Film

Subota na ZagrebDoxu: Razgovor s Claire Simon, dodjela nagrada

[Ex Libris: Njujorška knjižnica] Foto: ZagrebDox
Vrijeme čitanja: 3 minute

U subotu na festival stiže poznata francuska dokumentaristica, snimateljica, montažerka i glumica Claire Simon. Publika ZagrebDoxa njezin je dokumentarni opus imala priliku vidjeti proteklih dana u retrospektivi filmova autorice. Jedinstvenu priliku za razgovor s uvaženom redateljicom omogućuje platforma ZagrebDoXXL u sklopu koje će Simon govoriti o svom radu. Nakon filma Romansa na 800 kilometara u 16 sati u dvorani 3 gledatelje očekuje produžena sesija razgovora s autoricom.

Rasprave će otvoriti i nekolicina autora čiji se filmovi prikazuju u programu regionalne i međunarodne konkurencije. Tu je austrijski redatelj Christian Tod s filmom Društvo besplatnog ručka (19 i 20 h, dvorana 3) koji predstavlja mogućnost preraspodjele moći u političkim i znanstvenim raspravama o temeljnom dohotku. Srpski redatelj Marko Cvejić u filmu Radnička klasa odlazi u raj (20 h, dvorana 4) bilježi svakodnevni život petero nekadašnjih radnika u propalim industrijskim gigantima u Zrenjaninu (jedan od najvažnijih jugoslavenskih privrednih centara) koji se danas u Srbiji suočavaju s realnošću društva u tranziciji. Rasprave očekuju i latvijsku redateljicu Ievu Ozolinu nakon filma Mamina jednadžba (21 h, dvorana 2) koji je razvijala prošle godine na radionici ZagrebDox Pro i za koji je dobila posebnu nagradu žirija za debitante na IDFA-i.

U 19 sati u dvorani 3 održat će se dodjela nagrada 14. ZagrebDoxa. U isto vrijeme u dvorani 1 prikazuje se blok filmova iz programa Kontroverzni dox. Tu je kratkometražni film Projekt X Oskarovke Laure Poitras i redatelja Henrika Moltke u kojem, uz povjerljive dokumente američke Nacionalne agencije za sigurnost, donose tajnovito putovanje od Nacionalnog poslovnog kompleksa (National Business Park) do nebodera bez prozora u središtu Manhattana. Tu je i film Prije zločina njemačkog redateljskog dvojca Monike Hielscher i Matthiasa Heedera u kojem ulaze duboko u pitanje sigurnosnih mjera 21. stoljeća koje se oslanjaju na sustave velikih baza podataka i kompjuterskih algoritama kao dio strategija provođenja zakona diljem svijeta.

Program Majstori doxa donosi dva izuzetna filma. Jedan od njih je posljednje ostvarenje Joea Berlingera, jednog od vodećih autora američkog dokumentarnog filma. Njegov film S namjerom da se uništi (18 h, dvorana 5) okuplja povjesničare, znanstvenike i vrhunske redatelje kako bi se uključili u raspravu o turskom genocidu nad Armencima. Za polazišnu točku uzima film The Promise redatelja Terryja Georgea s Christianom Baleom, Oscarom Isaacom i Charlotte Le Bon u glavnim ulogama koji dramatizira događaje armenskog genocida. Drugi je film Ex Libris: Njujorška knjižnica (21 h, dvorana 1) iz opusa renomiranog američkog autora Fredericka Wisemana. On se uglavnom bavi istraživanjem američkih institucija pa je tako ovaj put u središtu njegova interesa Njujorška knjižnica. Film je već osvojio mnoge prestižne nagrade, a bio je uvršten i na listu prednominacija za ovogodišnjeg Oscara.

[Prije zločina] Foto: ZagrebDox

Festivalski blok programa Stanje stvari u 17 sati u dvorani 1 počinje kratkometražnim filmom Domovina Sama Peetersa i nastavlja se filmom Breksitanija. U tom filmu redatelj Timothy George Kelly dokumentira razmišljanja niza ljudi različitih pozadina među kojima i intelektualaca Noama Chomskog i Saskije Sassen o odluci istupanja Velike Britanije iz Europske Unije. Program U fokusu: Nova Europa zaokružit će svoj ciklus projekcijama u 18 i 22 sata. Najprije će se prikazati film Crvena duša (18 h, dvorana 4) Jessice Gorter u kojem progovara o stanju u Rusiji nakon više od 50 godina od Staljinove smrti. Film prikazuje prošlost koja živi u sadašnjoj Rusiji i zacrtava put budućnosti zemlje kroz mozaik intimnih portreta mladih i starih Rusa i Ruskinja. U 22 sata (dvorana 4) prikazat će se film mlade češke redateljice Adéle Komrzý Češki dnevnik: Učenje rata u kojem prikazuje kako militarizam polako i nesuptilno ulazi u češko društvo obnavljajući praksu vojnog treninga i obvezne vojne službe kako bi se implementirala etika i odgovornost prema državi.

Večernja projekcija iz međunarodnog programa donosi film Dina (22 h, dvorana 3) američkih redatelja Dana Sicklesa i Antonija Santinija koji je Filmski festival Sundance proglasio najboljim američkim dokumentarcem. Radnja prati Dinu i Scotta koji su odrastali drugačiji u svijetu koji ne cijeni njihova iskustva, a onda su se ludo zaljubili i sada ih čeka izazov zajedničkog života.

U nedjelju, 4. ožujka bit će održan program The Best of Fest. To znači da će se od 12 do 22 sata prikazati svi nagrađeni filmovi ovogodišnjeg ZagrebDoxa. Cijena ulaznice za svih šest projekcija u jednoj dvorani iznosi 45 kuna, a za pojedinačnu projekciju 20 kuna. Raspored projekcija bit će objavljen u subotu nakon dodjele nagrada. Uz pobjedničke naslove, nedjelja je na ZagrebDoxu rezervirana i za program Propustili ste – Pogledajte koji omogućuje posjetiteljima da uživaju u dodatnim projekcijama odabranih dokumentarnih filmova iz različitih programa. Tako će se prikazati film Mutne granice: U svijetu umjetnosti kanadskog redatelja Barryja Avricha, Big Time danskog dokumentarista Kaspara Astrupa Schrödera; Amal egipatskog redatelja Mohameda Siama; U potrazi za Traneom: Film o Johnu Coltraneu Johna Scheinfelda, Jane američkog autora Bretta Morgena i Pariška opera švicarskog redatelja Jean-Stephanea Brona.

Be social

Komentari