Film

Animirani film i video igra o Nikoli Tesli primamili europsko tržište

Foto: promo
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: promo
Foto: promo

Prva će hrvatsko-srpska dugometražna animirana koprodukcija biti obilježena jednom od regionalnih herojskih ličnosti, ali i pionirom modernog svijeta. Animirani, 3D film pod imenom Before You Wake – Discover Tesla’s Secret Invention, pogađate, tematizirat će upravo život i djelo poznatog znastvenika. Projekt je nedavno uspješno predstavljen na pitching forumu i marketu Cartoon Movie gdje su već neki od vodećih komercijalnih europskih distributera pokazali svoj interes za njega, kako to javlja Hrvatski audiovizualni centar.

Cartoon Movie, održao se ove godine početkom trećeg mjeseca (točnije od 4.-6.ožujka), u Lyonu, a riječ je o najvažnijem pitching forumu i marketu za proizvodnju dugih animiranih filmova unutar Europske unije.

Film je na natječaj marketa prijavljen u konceptnoj fazi, a među njih tisuću, odabran je u 60 najboljih koji se predstavljaju financijerima, distributerima te koproducentskim partnerima. Ideja je predstavljena kao krosmedijski projekt budući da autorski tim ima želju razvijati svoje ambicije u obliku dugometražnog animiranog filma, ali i video igre koji će biti namijenjeni obiteljskoj publici i mladima.

Autor scenarija te režiser filma je Branislav Brkić iz beogradskog studija Ringišpil, a hrvatska koproducentica je Helena Bulaja Madunić zajedno s kućom Moje čarobne misli.

Film i igra neće posredno pratiti samoga Teslu, iako Tesla ostaje centralni lik, gledatelj/igrač se suživljava sa dvanaestogodišnjom djevojčicom Adom koja otkriva kako je cijeli njen svijet zapravo Teslin san koji je na izmaku snaga. U želji da pomogne povratiti energiju Tesli kako bi on završio svoj posljednji izum (koji bi omogućio potpun i sretan život na zemlji) djevojčica će proći kroz niz avantura. U njima će se susretati sa stvarnim likova koji su obilježili Teslin život pri čemu će putovati kroz njegove stvarne prostore rada kao i dostignuća, skupljajući njegove patente, sjećanja te zaboravljene i pokradene izume.

Dosad su interes za distribucijom igre i filma pokazale neki od značajnijih europskih distributera. Među njima je i francuski Ubisoft, tvrtka izdavač video igara, dosada najpoznatija po svojem serijalu Assassin’s Creed. Interes je pokazao i engleski SCFilms International čiji je rad posvećen upravo distribuciji europskih filmskih hitova na polju animacije.

Kako i u samom traileru stoji, Tesla je bio “a great man with a great dream” – teško je ne veseliti se realizaciji Brkićeve ideje i njegovih hrvatskih partnera.

Be social

Komentari