Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Glazba

“Svi za jednog!”: Humanitarni audiovizualni festival za oboljelog mladog umjetnika

21.12.2017. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ivorin Vrkaš perspektivni je i nagrađivani 29-godišnji dizajner i interdisciplinarni umjetnik koji se od početka 2017. godine nalazi prikovan uz krevet u stanju borbe za svoj dosadašnji život, pateći od mijalgičkog encefalomijelitisa ili sindroma kroničnog umora (chronicfatiguesyndrome, CFS) – rijetke bolesti koju je vrlo teško dijagnosticirati i koja se sastojiod čitavog niza teških simptoma prisutnih u cijelom organizmu, dok za nju u Hrvatskoj još nažalost ne postoji adekvatna terapija.

Ivorin je kao poduzetni suosnivač renomiranog kolektiva Rational International bio i jedan od pokretača mlade umjetničke scene u Zagrebu. Do siječnja 2017. godine bio je na magisteriju iz područja vizualnih komunikacija na Sveučilištu Monash u Melbourneu, zahvaljujući stipendiji australske vlade, dok je ovu godinu proveo u zatvoru vlastite sobe i po raznim hrvatskim bolnicama.

Ivorina ova bolest u siječnju 2017. nije pogodila prvi put, ali se na nesreću vratila jača nego ikada dosada. Uz pomoć svoje obitelji i prijatelja, prije svih mame Vedrane, Ivorin se pokušavao liječiti u različitim zagrebačkim bolnicama i klinikama, ali bez većeg uspjeha, te se na koncu kao jedina izgledna opcija za izlječenje pokazala ona najteže dostupna, a to je putovanje u OpenMedicine Institute u dalekoj Kaliforniji, gdje ordinira dr. David Kaufman, jedan od vodećih i najtraženijih svjetskih stručnjaka za CFS. Troškovi boravka i tretmana ondje, skupa s putem, procjenjuju se početno na 30.000 $, a obitelj je dosad uspjela prikupiti samo polovicu tog iznosa, i to isključivo putem ranijih dobrotvornih akcija i (ras)prodaje svoje imovine.

Kako bi pomogli Ivorinu da napokon pobijedi opaku bolest njegovi prijatelji i kolege odlučili su zasukati rukave i prirediti “Svi za jednog!” – humanitarni festival audiovizualnih umjetnosti koji će se održati 23. prosinca u zagrebačkom Autonomnom kulturnom centru AKC Medika, zajedničkom prostoru svih pojedinačnih klubova na toj lokaciji.

AKC Medika zaživjet će u punom svjetlu umjetnosti i solidarnosti. Nastupi bendova, DJ setovi, sobe s vinilnim pločama, filmske projekcije, plesne izvedbe, kao i izložbe likovnih umjetnika sadržaji su kojima će predstavnici pojedinih scena (likovne, glazbene, filmske, izvedbene…) stati rame uz rame s jednim od svojih članova. Tako će pokazati da je odgovorno takvo društvo u kojem su pojedinci tu jedni za druge u vremenima kada im je to najpotrebnije.

Foto: Press

Nastupit će vodeći bendovi različitih glazbenih žanrova, od FNC DiverzantaPorto Morto do No Mozzart, Najdugovječniji crew ovdašnje elektroničke scene CFSN nastupit će sa dva svoja predstavnika, phillipeom i Funk Guruom, dok će uz njih biti i dvojac Oberkuul. Uz njih će Sara Renar, Lika Kolorado, Baden-Baden, Side Project, Univerzitas i mnogi drugi predstaviti nezavisnu glazbenu scenu.

Kinoklub Zagreb podržat će događaj filmskim projekcijama u vlastitoj selekciji, dok će suvremeno-plesni kolektiv DENF izvoditi plesno-performativni dio večeri. Uz zvukove vinilnih ploča, u mnogim prostorijama Medike moći će se pogledati izložba radova mladih likovnih umjetnika – Artu Ditu, Klare Rusan Klarxy, 36 Mountains, Jelene Bando, Imelde Ramović Imeldy, Ane Ratkovića Sobota, Tene Letica Tkalčević, Ivana Marković i drugih. Sav prihod od prodaje umjetnina, kao i ulaznica za događanje, ići će izravno Ivorinovoj obitelji kao financijska podrška za njegov odlazak na liječenje u Ameriku.

Pozivaju se svi ljudi dobre volje, a željni dobrih vibracija, da se 23. prosinca s početkom u 20h svojom pozitivnom energijom pridruže humanitarnom festivalu audiovizualnih umjetnosti Svi za jednog! te svojom ulaznicom i donacijom daju mali doprinos osobi kojoj to ovog trenutka znači jako puno. Pokažimo zajedno da scena nije samo lijepa riječ, nego i pokret koji može pomoći onima kojima je to istinski potrebno!

Više o Ivorinovoj bolesti možete saznati na ovom linku, kao i uplatiti novac za njegovo liječenje ako ne možete doći na festival ili neovisno o tome. Donacija za festival iznosi 50 kn od kojih puni iznos ide ravno u fond za Ivorinovo liječenje, a karte u pretprodaji možete pokupiti u Dirty Old Shopu i Rockmarku od ponedjeljka, 11. prosinca.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Komentari