Glazba

Sudan Archives i La Chica u Kinu Šiška

šiška
Izvor fotografije: Kino Šiška, Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Druga Godba i Kino Šiška imaju razlog zašto bi se trebali u utorak, 30. svibnja, uputiti prema Ljubljani. U dvorani Katedrala u sklopu Kino Šiške pripremaju večer bendova koji će vas razoružati emocionalno i fizički.

Sudan Archives (Brittney Denise Parks) iznenada se poput tornada pojavila na američkom Bliskom istoku sa singlom Come Meh Way i prvijencem „Athena” (2019). Od tada je na radaru promotora i publike koji su prepoznali inovativnu i neobičnu umjetnicu u svijetu alter popa.

Koronavirus je spriječio potpunu koncertnu promociju prvog albuma, no sljedeći je udarac bio puno jači. Drugi album „Natural Brown Prom Queen” (2022), koji su ona i njezin partner snimili u podrumu svog stana u Los Angelesu, hvalospjev je slobodi ženskog pogleda na glazbenu industriju i njezine uvjete popularnosti. Sudan Archives se pritom svjesno kreće prema mainstreamu kako bi njezine ideje došle do izražaja.

Ona je odvažna u svojim tekstovima, vizualnoj slici, koju personificiraju estetski video spotovi, kao što su Selfish Soul, i koncertni performansi. Ovo su jedinstvene “uradi sam” prezentacije. Glazba se kreće između hip-hopa, r&b-a, klupskih ritmova, najnovijih digitalnih zvukova, analognih pljeskanja i sempliranja žica potaknutih njezinim sviranjem violine. Sudan Archives oslobađa ludu energiju koja pomiče i najteži kamen.

La Chica (Sophie Fustec) rođena je Parižanka koja svoj glazbeni izričaj crpi iz Venezuele, zemlje iz koje je njezin otac. Kroz svoju glazbu spaja dva svijeta (pariški i venezuelanski) koristeći kolaž teksturiranih zvukova koje hvata iz izvora latinskog podrijetla i raznih suvremenih utjecaja, s jednom svrhom. Rušenjem granica.

Njezin glazbeni svijet vrti se oko klavira i klavijatura, vješto miješajući klasične inspiracije, kao što je njezino divljenje prema Debussyju, s gustim intenzitetom analognih sintesajzera. Ona se ne treba skrivati ​​iza trikova, već se njezini osnovni osjećaji prenose kroz apstraktne misli i poetsku samorefleksiju.

Od ostalih glazbenih utjecaja spominje glazbenike kao što su The Roots, Tune Yards i Juana Molina. Kao i kod Sudan Archives, riječ je o još jednoj nezavisnoj umjetnici, čija estetika glazbe, bilo u vizualnim slikama ili uživo, uzburkava duhove i poziva na odvažnost.

Ulaznice

Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 25 eura, ako ih ostane, na dan koncerta cijena ulaznice će biti 30 eura. Đaci, studenti i penzioneri ostvaruju pravo na popust uz predočenje dokumenta koji opravdava pogodnost te će u njihovom slučaju cijena ulaznice iznositi 20 eura. Svoj primjerak ulaznice također možete nabaviti online putem LINKA.

Ovaj koncert dio je programa 39. međunarodnog festivala Druga Godba, koji će se održati od 22. do 30. svibnja, a cijena festivalske ulaznice je 48 eura.

Be social

Komentari