Film

Studeni u Art-kinu: Od pijata do planeta

Foto: Press/Art-Kino -Sabina.K
Vrijeme čitanja: 5 minute

Ciklus japanskog filma, od 2. do 6. studenog, donosi «Poklopac mora» koji prati djevojke čije je najdraže mjesto na svijetu kuhinja. Marin je san otvoriti dućan u kojem će prodavati najdražu poslasticu iz djetinjstva – komadiće leda sa sirupom zvane kakigōri. Nastavak programa donosi komedije «Suze grožđa» i «Srebrna žlica» te drame «Grimizno nebo» i «Karaage USA». Ciklus filmova provodi Art-kino u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj.

Emotivan i vizualno upečatljiv film «Sabina K.» potresna je i istinita priča o Sabini koja, nakon razvoda braka, ostaje sama s dvoje djece. Nedugo potom Sabina sreće Sašu, starog prijatelja iz Armije BiH u kojeg se i zaljubljuje. «Sabina K.» je priča o hrabroj ženi koja je zbog ljubavi žrtvovala sve, izgubila sve što joj je ikada nešto značilo, i na kraju pronašla novu sebe. Na repertoaru Art-kina od 3. studenog.

«Zbog tebe» romantična je drama o ljubavi, ljudima, zvijezdama, pištoljima, gluposti, pop kulturi, vjeri, seksu, izborima, Balkanu… Uloge tumače Leona Paraminski, Nataša Janjić, Jelena Perčin, Iva Visković, Iskra Jirsak, Csilla Barath Bastaić, dok bogati soundtrack upotpunjavaju Kawasaki 3p, Hladno Pivo, Urban & 4 te brojni drugi. «Zbog tebe» Anđela Jurkasa može se pogledati od 5. studenog u Art-kinu.

Program Autokino na fasadu bivšeg kina Teatro Fenice donosi film noir «Stranac» Orsona Wellesa dok će se u gledalište transformirati parkiralište Beretich. Posebna je zanimljivost ovog programa što je izvođenje predviđeno kao svojevrsno drive in kino gdje publika dolazi svojem autom, a zvuk se emitira kroz radijsku frekvenciju. Autokino se održava u nedjelju, 6. studenog u 20 sati u suradnji Udruge Filmaktiv, Parkirališta «Beretich» i Art-kina.

Međunarodni festival kratkih filmova Uhvati film već nekoliko godina donosi izbor kvalitetnih, neobičnih i poučnih životnih priča. Velika vrijednost projekta riječke udruge Spirit i novosadske udruge KAO Parnas nalazi se ‘iza kulisa’ jer su većinu filmova snimile, odglumile ili osmislile osobe s invaliditetom. Ponedjeljak, 7. i utorak, 8. studenog u 19 sati donosi izbor iz filmova festivala Uhvati film. Ulaz je slobodan.

Komedija «Toni Erdmann» stiže na repertoar Art-kina 9. studenoga. Winifred ne viđa čestu svoju vječno zaposlenu kći Ines pa se odlučuje za nov i neobičan pristup. On postaje Toni Erdmann, life coach Inesina direktora, te u podrapanom odijelu s perikom i lažnim zubima,  ulijeće u njezin poslovni svijet. Ova topla i ekscentrična komedija osvojila je brojne nagrade i pozitivne kritike.

Foto: Press/Art-kino
Foto: Press/Art-kino – Toni Erdmann

Dramedija «Druga majka» vodi nas u ‘drugu’ obitelj dadilje i domaćice Val kojoj u posjet stiže kćer Jessica koju već 13 godina odgaja rodbina. Njezina poletnost i samopouzdanje do temelja protresu neizgovoreni, ali čvrsti klasni poredak u kućanstvu. Uz brojne druge nagrade, ovu je brazilsku komediju nagradila i festivalska publika Berlina, Göteborga, Ljubljane, Amsterdama, brazilskog SESC festivala te žiri Sundance Film Festivala. «Druga majka» će se naći na programu Art-kina od 9. studenog.

Zagreb Film Festival će u Zagrebu i Rijeci otvoriti istovremeno i to uz prijenos samog otvorenja uživo. Ove će godine riječka i zagrebačka publika istovremeno započeti s festivalskim programom uz dramu «Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija» o zaljubljenom boksaču na vrhuncu karijere. Ova je romantična sportska drama dobila nagradu Un Certain Regard na Canneskom Filmskom festivalu. Nastavak festivalskog gostovanja donosi program «Kockice», najnovije kratkometražne filmove hrvatske produkcije, talijansku znanstveno-fantastičnu komediju «Zovu me Jeeg Robot», mockumentary «Čovjek grize psa», dramu odrastanja «Luzeri» te premijere filmova «Sieranevada» Cristija Puiuja i «Ne gledaj mi u pijat» Hane Jušić.

