Vizart

„Straška postavlja teška pitanja”: Fierce Women predstavlja prvu slikovnicu

Straška postavlja teška pitanja
Foto: Fierce Women
Vrijeme čitanja: 2 minute

„Straška postavlja teška pitanja” prva je slikovnica društvenog poduzeća Fierce Women, osnovanog s ciljem promoviranja društvene pravednosti i rodne ravnopravnosti. Slikovnica donosi priču o Straški, djevojčici uvijek gladnoj znanja koja otvorena uma uči o životu i svakodnevici te se ne boji postavljati pitanja koja i odrasli često izbjegavaju.

Tekst slikovnice potpisuje Želimir Periš, a ilustracije Ivana Štrukelj.

Predstavljanje „Straške”

Predstavljanje slikovnice, gdje će čitatelji moći saznati više o Straški i njezinim avanturama, kao i nastanku slikovnice, održat će se u sklopu 15. Vox Feminae Festivala, na platou ispred Bookse (Martićeva 14d, Zagreb), u subotu 5. lipnja u 12 sati. Na predstavljanju će govoriti autor Želimir Periš i izvršna direktorica društvenog poduzeća Fierce Women Gabrijela Ivanov.

Straška postavlja teška pitanja

„Kad odraste, Straška će postati strašna žena, a nadamo se da će joj se i čitateljice koje se susretnu s ovom slikovnicom pridružiti na tom putu.”, ističe ekipa iz Fierce Women.

Ime glavne protagonistkinje izvučeno je iz sintagme strašna žena, prvobitno naziva rubrike na portalu VoxFeminae.net koja okuplja biografije značajnih žena iz povijesti, a potom i društvene igre Fierce Women, prvog proizvoda poduzeća.

„Žargonski izraz strašan/na predstavlja nekoga tko je sjajan, poseban, izuzetan, a upravo takvima vidimo žene koje su ostvarile izuzetan doprinos društvu, no koje je to društvo zanemarivalo, kao i novu članicu našeg strašnog tima, Strašku.”, navode iz Fierce Women.

Straška postavlja teška pitanja

Ovo nije prva suradnja autora slikovnice, književnika Želimira Periša, te ilustratorice i copywriterice, Ivane Štrukelj, sa strašnim ženama. Naime, Želimir je razvio pravila igre Fierce Women, a Ivana je bila jedna od ilustratorica koje su radile na portretima strašnih žena.

Slikovnica je namijenjena dobi 6+ godina za djevojčice i dječake jer, kako ističu iz Fierce Women, „samo zajedno nove generacije mogu graditi pravednije i ravnopravnije društvo”. Osim hrvatskog, slikovnica ima i izdanje na engleskom pod nazivom „Fiercey Asks Difficult Questions”.

Slikovnica „Straška postavlja teška pitanja” moći će se nabaviti od početka lipnja putem Fierce Women shopa. Više informacija dostupno je na službenoj stranici i društvenim mrežama poduzeća.Razgovarali smo s ekipom iz Fierce Women o njihovoj istoimenoj društvenoj igri, razgovor možete pročitati ovdje.

 

Be social

Komentari