Film

Svjetske premijere dvaju hrvatskih filmova na Nizozemskom festivalu animacije

Foto: havc.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

U natjecateljskom programu kratkometražnih animiranih filmova prikazuju se četiri domaća naslova. Svjetske premijere imat će Pokretni elementi autora Marka Tadića i Planemo autoraVeljka Popovića, a natječu se i dvije manjinske koprodukcije, Only Lovers Leave to Die Vladimira Kanića i Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren.

Pokretni elementi Marka Tadića, koji potpisuje scenarij, režiju i animaciju, posveta je autorima i djelima zlatnog doba Zagrebačke škole crtanog filma, te se oslanja na njen prepoznatljivi vizualni jezik kako bi ispričao kreativni proces iza nastanka umjetničkih djela. Produkciju potpisuje Zagreb film u koprodukciji s Kreativnim sindikatom.

Planemo je animirana znanstveno-fantastična priča koja propituje što se dogodi kada, u društvu u kojem svi bezumno kružimo u orbitama oko vlastitih dnevnih rutina, budemo izbačeni iz tog sustava. Scenarij, režiju, kameru i montažu potpisuje Veljko Popović, a film je nastao u produkciji Lemonade 3d.

Kanadsko-hrvatski film Only Lovers Leave to Die na festivalu će imati međunarodnu premijeru, a govori o Emily, djevojci koja nakon nesreće počinje doživljavati svijet kao da je napravljen od filmske vrpce. Scenarij, režiju, kameru i montažu potpisuje Vladimir Kanić, koji zajedno s Valentinom Orešić iz Tvornice svjetlosti potpisuje i produkciju filma.

Život s Hermanom H. Rottom je estonsko-hrvatska koprodukcija u režiji Chintis Lundgren, nagrađena na nizu svjetskih festivala. Govori o štakoru koji živi sam u neurednom stanu i kojem se jednog dana u stan useljava mala mačka iz visokog društva. Produkciju potpisuje estonski studio Chintis Lungreni Animatsioonstuudio u koprodukciji s Adriatic Animation iz Pule, Umjetničkom organizacijom Anima iz Zagreba i danskim GoodJobStudios.

U natjecateljski program studentskih filmova uvrštena su još dva hrvatska naslova: A i majmuni umiru Anje Sušanj i Vučje igre Jelene Oroz, oba nastala u produkciji Akademije likovnih umjetnosti i koprodukciji Zagreb filma. Film Anje Sušanj istražuje trenutak između življenja i neživljenja, čas prestanka bivanja, dok film Jelene Oroz govori o tri vučića koji zajedno provode kasno poslijepodne.

Nizozemski festival animacije cijenjena je manifestacija koja kroz svoje programe predstavlja uvid u najbolje od svjetske umjetničke i komercijalne produkcije. Festival je poznat i po svojoj usmjerenosti prema nezavisnom animiranom filmu, kao i po kontinuiranom praćenju autora koji se uz animirani film bave i ilustracijama, likovnim umjetnostima i stripom. Više informacija saznajte na službenoj stranici festivala.

Be social

Komentari