Knjige

Stiže grafički roman o Nikoli Tesli!

Foto: ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: wikipedia.com/nikolatesla
Foto: wikipedia.com/nikolatesla

Književna urednica Abigail Samoun i slobodna umjetnica Elisabeth Haidle udružuju snage i predstavljaju nam prvi grafički roman o životu slavnog izumitelja!

Naš je projekt izrastao iz zajedničke fasciniranosti ovim briljantnim čovjekom. Smatrale smo da bi spektakularni događaji u Teslinom životu bili pogodni upravo za grafičku obradu, pa smo počele pripremati našu verziju svojevrsne ilustrirane biografije. Ovo djelo nije samo za odrasle, već i za tinejdžere!”

Teslina djela vezana uz radio valove, magnetska polja i struju, po kojoj je Tesla najviše prepoznat, revolucionarna su čak i za dostignuća moderne fizike. Iako je uložio najveći dio života, a pritom i zdravlja, nadasve psihičkog, Tesla umire ostavljajući nam proizvode jednih najvećih ideja u povijesti uopće, kao i svoje financijske dugove. Naime, ovaj genijalac u znanosti i nije baš bio toliki genijalac u preraspodjeli novčanih sredstava, a niti u borbi za priznanje koje je nesumnjivo zaslužio; poznato nam je da su mnogi drugi znanstvenici uz stanovite preinake preuzeli osnovne Tesline ideje te ih patentirali kao svoje. Među njima su Thomas Edison, Guglielmo Marconi, J.P. Morgan. No, sa zaslugama ili bez njih, Tesla je svijetu ostavio najveće stečevine.

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Mind Afire: The Visions of Nikola Tesla započinje pričom o djetinjstvu znanstvenika u Hrvatskoj (živio je u Smiljanu kraj Gospića) te njegovim putovanjima kroz Europu. Kulminacija jest upravo u onom dijelu gdje se obilježava na koji način je zapravo Tesla svojim vizijama “ugrozio” svojedobne znanstvenike. Zanimljivo je i kako su se iste vizije razvijale u njemu; Tesla je naime često doživljavao halucinacije u kojima bi mu se primjerice naglo prikazao bljesak svjetlosti. Poznato je i da je spavao samo 4 sata dnevno i da je bolovao od određene vrste opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Nakon Tesline smrti, pripadnici američke vlade upali su mu u stan te su konfiscirali veći dio njegovih istraživanja, a smatra se da neka do danas nisu objavljena.

Foto:ziher.hr
Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Knjiga će biti objavljena ne samo u papirnom izdanju od 64 stranice, već i kao e-knjiga u PDF formatu.

Be social

Komentari