Vizart

“#StreetArt, Inovacija u srcu pokreta” predstavit će novi oblik ulične umjetnosti u Klovićevim dvorima

Foto: rendez-vous.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Pri samom spomenu vizualne umjetnosti rijetko tko se sjeti drevne “prave” likovne umjetnosti kakvu poznajemo iz Egipta, antike ili Bizanta. Danas je vizualna umjetnost sve razvijenija i teško ju je složenije raspodijeliti u neke glavne pravce zbog njene isprepletenosti tehnika, materijala, ali i lokacija na kojima umjetnost nastaje. Umjetnost je svuda oko nas, a odnedavno je veliki fokus stavljen upravo na umjetnost koju svakodnevno viđamo, i to većinom besplatno, onu uličnu.

Foto: rendez-vous.hr
Foto: rendez-vous.hr

Rendez-vous je pokret koji zastupa upravo ovaj tip umjetnosti, pridajući joj mogućnost razvitka dosad neviđenih oblika i funkcija pomoću novih kodova i prakse. U sklopu navedenog projekta u Galeriji Klovićevi dvori 26. rujna otvara se izložba “#StreetArt, Inovacija u srcu pokreta”. Kao što i samo ime govori, glavni fokus je upravo na inovaciji koju donosi ulična umjetnost. Na inovaciji koja se razvija zbog ljudske individualnosti i imaginacije, a kada tome dodamo i modernističku praksu, dobijemo posve novi likovni stil. Takva praksa se više ne temelji samo na olovkama, kistovima ili šablonama već i na pluralitetu tehnika i stilova dobivenih pomoću kamera, video projektora, plotera, QR kodova, pametnih telefona ili tableta.

Foto: rendez-vous.hr
Foto: rendez-vous.hr

Osim ovog inovativnog dijela izložbe u kojemu ćete vidjeti i naučiti nešto više o novim praksama u umjetnosti grafita, svjetlosnom slikarstvu ili bilježenju grada, izložba obuhvaća i povijesni pregled ove umjetničke forme. Od pojave prve boje u spreju do njenog upotrebljavanja u ovakve svrhe prošlo je već 45 godina, a njezin razvitak kroz godine moći ćete vidjeti na fotografijama, propagandnim plakatima ili u časopisima. Iako se ulična umjetnost nastavlja razvijati, povijesni pregled na samoj izložbi završit će na 2000. godini, pojavom šireg internetskog pristupa i digitalizacije.

Foto: rendez-vous.hr
Foto: rendez-vous.hr

Nove oblike ekspresije moći ćete zamijetiti u radovima Isaaca Cordala, Kolektiva Trulyja, Rona Englisha, Zeusa, Sheparda Faireya te JR-a. Osim uočavanja posebne ulične prakse, novih oblika ekspresije te povijesnog pregleda, izložba “#StreetArt, Inovacija u srcu pokreta” omogućit će posjetiteljima i sudjelovanje u radionicama, u svrhu stvaranja prave ulične umjetnosti. Izložba će biti otvorena do 29. studenog ove godine.

Foto: rendez-vous.hr
Foto: rendez-vous.hr
Be social

Komentari