Istaknuto
13.01.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

09.12.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Mreža mladih Hrvatske i UNICEF motiviraju mlade da dijele svoje mišljenje o mentalnom zdravlju i drugima temama u cilju poboljšanja položaja mladih kod nas.

Glazba

“Svi za jednog!”: Humanitarni audiovizualni festival za oboljelog mladog umjetnika

21.12.2017. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ivorin Vrkaš perspektivni je i nagrađivani 29-godišnji dizajner i interdisciplinarni umjetnik koji se od početka 2017. godine nalazi prikovan uz krevet u stanju borbe za svoj dosadašnji život, pateći od mijalgičkog encefalomijelitisa ili sindroma kroničnog umora (chronicfatiguesyndrome, CFS) – rijetke bolesti koju je vrlo teško dijagnosticirati i koja se sastojiod čitavog niza teških simptoma prisutnih u cijelom organizmu, dok za nju u Hrvatskoj još nažalost ne postoji adekvatna terapija.

Ivorin je kao poduzetni suosnivač renomiranog kolektiva Rational International bio i jedan od pokretača mlade umjetničke scene u Zagrebu. Do siječnja 2017. godine bio je na magisteriju iz područja vizualnih komunikacija na Sveučilištu Monash u Melbourneu, zahvaljujući stipendiji australske vlade, dok je ovu godinu proveo u zatvoru vlastite sobe i po raznim hrvatskim bolnicama.

Ivorina ova bolest u siječnju 2017. nije pogodila prvi put, ali se na nesreću vratila jača nego ikada dosada. Uz pomoć svoje obitelji i prijatelja, prije svih mame Vedrane, Ivorin se pokušavao liječiti u različitim zagrebačkim bolnicama i klinikama, ali bez većeg uspjeha, te se na koncu kao jedina izgledna opcija za izlječenje pokazala ona najteže dostupna, a to je putovanje u OpenMedicine Institute u dalekoj Kaliforniji, gdje ordinira dr. David Kaufman, jedan od vodećih i najtraženijih svjetskih stručnjaka za CFS. Troškovi boravka i tretmana ondje, skupa s putem, procjenjuju se početno na 30.000 $, a obitelj je dosad uspjela prikupiti samo polovicu tog iznosa, i to isključivo putem ranijih dobrotvornih akcija i (ras)prodaje svoje imovine.

Kako bi pomogli Ivorinu da napokon pobijedi opaku bolest njegovi prijatelji i kolege odlučili su zasukati rukave i prirediti “Svi za jednog!” – humanitarni festival audiovizualnih umjetnosti koji će se održati 23. prosinca u zagrebačkom Autonomnom kulturnom centru AKC Medika, zajedničkom prostoru svih pojedinačnih klubova na toj lokaciji.

AKC Medika zaživjet će u punom svjetlu umjetnosti i solidarnosti. Nastupi bendova, DJ setovi, sobe s vinilnim pločama, filmske projekcije, plesne izvedbe, kao i izložbe likovnih umjetnika sadržaji su kojima će predstavnici pojedinih scena (likovne, glazbene, filmske, izvedbene…) stati rame uz rame s jednim od svojih članova. Tako će pokazati da je odgovorno takvo društvo u kojem su pojedinci tu jedni za druge u vremenima kada im je to najpotrebnije.

Foto: Press

Nastupit će vodeći bendovi različitih glazbenih žanrova, od FNC DiverzantaPorto Morto do No Mozzart, Najdugovječniji crew ovdašnje elektroničke scene CFSN nastupit će sa dva svoja predstavnika, phillipeom i Funk Guruom, dok će uz njih biti i dvojac Oberkuul. Uz njih će Sara Renar, Lika Kolorado, Baden-Baden, Side Project, Univerzitas i mnogi drugi predstaviti nezavisnu glazbenu scenu.

Kinoklub Zagreb podržat će događaj filmskim projekcijama u vlastitoj selekciji, dok će suvremeno-plesni kolektiv DENF izvoditi plesno-performativni dio večeri. Uz zvukove vinilnih ploča, u mnogim prostorijama Medike moći će se pogledati izložba radova mladih likovnih umjetnika – Artu Ditu, Klare Rusan Klarxy, 36 Mountains, Jelene Bando, Imelde Ramović Imeldy, Ane Ratkovića Sobota, Tene Letica Tkalčević, Ivana Marković i drugih. Sav prihod od prodaje umjetnina, kao i ulaznica za događanje, ići će izravno Ivorinovoj obitelji kao financijska podrška za njegov odlazak na liječenje u Ameriku.

Pozivaju se svi ljudi dobre volje, a željni dobrih vibracija, da se 23. prosinca s početkom u 20h svojom pozitivnom energijom pridruže humanitarnom festivalu audiovizualnih umjetnosti Svi za jednog! te svojom ulaznicom i donacijom daju mali doprinos osobi kojoj to ovog trenutka znači jako puno. Pokažimo zajedno da scena nije samo lijepa riječ, nego i pokret koji može pomoći onima kojima je to istinski potrebno!

Više o Ivorinovoj bolesti možete saznati na ovom linku, kao i uplatiti novac za njegovo liječenje ako ne možete doći na festival ili neovisno o tome. Donacija za festival iznosi 50 kn od kojih puni iznos ide ravno u fond za Ivorinovo liječenje, a karte u pretprodaji možete pokupiti u Dirty Old Shopu i Rockmarku od ponedjeljka, 11. prosinca.

(Visited 100 times, 1 visits today)

Komentari