Glazba

Brit pop revolucija na Jarunu – Suede je novo ime INmusica

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Suede, ključno ime britanske “velike četvorke” i jedan od predvodnika Brit pop revolucije, po prvi put u Hrvatsku dolaze u sklopu impresivnog line-upa INmusic festivala.

Suede su se službeno okupili početkom 1990. godine te su počeli snimati demo snimke, a prvo veće priznanje dobili su dvije godine kasnije kada ih je Melody Maker proglasio “Najboljim novim bendom u Velikoj Britaniji”. Godinu kasnije objavili su debitantski album “Suede” koji je osvojio britanske top liste te je proglašen najprodavanijim debitantskim albumom nakon 10 godina u Velikoj Britaniji. S prvim albumom Suede su osvojili nagradu Mercury te su postali jedan od bendova koji je pridonio činjenici da Britpop postane posebni žanr. Skupa s bendovima Oasis, Blur i Pulp proglašeni su “velikom četvorkom” Britpopa te su ostali jedan od najvećih bendova u povijesti britanske scene.

Nizom snažnih albuma do kultnog statusa

Album “Dog Man Star” bend je objavio 1994. godine koji će u do današnjih dana ostati zapamćen kao remek djelo Britpop ere. Uslijedio je “Coming Up” 1996. kojim su osvojili top liste diljem Velike Britanije, ali i svijeta. Album je postao i njihov globalno najprodavaniji album, a pet singlova s albuma našlo se u vrhu brojnih top lista. Četvrti album “Head Music” objavili su 1999., dok je “A New Morning” svjetlo dana ugledao 2002. godine.

Godinu dana kasnije bend je objavio kako idu na pauzu, no na sreću fanova i kritike ponovno su se okupili 2010. godine i najavili turneju. Nakon trogodišnje turneje objavili su šesti album “Bloodsports”, a 2016. godine i sedmi album “Night Thoughts”. Svoj osmi album “The Blue Hour” Suede su objavili prošle godine, a na krilima novog albuma stižu i na svoj premijerni nastup u Hrvatskoj u sklopu INmusic festivala. Animal Nitrate, Beautiful Ones, Trash, Filmstar i Metal Mickey samo su neki od hitova benda Suede koje ćemo slušati na našem najvećem open air festivalu.

Ulaznice

INmusic festival održat će se na već dobro poznatoj lokaciji jarunskih otoka u Zagrebu od 24. do 26. lipnja 2019. U prodaji su trodnevne ulaznice za 14. INmusic festival koje se mogu nabaviti putem službenog INmusic webshopa po cijeni od 499 kn (+ troškovi transakcije), u preko 140 poslovnica OTP banke Hrvatska i u Dirty Old Shopu (Tratinska 18, Zagreb) po cijeni od 499 kn. Kamperske ulaznice za INmusic dostupne su isključivo putem festivalskog webshopa po cijeni od 250 kn (+ troškovi transakcije) do isteka zaliha.

Do sada su najavljeni: Suede, The Cure, Foals, Garbage, LP, Kurt Vile & The Violators, Skindred, Frank Turner & The Sleeping Souls, Sofi Tukker, Peter, Bjorn and Johnu te Zeal & Ardor.

Be social

Komentari