Izvedbene umjetnosti

‘Studije o divljoj guski’ premijerno u Filodrammatici u Rijeci

Foto: Facebook.com / Studije o divljoj guski
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Facebook.com / Studije o divljoj guski
Foto: Facebook.com / Studije o divljoj guski

Belle Epoque je razdoblje u europskoj povijesti od oko četrdeset godina između francusko – pruskog rata i Prvog svjetskog rata. Tom je periodu u SAD-u Mark Twain dao naziv Pozlaćeno doba.U tih nekoliko desetljeća ustalile su se duboke socio-ekonomske razlike u odnosu između privatnog kapitala i nacionalnog dohotka, između kapitala i rada, između najvećeg i najnižeg dohotka, između potpune kontrole kapitala nad političkim procesom i nedostatka ikakve kontrole nad vlastitim životom i samopoštovanja. Te su nejednakosti dostigli svoj zenit u predvečerje Prvog svjetskog rata, koji će započeti za nekoliko dana.

Sotona dolazi u malo austrijsko mjesto gdje susreće trojicu dječaka. Sotona ne intervenira u već poredane stvari, ne pokreće ih, nego raspoređuje događaje koji se isprepliću među vrstama, klasama te povijesti prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Putujući od francusko – pruskog rata do putanje kretanja guske, od favela Sao Paola do baruna Haussmana i pariških bulevara, od Pariške komune do kupidonskih guzica na stropovima koncertnih dvorana, pokušajmo zamisliti kompleksnost mogućeg rješenja o kojem spekuliramo u samom središtu nerazrješivosti.

Foto: Facebook.com / Studije o divljoj guski
Foto: Facebook.com / Studije o divljoj guski

„Studije o divljoj guski“ bit će premijerno izvedene u petak, 23. siječnja, u velikoj dvorani Filodrammatice u Rijeci. Reprizne izvedbe održat će se u subotu i nedjelju, 24. i 25. siječnja, a za ulaznice se možete javiti na mail studiesofgreylaggoose@gmail.com. Režiju i dramaturgiju potpisuju Aleksandar Nikolić i Nataša Antulov, predstavu izvode Valentina Lončarić, Nebojša Zelić, Tena A. Torjanac, Jurica Marčec i jedna Uš. Dizajn svjetla je u rukama Alana Vukelića, a zvuka Sandi Bratonje. Scenografija potpisuju Lucija Ukić, Nevena Živić, Elizabeta Močibob, Sanja Gergorić i Aleksandra Ana Buković, studentice odsjeka za scenografiju APURI pod mentorstvom Lare Badurine. Kostimografkinja je Iva Kranjčić. „Studije o divljoj guski“ inspirirane su radovima Marka Twaina, Leonida Trauberga, Konrada Lorenza, Bertolta Brechta, Marcole, Petera Watkinsa i Louise Michel. Predstava je nastala u produkciji Studentskog kulturnog centra Rijeka uz podršku Odjela za kulturu grada Rijeke.

Be social

Komentari