastupa pod imenom NT: Wave, već je dobro poznat publici po bendovima poput Tobogana i LessThanAMinute. Misao vodilja njegova stvaralaštva je nekonvencionalno korištenje konvencionalnih instrumenata, poput gitare. Neobično spojene pedale i svakakve napravice u njegovim cipelama garantiraju neobičnu, ali genijalnu muziku, koja se nerijetko pretvara i u pravi techno party. Najjednostavniji opis njegovog stvaralaštva je techno gitara.

16. 9. / 21.00 / Phaneron

Phaneron je akustični projekt/band iz Zagreba, koji je nastao iz čiste zezancije dvojice prijatelja, Nikole Lugovića (basist, band: Kanis Mater i drugi), koji se ovog puta primio akustične gitare, i Stefana Nožice (vokal, band: Penny Lane), koji je ovog puta odlučio pjevati na engleskom jeziku, te kad su shvatili da su nakon par mjeseci probi napravili dovoljno pjesama da izađu van garaže, uslijedilo je nekoliko koncerata u klubovima/caffe barovima poput Saxa, Retra, Bookse i Spunka. Svoj žanr opisuju u “post-grunge” stilu uz dodatak određenih glazbenih elemenata. Trenutno su u fazi promoviranja prvog EP-a “Memories”.

17. 9. / 21.00 / Dječak iz vode

“2009. godine nabavio sam gitaru i opremu za snimanje te je u maloj sobici na adresi Omerovića 5 počelo stvaranje pjesama. Do 2011. snimio sam oko 300 pjesama ali nisam htio objaviti sve, pa sam od tih 300 izabrao 98 i objavio svoj prvi album „Srce muda i pez bombone“ za izdavačku kuću Slušaj Najglasnije. Nakon toga nastavio sam sa snimanjem pjesama, stjecajem okolnosti upoznao sam čovjeka koji će mi pomoći da izgradim svoj neobičan muzički i lirski izražaj, a da on toga nije bio ni svjestan. Već naredne godine skupilo se preko stotinu novih pjesama od kojih sam izabrao 70 za svoj novi album koji sam nazvao “Pamučni svijet”. 2013. godine izlaze dva nova albuma: “Ko ne misli nek se dobro zamisli” i “Đe se nalaziš”. U 2014. je bend dobio još jednog člana i u pripremi je novi album.”

18. 9. / 21.00 / Seine + Elephant and the Moon

Seine je nastao u srednjoškolskim danima kao kantautorski odraz Ivana Ščapeca. Vodeći se svojom unutarnjom nježno-agresivnom senzibilnošću, na gimnazijskim kantautorskim večerima polako stiče slavu kao duhovni srodnik američkog freak-folk pokreta, premda u to vrijeme nije ni znao što je to. Nakon nekoliko demo snimaka, romantičnom jedincu pridružuje se Tena Rak, koja na sebe preuzima pjevanje back-vokala, sviranje harmonike i udaraljka. Negdje 2009. godine Seine zapravo počinje djelovati u današnjoj formaciji. Početkom godine 2011. izbacuju svoj prvi album naziva „2007-2009“, kao presjek radova u tih nekoliko godina. Od tada su odradili nekolicinu koncerata u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji, a 2013. Seinov Valcer za kraj pojavljuje se na prvoj kompilaciji regionalog ”Bistroa na rubu šume”. Svoju glazbu opisuju kao ekspresivni romantični folk.

Elephant and the moon je čemerni zagrebački alko-pop VIS. Petar je svoje glazbeno iskustvo počeo prikupljati u raznim zagrebačkim bendovima, a krajem 2011. odvažio se samostalno stati pred svjetla pozornice te publici predstavio ‘tugaljive rokenrol pjesme na granici između amerikane i mamurnog kajanja, Balkan via Nashville’. Odnedavno je bend proširen u punu postavu, koju uz Petra Vranića čine Andreja Pančur, Mislav Vidaček i Sven Vranko. Pročitajte Ziherov glazbeni lonac s Elephant and the Moon.

19. 9. / 21.00 / Bebe na vóle

Adam Semijalac, odnosno Bebe Na Vole, zagrebački je glazbenik za kojeg govore da svira blues kao da je rođen na delti Mississippija, ali osim toga Adam radi i glazbu za kazališne predstave i pregršt drugih projekata. Svira blues i sve što ima veze sa bluesom.

20. 9. / 21.00 / Babilonci + Mika Male

Babilonci su bend – projekt “dobrog duha undergrounda” Zdenka Franjića, čiji prvi postav čine Pity i karizmatični vokal Aleksandar Stojković St iz Goribora, Hrvoje Stančina – Hrc, koji vodi glavnu produkcijsku riječ u bendu te Robert Bušić – Buš, inače frontman prve postave Kojota. Glazbenu osnovu benda čini osovina Zagreb – Bor. Tijekom godina, kao u pravoj kuli babilonskoj, kroz bend je u raznim suradnjama prodefilirala poprilična gomilica ljudi, i svatko je dao svoj obol. Fluktuirajući postav benda i danas garantira da nikad ne znate tko će točno nastupiti na nekom događanju, no ako ostali nisu prisutni tijelom, onda su zvukom i duhom. Od 2010. bend najčešće nastupa kao duo – Zdenko Franjić i Lju, uz pomoć matrica iz Hrcovog laboratorija zvuka, te ponekad Buševe ritam sekcije, dok novi zaokret u zvuku od 2013. donose novi članovi, paralelna postava Zdeninog projekta – Car, Mario (bas gitare), Kralj-Marek na elektronici i Hotko na trubi, te u ovom sastavu nude čisti eksperimentalni zvuk, gdje ekipa radi što god želi i ne povinuje se nikakvim zakonima.

Mika Male je bend iz Zagreba. Nastao je početkom ovog tisućljeća. Godine 2006. samoizdaju album “Bijelo”, 2010. godine album “Vremenom”, a krajem 2013. godine album “Gdje se sastaju luđaci”. Njihova glazba karakterizira se kao romantični folk, s primjesama indieja, koji prvenstveno stvara dobar ugođaj u prostoriji, pa nije ni čudno da se njihov koncert u MM Centru povodom albuma “Gdje se sastaju luđaci” smatra jednim od najboljih u toj godini.


21. 9. / 21.00 / DEDA
Riječ je o relativno novom projektu poznatog glumca Filipa Šovagovića. Uz njega, ovaj bend čine Robert Domitrović, Franjo Dijak, Kristian Petir, Vid Hribar, Fadil Abdulov i Goran Navojec. A o samom bendu je Filip nedavno izjavio: „Pa mi imamo gotov album i sada ne tražimo izdavača, nego zapravo kao čekamo neki kontra efekt da zapravo vidimo koliko ćemo mi uspjeti, znači ovim nekim drugim kanalima mimo izdavačkih kuća zapravo kao nekako ući u, kaj ja znam, domove ljudi, u sjećanje, i tak, glave“.

Be social

Komentari