Radnja filma «Sieranevada» odvija se tri dana nakon terorističkog napada na urede pariškog tjednika Charlie Hebdo i 40 dana nakon smrti oca glavnog protagonista. Larry, liječnik u 40-ima, sprema se provesti subotu na obiteljskoj komemoraciji za pokojne, no kada ona ne prođe kako je očekivao prisiljen je suočiti se sa svojim strahovima iz prošlosti. Preispituje svoj položaj u obitelji te biva primoran podijeliti svoju verziju istine. Film je koprodukcija Rumunjske, Francuske, BiH, Hrvatske i Makedonije. Premijeri će nazočiti redatelj Cristi Puiu, glumica Petra Kurtela te hrvatska koproducentica Zdenka Gold.

Premijera filma «Ne gledaj mi u pijat» Hane Jušić održat će se u srijedu, 16. studenog u 20 sati. Prvi dugometražni film već nagrađivane Hane Jušić na ovogodišnjem je Venecijanskom filmskom festivalu osvojio nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film. Nagurani u minijaturni stan, članovi obitelji Petković svakodnevno se međusobno dovode do ludila. Iznenada ulogu nove glave obitelji preuzima kćerka Marijana radeći dva posla i brinući se o neodgovornoj majci i usporenom bratu. Novi odnosi moći omogućuju joj da pronađe unutarnju snagu i napokon okusi slobodu. Marijana počinje istraživati svoju seksualnost i iskušavati vlastite granice, pomičući ih sve dalje.

Foto: facebook.com/quitstaringatmyplate
Foto: facebook.com/quitstaringatmyplate

Program knjižnice Art-kina, Film izvan okvira, dovodi Poznatog filmskog kritičara Nenada Polimca koji će predstviti svoju knjigu «Leksikonu YU filma» u kojoj sažima 40-ak godina jugoslavenske filmske industrije. Leksikon predstavlja kritičarski pregled kultnih filmskih ostvarenja, ključnih osoba i fenomena koji su obilježili jugoslavensku kinematografiju. Nakon predstavljanja knjige na repertoaru će se Art-kina naći komedija Slobodana Šijana «Kako sam sistematski uništen od idiota». Program Film izvan okvira će održati u srijedu, 23. studenog u 19 sati.

Četvrtak, 24. studenog u 10 sati donosi novo Jutro u kinu uz komediju Samuela Benchetrita «Priče s asfalta» o isprepletenim sudbinama i svemu što nas čini ljudskim bićima: manama, vrlinama, snovima i nadama. Zgrada u planskom naselju, jedan pokvaren lift, tri susreta, šest lica.

«Transmania» je omnibus petnaest redatelja koji su na jedinstven način stvorili potpuno neočekivanu priču. Film su režirali Bobo Jelčić, Hana Jušić, Dalibor Matanić, Zvonimir Jurić, Vlatka Vorkapić, Jasna Zastavniković, Filip Šovagović, Ivan Salaj, Sara Hribar, Tanja Golić, Petar Orešković, Stanislav Tomić, Edi Mužina, Sonja Tarokić i Ivan Sikavica. Svaki je autor u svojih pet minuta nastavljao priču prethodnog tek kad bi vidio zadnju minutu snimljene sekvence. Premijera filma «Transmania», uz brojne goste, na repertoaru je Art-kinu u četvrtak, 24. studenog u 20 sati.

Posljednjih dvadesetak godina čuveni su aktivisti Yes Men (Mike Bonanno i Andy Bichlbaum) priređivali nesvakidašnje varke i upadali u javni dijalog o aktualnim temama diljem svijeta. U svojem se trećem filmskom uratku (nakon «The Yes Men» i «The Yes Men Fix the World») bave klimatskim promjenama. «The Yes Men: Pobuna!» stiže u Art-kino od 25. studenog.

Svake srijede do kraja 2016. godine na repertoaru Art-kina će se naći po jedan film Andreja Tarkovskog u sklopu ciklusa Tarkovski srijedom. Druženja srijedom započinju znanstveno-fantastičnim klasikom «Solaris», adaptacijom istoimenog romana Stanislava Lema. Psiholog Kris Kelvin poslan je na svemirsku postaju koja kruži oko planeta Solarisa kako bi za vladu analizirao čudne događanje te kako bi saznao zašto je cijela prošla posada astronauta poludjela. Do kraja godine gledamo i ratnu dramu «Ivanovo djetinjstvo», biografske drame «Andrej Rubljov» i «Zrcalo» te znanstveno-fantastičnu dramu «Stalker».

Foto: Press/Art-Kino - Trolovi
Foto: Press/Art-Kino – Trolovi

Vikend matineje za najmlađe donose tri animirane avanture. Sto godina «Priča iz davnine» Ivane Brlić Mažuranić slavimo u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka Rijeka, a u sklopu 21. Revije lutkarskih kazališta u subotu, 5. studenog u 16 sati. Animirana avantura «Vaiana» prati istoimenu junakinju koja koristi svoje navigacijske vještine kako bi dospjela na legendarni skriveni otok. Od genijalnih tvoraca «Shreka», studija DreamWorks Animation, stiže i ekstravagantna, raspjevana animirana komedija – «Trolovi» bazirana na kultnoj igrački nastaloj ’60-ih.

Više potražite na web stranici Art-kina: www.art-kino.org

 

Be social

Komentari